Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
До 2030 г. половината българи ще живеят в 6 града, 60% от територията ни става пустиня
Автор: Екип Varna24.bg 10:29 / 19.10.2018Коментари (5)1778
©
През 2030 г. 42% от населението в страната ще бъде съсредоточено в шест града - София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Стара Загора. Това прогнозират експертите по демография доц. Георги Бърдаров и доц. д-р Надежда Илиева, които вчера представиха анализа "Хоризонт 2030: Демографски тенденции в България". Според прогнозата през 2030 г. 20% от населените места у нас ще бъдат без население. За сравнение през 2001 г. това са били едва 2% от населените места.

Заради процесите на намаление на населението към 2030 г. 60% от територията на страната ще се превърне в "демографска пустиня". За 30 години - от 2001 до 2030 г., населението в България ще намалее с 1 450 000 души, според прогнозата. Доц. Бърдаров коментира, че в последните години за демография у нас се говори с две клишета и те са свързани с ниската раждаемост и с намаляването на населението в "абсолютни бройки".

"В България няма ниска раждаемост, но в сравнение със 100, 200 или 1000 години раждаемостта ни е по-ниска, тогава обаче детската смъртност е била изключително висока", отбеляза той.

По думите му в България няма ниска раждаемост, има нормална раждаемост за европейска държава, но има също "уникално висок отрицателен естествен прираст". България е единствената държава в света, която в продължение на 30 години не е излязла от "тройката" на държавите с висок отрицателен естествен прираст". Половината от тези 30 години страната ни е на печалното първо място по естествен прираст - с минус 6,5 промила, но причината не е в раждаемостта, а е в изключително високата смъртност у нас - 15,5 промила, каза ученият.

Той даде за пример общини като Макреш, Ружинци, и Чупрене в Северозападна България, в които общата смъртност надхвърля 30 промила. "Такава смъртност имат само региони, които са във военен конфликт или са поразени от болестна пандем
ия", посочи Бардаров.

Според него притеснителни са процесите, които настъпват в етническата и във възрастовата структура на населението у нас. Ромите с висше образование у нас са 0,5 процента, със средно образование са 9 процента или над 90% от ромите са с по-ниско от средното образование, каза ученият.

У нас има най-ниската средна продължителност на живота в Европа - 74,8 години, но и имаме и най-застарялото население, тъй като много млади хора напускат България, обобщи доц. Георги Бърдаров. Той каза, че преди десет години на 100 излизащи българи в пенсионна възраст други 124 българи са влизали в активна възраст. Този коефициент днес е 100 на 62, но във Видин, Габрово и Смолян е около 100 на 40.

Доц. Надежда Илиева прогнозира, че само след 12 години 20 процента от населените места в България ще са без трудоспособно население. Анализът е изготвен по поръчка на фондация "Фридрих Еберт".

Източник: Нова тв








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Най-накря официално залепиха срока на годност на България. След това ще се казва Мангалия, Северна Тикволандия, Догания или Югоизточна Мутроландия. Вълците на Путин ще са в избирателните комисии на референдума. Ще бъде територия с прекрасни условия за развъждане на мангали и бежанци. Живеещите във въпросните градове отсега да събират пари за 20 метрови бетонни стени и бронирани влакове.
0
 
 
Вече 3000000 са напуснали държавата,като напуснат още 1,5 милиона остават има-няма 3 милиона:))
на 19.10.2018 г.
+1
 
 
"... населените места у нас ще бъдат без население" - въпроса е защо? Има логичен отговор - Никой не иска да св връща на село или малък град : 1) Няма развитие и съответно работа, земеделието вече е по-скъпо от преди и не всеки може да си го позволи 2) Проблема с набезите на "малцинствата" и липсата на полиция , която уж твърди че прави нещо , а ефект нулев и логично всеки да търси големия град , защото не иска да живее в самота и да се чуди как скъта двата края или да бъде убит при набези на мангали. Лошото е че и мангалите вече по-голямата си част са осъзнали и се запътили към града - когато кораба потъва и мишките и хлебарките бягат. Има още няколко проблема и това е териториалното разпределение. В България има много общини , които са изкуствено създадени. Нужно е да се направи един съвет на областните управи , на който да се обсъдят проблемите на общините - да извлекат се извлека добрите практики и да се ликвидират общини , които имат само дългове в продължение на години - в България има общини , които са един малък град плюс едно село , а броя на общинските съветници надхвърля броя на такива в големи градове. И когато човек влезе и поглед и види , че половина от тях дори нямат образование или само по цял ден пият кафе - как на един човек да му се иска да живее там , нищо че това родното място... Да , не говорим за развитието на големите градове - вечни ремонти , вдигат се сгради без да се съобразяват със структурата на града, ромските махали в големите градове също стават проблем - а нашите ще борим мръсния въздух , като вдигаме данъка на колите , добре ама какво правим със заводските комини , мангалите дето горят гуми - те са защитени от закона и сякаш се насърчават да го правят... Така че трябва да се вземат мерки , но като гледам , как и пука на всички- по-логичния вариант е Българите да живеят в 6 града , но не в България :(
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Газови доставки
България в еврозоната
Грипна епидемия обхвана страната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: