Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Изтичат дните на уличната библиотека "Рапана"
Автор: Екип Varna24.bg 09:06 / 27.09.2018Коментари (0)1982
© Varna24.bg
Изтичат последните дни на уличната библиотека "Рапана“ на входа на Морската градина, която през последната година се превърна в любимо място на хиляди варненци. В края на октомври съоръжението ще бъде премахнато, съобщиха неговите създатели.

"Рапана“ се появи в града през август 2017 г. по проект, който беше част от "Варна – Европейска младежка столица“. Идеята му беше хората да имат свободно място, където могат да вземат книга и да почетат без каквито и да било ограничения, като това наистина се случи. Всеки ден през отминалата година край уличната библиотека беше пълно с посетители. Никой не може да посочи колко точно книги са преминали през рафтовете й, но със сигурност са много. "Само ние като организатори навярно сме заредили десетина хиляди. Смятам, че като цяло проектът се получи много добре. Сега ще бъде интересно каква ще е реакцията на хората след премахването на "Рапана“, коментира Юзджан Тургаев, един от създателите му. 

Причините за премахването на уличната библиотека са няколко, посочи Боян Симеонов, друг от създателите. "Библиотеката е със статут на временна инсталация. Повече просто няма как да продължи да бъде там. Нямаме разрешително. Освен това е направена от дърво, а във Варна знаете, че влагата е на доста високо ниво. Колкото и да го лакираме, дървото започва да омеква, да гние. Не е малък обект и трябва да сме максимално прецизни за това колко да го държим, за да не станат някакви инциденти“, обясни Симеонов.

Той е категоричен, че проектът е бил много успешен. "За мен идеята на такива проекти тип "Рапана“, които са с временен статут, са по-скоро да провокират и да тестват. Аз мисля, че на всеки му е било ясно, че това няма как да бъде вечна инсталация, имайки предвид от какъв характер е направена. Тя обаче показа, че има много по-голям брой хора, които гледат на нея положително и я ползват по предназначение. Като цяло според мен се получи супер. Мисля, че откъм дизайн се справихме добре, както и откъм популяризирането на идеята. Това, което може би ме изненада, е, че чак толкова много хора го обгърнаха като нещо свое. Ясно беше, че ще има и инциденти, че някой ще взема повече книги от нужното. Все пак аз съм последният човек, който ще проявява наивност, но мисля, че като цяло се получи много успешно“, каза още Боян Симеонов. 

Създателите на "Рапана“ вече обмислят нов проект с далеч по-устойчив характер, който евентуално да предложат за реализация на община Варна. "Нещо като закрит павилион с библиотекар вътре. Подобно място съществува в София. Това обаче още е хипотеза, в момента го концептуализираме като идея. Нека първо да го измислим. Очевидно е, че хората имат нужда от нещо подобно. Във Варна има огромен дефицит на културни хъбове“, допълни Симеонов.

Източник: ИА "Черно море"








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Газови доставки
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: