Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Утре става ясно ще купува ли Варна "Дупката" с 43 млн.лв., осигурени от държавата
Автор: Пламена Николова 09:34 / 04.10.2018Коментари (3)5034
© Varna24.bg
На своето заседание утре местният парламент ще трябва да разгледа предложението на кмета Иван Портних за придобиването на 100% от акциите на дружеството "Централен универсален магазин“, което е собственик на 2,9 дка от терена в центъра на Варна.

Varna24.bg публикува цялото писмо на кмета Иван Портних до общинските съветници от ПК "Собственост и стопанство“, които вече дадоха своето одобрение за сделката, която се очаква да бъде осъществена с 43 млн.лв., осигурени от държавния бюджет. Ето изложението на градоначалника:

"Във връзка с реконструкцията, рехабилитацията и модернизацията на централната градска част и нелицеприятния вид на пространството около и самия имот с отреждане за "търговски дом", с местонахождение УПИ I, кв. 39, по плана на 8- ми микрорайон на град Варна, са проведени кореспонденция и срещи-разговори с представители на "Централен универсален магазин Варна" АД, на които инвеститорът заявява намерения за изграждане на многоетажна сграда в имота, без реално да конкретизира максимални параметри и срокове за реализация на инвестиционното си намерение.

На поставените въпроси към представителите на дружеството относно обезопасяването на обекта, както и вписването на инвестиционния проект в концепцията за подобряване на градската среда, облика на централна градска част, осигуряване безопасността на гражданите и гостите на града, както и опазване и експониране на богатото културно и историческо наследство на гр. Варна, не бяха получени конкретни отговори. Инвеститорът предложи като възможна стъпка за разрешаването на проблема, с оглед реализацията на общинските планове за центъра на града, продажбата на "Централен универсален магазин Варна" АД, като представи изготвена оценка, с която е определена пазарна стойност на капитала на търговското дружество в размер на 25 082 960 евро, или цената на една акция е в размер на 1,70 лв.

По договор с община Варна с рег. № Д18001478ВН/03.09.2018 г. независими оценители, отговарящи на изискванията на Закона за независимите оценители, са изготвили финансов анализ на активите, пасивите и фактическото състояние на "Централен универсален магазин Варна" АД, като е определена пазарната стойност в размер на 43 244 000 лв. за 100 % от капитала на "Централен универсален магазин Варна“ АД и стойност за 1 (една) обикновена акция от капитала на дружеството в размер на 1,50 лв.

Във връзка с решаването на този дългогодишен проблем в "сърцето" на града, предлагам Общински съвет - Варна да разгледа възможността да се потърси финансиране от държавния бюджет за финализирането на казуса. Като резултат от гореизложеното, предлагам да разгледате следния проект за решение:

На основание чл. 21, ал. 1, т, 8 и т. 9 от ЗМСМА и чл. 185, ал. 2 от Търговския закон, Общински съвет - Варна взема следните решения:

Одобрява пазарната оценка, изготвена от независим оценител, имаща за обект определянето на пазарната стойност на 100% от собствения капитал на "Централен универсален магазин Варна" АД, в размер на 43 244 000 лв. при цена на една акция в размер на 1, 50 лв.

Възлага и упълномощава Кмета на община Варна да предприеме всички действия за осигуряване на необходимите средства чрез отправяне на искане за целево финансиране от държавния бюджет, в размер на 43 244 000 лв., съгласно одобрената пазарна оценка, необходими за придобиване на 100 % от капитала на "Централен универсален магазин Варна" АД.

След получаване на целевото финансиране ло т. 2 от настоящото решение, Общински съвет - Варна упълномощава и възлага на Кмета на община Варна да сключи договор за придобиване в собственост 100% от акциите на "Централен универсален магазин Варна" АД с представляващите "Пълдин Туринвест" АД и "Централен универсален магазин" АД лица, да подпише джиро, както и да извърши всички други правни и фактически действия за придобиване на акциите.

Сключването на договор по т. 4 от настоящото решение ще се осъществи само в случай, че бъдат предоставени средства от държавния бюджет.

На основание чл. 60, ал. 1 от Административно-процесуалния кодекс, Общински съвет - Варна допуска предварително изпълнение на горните решения, тъй като от закъснението на изпълнението може да последва значителна или трудно поправима вреда - с оглед защитата интересите на община Варна, която ще бъде едноличен собственик на капитала на търговско дружество, в чиито активи е включен недвижим имот с отреждане за "търговски дом", с местонахождение УПИ I, кв. 39, по плана на 8-ми микрорайон на град Варна."

Представители на "Централен универсален магазин Варна" са Тодор и Цветомир Гергови - синове на Георги Гергов

Припомняме, че сделката с "язвата" в сърцето на Варна бе замразена, след като Общинският съвет на Варна гласува да бъдат върнати на държавата предоставените акции от Пловдивския панаир. Въпреки слуховете, че акциите трябва да бъдат разменна монета за имота на пловдивския бизнесмен Георги Гергов, кметът тогава заяви следното: "Няма нищо общо Дупката с Панаира. Може да се говорят много работи, но реалностите не са такива. Действително темата с Дупката е приоритет, работим за решаването на въпроса. Разчитаме на правителството за съдействие в това начинание. Знаете, че разчистихме територията от грозните бараки, реализира се проекта за модернизация и естетизация на пешеходната зона. Естествения процес е да се намери решение Дупката да се превърне в музей на открито и открита сцена в центъра на града ни. Продължаваме да работим в тази посока и днешното решение няма нищо общо с това.", каза кметът в началото на май миналата година.   

Главният архитект на Варна Виктор Бузев пък коментира за Varna24.bg, че теренът на "Дупката" е идеално място за етажен паркинг с атрактивна зона за отдих и монумент върху него.

"Общината в продължение на три години активно търси варианти да придобие собствеността на останалата част, която не е общинска собственост. Чрез дяловете в пловдивския панаир не успяхме да добием собствеността върху това емблематично място за града. Уверен съм, че ако това се случи, в обозримо бъдеще, това е чудесно място за изграждане на етажен подземен паркинг, който ще е необходим при въвеждане на синята зона, а на нивото на булеварда "Княз Борис I" да се възстанови градинката, която си спомняме от нашето детство.

С кмета сме обсъждали варианта да се появи монумент в тая градинка на братята Кирил и Методий или на техните ученици, тъй като във Варна реално нямаме такъв тържествен монумент, където да завършва шествието на 24 май. Централната градска част има нужда от още едно площадно пространство.

По предвижданията на ОУП зоната предлага много възможности за реализиране на инвестиционни проекти", каза Виктор Бузев.



Още по темата: общо новини по темата: 53
29.02.2024 »
09.01.2024 »
02.03.2021 »
22.10.2019 »
07.10.2019 »
06.10.2019 »
предишна страница [ 1/9 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 15.10.2018 г.
Aнонимен
на 04.10.2018 г.
+1
 
 
Одобрява пазарната оценка от 14911 лева за квадратен метър . Вие луди ли сте? Къде се намирате? Смърди на корупция!
Aнонимен
на 04.10.2018 г.
0
 
 
КАК 43 МИЛИОНА ? ЛУДИ ЛИ СТЕ ОТНОВО НЯКАКВИ ДАЛАВЕРИ
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: