Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Близки на Николай: Искаме справедлива присъда за убийството му!
Автор: Пламена Николова 09:13 / 05.10.2018Коментари (0)5109
©
Публикацията на Varna24.bg "Прокуратурата иска съдът да върне делото срещу Мейзер за ново разглеждане" провокира близки и приятели на убитият Николай Димов да излязат със свой коментар, публикуваме го без редакторска намеса:

"Как работи съдебната система в България, колко струва човешкият живот и какво решение постановиха апелативните съдии в гр.Варна? 

На 21.08.2018г. Варненският апелативен съд в състав Росица Лолова - председател, и членове: Павлина Димитрова и Светослава Колева постанови решение, с което изменени присъдата по НОХД на Окръжен съд - Варна и намали на 3 години лишаване от свобода за предлагане на подкуп на длъжностно лице от системата на МВР и 2 години лишаване от свобода и глоба в размер на 4000 лв. за смърт по непредпазливост.

Ние близките и приятелите на Ники не приемаме тази присъда и я обжалваме. Считаме,че само наказание в максималния предвиден от закона размер за подсъдимата Желева, ще бъде справедливо наказание за извършеното от нея деяние. Съгласно действащото законодателство на Република България, ние можем само да поддържаме обвинението редом с държавното обвинение. Имаме много резерви по отношение на правната квалификация - убийство по непредпазливост, но не сме в състояние да я променим. Много от фактите по това дело говорят, че правната квалификация трябва да бъде друга, а именно: не вярваме на скалъпената и измислена версия за експеримент на масажна маса в тъмна стая и Желева с ръкавици е поставила свинските опашки на краката и врата на Ники, след което е трябвало да заснеме клип за евентуални бъдещи работодатели.

Но липсва клип, а има само едно мъртво и обезобразено тяло. И защо след като Желева постоянно твърди колко много е обичала съпруга си и го е видяла как се гърчи пред очите й и не му е помогнала да го спаси? Петнадесет минути след като Ники е бил мъртъв Желева е излязла от дома си да изхвърли пакета с останалите свински опашки и сака, с който е възнамерявала да изхвърли тялото му, пазарила е в близкия магазин и след като се прибрала започнала да чисти целия апартамент, заличила всички улики и доказателства и дори намерила време и да удря и бие мъртвото тяло.

Едва в 3 часа и 10 мин. се обадила в полицията. Нейните версии за убийство бяха минимум пет.Всичките й показания и разпити си противоречат. Не успя да възпроизведе следствения експеримент на светло, а какво ли би направила на тъмно? Съдебните медици от катедрата по Съдебна медицина гр.Варна си направиха отвод,а направената в Плевен е изготвена изцяло по писмени данни по делото без оглед на трупа/при условие, че тялото беше пет месеца в Съдебна медицина/ и изцяло по версията на подсъдимата. При разпита им в Апелативен съд се оказа, че те нито са виждали тялото, нито си бяха направили труда да се запознаят с делото и е интересно как бяха изготвили и подписали експертизата. Изготвената СМЕ е противоречива и не дава точни тълкувания на травмите. Защо при наличие на друга катедра по Съдебна медицина при МБАЛ "Св.Анна", кому и в чий интерес правосъдието и правозащитните органи на РБългария взе решение и новата СМЕ да бъде направена от същия екип в същата Съдебна медицина в гр.Плевен, защо трябваше да бъде изготвена СМЕ по писмени данни, при условие, че тялото беше в съдебна медицина пет месеца. Апелативният съд назначи и допусна с състава на комисията да участва д-р Сергей Костадинов, който въобще не е включен в списъка на специалистите утвърдени за вещи лица, те. съдът допуска при изготвянето на СМЕ, вещо лице, което е нелегитимно. Още много факти и обстоятелства остават неизяснени и недоразследвани, но кой ще поеме отговорността за това?

Защо ни беше отхвърлено искането за назначаване на повторна експертиза в друга катедра по Съдебна медицина? Интересно как тези магистрати вземат и постановяват решения в нарушение на закона, при допуснати съществени нарушения на процесуалните правила, а в случая наложеното наказание е несправедливо. Присъдата е неправилна, незаконосъобразна, необоснована и постановена при нарушение на процесуалния закон. По това дело не се установи МОТИВЪТ на престъплението, убийството или умъртвяването на Николай Димов би могло да бъде под формата на действие или бездействие, законът не посочва как се причинява смъртта. Характерно за състава на престъплението по чл.122, ал.1 от НК /смърт по непредпазливост/ от обективна страна е наличието на пряко и непосредствено деяние - действие или бездействие/ и двете съдебни инстанции са приели, че е действие/затягане/, което е причинило смъртта на починалия, която е причинена от прякото поведение на дееца, а именно подсъдимата Желева

Наказанието не е самоцел и отмъщение, но ние ще продължим да се борим и да търсим истината и искаме справедлива присъда за убийството на Ники.

Определянето на наказанието изпълнява и специална роля - да удовлетвори пострадалите от престъплението и обществото, като по този начин с това се предотвратява нова престъпност, да въздейства върху интелекта на осъденото лице с цел неповтаряне на престъпления от същия или друг характер за в бъдеще, както и да подтикне осъдения към промяна на неговия мироглед, така че подсъдимата в случая да започне да се съобразява с установените в обществото правила, закони и добри нрави.

ЧОВЕШКИЯТ ЖИВОТ НЯМА СТОЙНОСТ! Дано да го разберат и магистратите в Република България."



Още по темата: общо новини по темата: 141
08.09.2022 »
14.08.2020 »
15.05.2020 »
16.03.2020 »
03.01.2020 »
29.11.2019 »
предишна страница [ 1/24 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
Парламентарни избори 2024
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: