Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
АМ "Хемус", "Черно море" и 20 обекта във Варна сред инфраструктурните приоритети за 2019 г.
Автор: Екип Varna24.bg 15:10 / 28.09.2018Коментари (0)3829
©
2019 г. ще бъде ключова за пътното строителство в България. Министерството на регионалното развитие и благоустройството даде "зелена" светлина на проекти за близо 3 млрд. лв., чиято реализация ще продължи. Това каза регионалният министър Петя Аврамова на Осмия дискусионен форум "Строителството през 2019 г. – перспективи и предизвикателства“.

Топ приоритет на министерството остава безопасността на пътната инфраструктура. В момента Агенция "Пътна инфраструктура“ извършва инвентаризация на магистралите, първокласните, второкласните и третокласните пътища в страната. На базата на обобщен доклад ще бъдат направени анализ и разчет за необходимите средства. От няколко месеца в МРРБ се работи по завишаване на гаранционните срокове за пътищата и магистралите. Ще бъдем безкомпромисни към качеството на изпълнение, каза министър Аврамова.

Тя очерта големите инфраструктурни проекти на 2019 г. Приоритет на правителството остава АМ“Хемус“. В момента се работи активно по два нови участъка от магистралата, а до края на годината се  очаква да бъдат обявени обществените поръчки за още две отсечки – от пътен възел "Боаза“ до разклона за Плевен и Ловеч с дължина 52 км и останалите около 85 км до връзката с пътя Русе-Велико Търново. Така в рамките на следващите месеци щe бъдат обявени обществени поръчки за строителството на още 137 км от АМ "Хемус“.

Годината ще бъде ключова и за изграждането на АМ "Струма“. Агенция "Пътна инфраструктура“ вече обяви обществените поръчки за строителство на най-тежкия участък - през Кресненското дефиле в посока София. Продължава работата по трасето от Кресна до Сандански, което се очаква да е готово до края на строителния сезон, както и на участъка Благоевград - Крупник. Работата край Благоевград е все още спряна заради откритото древно селище край с. Покровник. МРРБ очаква становището на Специализирания експертен съвет за опазване на недвижимото културно наследство и ще се съобрази с него, посочи министърът.

През 2019 г. ще има напредък и по още четири ключови проекта: скоростният път "Видин-Ботевград“ и магистралата "Русе-Велико Търново“, с която са тясно свързани проектът за нов мост на р. Дунав край Русе и тунелът под връх Шипка. Има политическа воля тези проекти, заедно с АМ “Черно море“ и тунела под Петрохан, да бъдат реализирани чрез публично-частно партньорство. Общата им прогнозна стойност е над 3 млрд. лв., каза министър Аврамова.

Нови възможности за бизнес откриват и проектите по Оперативна програма "Региони в растеж“ 2014-2020 г. През 2019 г. по ОПРР ще бъдат в изпълнение над 400 инфраструктурни проекта, включително големите проекти на общините Столична, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора и Плевен. Те са за подобряване на градската среда, транспорта и пътната инфраструктура. Ще бъдат обновени 53 училища, детски градини и университети в София, 16 образователни обекта, включително 2 университета, в Пловдив, 20 обекта във Варна, 18 в Бургас, 12 в Русе. В община Враца  ще се модернизират училища и детски градини, както и филиалът на Медицинския университет в София -  "Проф. д-р Иван Митев“.

Големи са предизвикателства във ВиК отрасъла, където със средства по Оперативна програма "Околна среда 2014-2020 г.“ ще се изграждат обекти за над 1 млрд. лв.

Процедурата за кандидатстване е вече открита, подготвени са и формулярите за кандидатстване. Има готовност тръжните процедури да бъдат обявени в началото на 2019 г.

Министър Аврамова апелира за максимална мобилизация при изпълнение на проектите. Нека страната ни бъде една голяма строителна площадка, на която, както и досега - под светлината на прожекторите, се строят пътища, тунели и мостове, разкрасяват се градовете ни, модернизират се българските училища. А МРРБ ще бъде не само лоялен партньор на бизнеса, но и безпристрастен коректив, каза министърът.

Министър Аврамова определи предстоящите проекти като голямо предизвикателство за строителния бранш на среща, която проведе по-късно днес с президента на Европейската асоциация на строителната индустрия Кйетил Тонинг, председателя на Управителния съвет на Камарата на строителите в България инж. Илиян Терзиев, почетния председател инж. Симеон Пешов и Любомир Качамаков – член на Управителния съвет на камарата и вицепрезидент на европейската асоциация. Пред гостите тя подчерта доброто партньорство между МРРБ и КСБ и посочи, че камарата е член на Консултативния съвет в областта на проектирането, строителството, инвестиционния процес, жилищната политика, енергийната ефективност, регионалното развитие и стратегическото планиране. Кйетил Тонинг запозна министъра с дейността на асоциацията и обърна внимание, че нейните членове подготвят мнения и становища, които представят пред Европейската комисия.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: