Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Внимавайте с "тихия крадец", вземете мерки!
Автор: Екип Varna24.bg 10:20 / 18.10.2018Коментари (0)7983
©
20 октомври е Световния ден за борба с остеопорозата и протича под егидата на Световната здравна организация и Международната фондация по остеопороза. Основните послания са за превенция счупванията на кости чрез профилактика, повишаване на осведомеността за специфичните рискови фактори, ранна диагностика и адекватно лечение.

Центърът по остеопороза и остеометрия във Варна стартира четвъртото поредно издание на кампанията посветена на световния ден. Инициативата традиционно протича с отстъпки в цените за изследване на цяло тяло. И тази година всички записали час за изследване до 20 ноември, ще ползват 50 % отстъпка от изследването на цяло тяло.

Изследванията се правят с предварително записан час на телефоните на центъра:

052/803-900

0888/088-991

Периодичните скринингови кампании с преференциални цени са повод за хиляди хора за първи път да се погрижат активно за здравето на своите кости. До момента над 3300 пациента от Варна и региона се изследваха за остеопороза като част от подобни инициативи. Социалната тежест на този факт е огромна, защото от всички участвали 29% са диагностицирани с остеопороза, а 39 % с намалена костна плътност (остеопения), която е предшественикът на заболяването. Именно в етапа на остеопения е най-подходящо да се започне лечение с оглед запазване качеството на живот на индивида.

Остеопорозата е прогресивно заболяване на скелета, характеризиращо се с намалена костна маса и структурни изменения на костната тъкан, които водят до повишена чупливост на костите. Последствията са чести фрактури, които могат да бъдат и много сериозни. Светът е изправен пред епидемия от остеопороза - на всеки 30 секунди човек от Европейската общност, чупи кост в резултат от заболяването.

Заболяването е наречено "тихият крадец“, тъй като протича скрито, без каквото и да било симптоматика. Въпреки многото съвременни методи за лечение, заболяването често остава недиагностицирано и нелекувано. Веднъж възникнало, то променя целия живот на пациента и отнема неговата свобода и спокойствие.

Изследването на цяло тяло дава възможност за комплексна диагностика, определяйки костната плътност на всички кости в тялото. Освен за превенеция на остеопорозата, изследването дава също важна информация за процентното съотношение на мускулна тъкан и мазнини в тялото и изчислява много по-точно Индекса на телесната маса (BMI - Body Mass Index). Тази функция се използва от лекарите при диагностика на различни заболявания, свързани с обмяната на веществата, но е много ценна и при спортисти, целящи натрупване на мускулна маса.

Още от своето създаване Центърът по остеопороза и остеометрия във Варна е трайно ангажиран със социалната страна на остеопорозата. В тази връзка през 2015 година, центърът бе водеща страна в инициативанта група за превод на български език и популяризиране на международния символ за активна профилактика: "Обичай костите си“. Апелираме всички организации и работодатели да го разпространяват като постоянен посланик на необходимостта от превенция на остеопорозата.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Мигрантски натиск към България
Природни стихии
Поскъпване на хранителните продукти
Благоевград може да има нов омбудсман още през март тази година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: