Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Криза ли? Българи плащат по 120 бона за имоти по морето
Автор: Екип Varna24.bg 09:52 / 25.09.2018Коментари (4)3827
© Varna24.bg
Българи търсят все по-скъпи вили и апартаменти край морето. С близо 15% са нараснали средните бюджети за покупка на ваканционен имот у нас през 2018 г. Ако през изминалата година купувачите са разполагали средно с около 50 хил. евро, то през настоящата средствата, които са склонни да отделят за "втори морски дом", доближават 60 хил. евро, сочат данни от пазарно проучване на фирма за недвижими имоти, цитирано от "Труд". Според експерти клиентите са склонни да платят по-висока цена, в замяна на по-високо качество продукт с включени допълнителни услуги.

Купувачите търсят имоти с добавена стойност, които освен пълноценна почивка им осигуряват и възможност за възвращаемост на инвестицията. "Изискванията на клиентите вече надхвърлят характеристиките на имота и все повече касаят факторите извън него – заобикаляща среда, допълнителни услуги, достъп и сигурност. Затова голяма част от тях избират затворени комплекси", пояснява Теофил Петров, изпълнителен директор в компанията. Най-търсени са апартаментите с една спалня и с площ около 55-60 кв.м, а купувачите държат на добрата гледка – към морето или вътрешен двор, както и на наличието на тераса.

През 2017 г. цените на ваканционните имоти се задържаха почти без промяна спрямо предходната въпреки нарастващото търсене и покупките още на етап "на зелено". През този сезон ръстът е умерен в рамките на 10-15%. Цените на апартаментите с една спалня в Созопол варират между 50 хил. и 60 хил. евро, а в Поморие такъв тип имоти се предлагат за между 30 хил. и 40 хил. евро. "Някои от по-заможните клиенти се насочват към покупка на къща, където цените достигат 180-200 хил. евро. Тази опция им позволява по-голямо спокойствие", уточнява Екатерина Желяпова, търговски директор направление ваканционни имоти в компанията. Интересът на българите към имоти край морето се задържа висок. Обемът на продажби на ваканционни имоти през изминалата 2017 г. нарасна с 20% спрямо предходните две години, отчитат от компанията.

През настоящата година присъствието на българските купувачи става все осезаемо и има по-голяма тежест на ваканционния пазар. Интересът на родните клиенти се задържа висок. "За сънародниците ни желанието да имат втори дом не е нещо ново. В съвременния динамичен свят то просто се трансформира от познатите ни в миналото "вили на морето" в инвестиция в жилище в затворен комплекс, където ангажиментът за грижата за имота е оставен на друг, а за собственика остава удоволствието от почивката", казва Теофил Петров. Българските клиенти разчитат основно на собствени средства при покупката на ваканционни имоти. Най-често използват спестявания или доходи от работа в чужбина. Единици са случаите, при които сделките се финансират с банков кредит.

По-голямата част от настоящите собственици купуват единствено за лично ползване. Под 50% от клиентите решават да отдават имота си под наем като възвращаемостта на инвестицията достига 5-6% на годишна база. От Русия и Украйна са 1/3 от клиентите за пазара на ваканционни имоти. Рускоговорящите клиенти запазват добрите си позиции на пазара на имоти. Делът на купувачите от Русия и Украйна не се повлиява от разрастването на българския пазар и представлява над 1/3 от всички клиенти. Те се интересуват основно от класически ваканционни имоти за лично ползване. Част от тях избират жилища от градски тип, тъй като планират трайно установяване в България.

"Руските граждани традиционно избират България за покупка на втори дом, но конкуренцията на страната в международен план не бива да се пренебрегва. При клиентите, които разполагат с по-големи бюджети, изборът се разширява и със страни като Кипър и Испания, където средата е сходна, както и характеристиките на предлаганите имоти, но цените са по-високи", пояснява Теофил Петров. За по-малко от две години гражданите от Израел се превърнаха в трети основен пазар за ваканционни имоти у нас.

"Клиентите от Израел са привлечени от ниските цени на туристическите услуги и след няколко посещения на Черноморието немалка част се превръщат от туристи в купувачи", коментира Екатерина Желяпова, търговски директор направление ваканционни имоти в компанията. Предпочитания за покупка на ваканционен имот у нас проявяват и граждани на все повече различни страни от Западна и Централна Европа.

Макар да не могат да се откроят със сериозен дял при покупките, интересът им е показателен за потенциал, който може да се развие занапред. "Броят на държавите, чиито граждани се интересуват от "втори дом" у нас, се увеличава. С това се разкриват нови перспективи за популяризиране на българския ваканционен пазар и отвъд традиционните клиенти от Германия, Чехия и Великобритания", допълва Теофил Петров.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
То винаги е така - някои имат много повече, отколкото им трябват, а други не могат да свържат двата края... Но всеки сам си гради живота (освен ако не е роден със сребърна лъжичка, разбира се)...
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Природни стихии
Избори в Турция
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Евроизбори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: