Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Мария Габриел: Варна се развива с голяма скорост и се превръща в хъб за цифрово предприемачество
Автор: Пламена Николова 12:30 / 19.10.2018Коментари (0)3358
© Varna24.bg
"Варна се развива с голяма скорост и се превръща в хъб за цифрово предприемачество". Това каза днес при откриването на високотехнологичната конференция Innowave Summit във Варна българския европейски комисар по цифрова икономика и общество Мария Габриел, предаде репортер на Varna24.bg

Ето какво още сподели тя: "Тази конференция вече има славата на най-мащабното високотехнологично събитие за Югоизточна Европа. За мен е гордост и чест да съм тук, защото България показва, че иска да бъде активна в цифровата трансформация. В тази България има едно голямо място за Варна, защото Варна е град, който се развива с голяма скорост и се превръща в хъб за цифрово предприемачество за Централна и Източна Европа.

Цифровата трансформация е шанс за Европа да бъде лидер, защото нашият подход към цифровизацията е основан на ценности, такива каквито са защитата на личните данни, но и с поглед вперен в бъдещето. Това е изкуствения интелект, например. Но в тоя цифрова трансформация не е само Европа лидер, а градовете, регионите са тези, които ще ни позволят да бъдем най-близо до хората, да бъдем най-близо до малките и средните предприятия. Затова градим тая мрежа от контакти, за да може с местните институции, с бизнеса и с гражданския сектор, да дефинираме какви са приоритетите и да изпълваме със съдържание тези приоритети. Това означава финансиране и контакти.

Изкуственият интелект ще бъде една от водещите теми не само в следващите пет години. Затова в Европейската комисия имаме много ясна стратегия. Тази стратегия ще се съсредоточи върху три основни неща:

Най-напред да засилим нашия технологичен капацитет, защото много често ни дават примера колко малко европейски платформи има. Защото Европа е световен лидер в областта на роботиката и електрониката. Много важно е да инвестираме. Затова Европейската комисия до 2020 г. ще посвети 1,5 млрд. евро за изкуствен интелект, като нашата цел е до 2020 г. частните и публичните инвестиции да достигнат 20 млрд.евро. Целта е след 2020 всяка година бюджета да е 20 млрд. евро за изкуствен интелект.

Втората ос е изключително важна, това са т.нар. етични въпроси. Защото хората се страхуват от изкуствения интелект. Той може да доведе до загуба на работни места. Изкуствения интелект може да доведе до вземане на решения, в които  по отделно интереса на гражданина не е взет предвид. Затова ще направим високоекспертна група по изкуствен интелект и тя има от мен ясна задача – до края на годината искам основни насоки за етичните правила. Какво означава права за изкуствен интелект, какво означава отговорност и прозрачност. Моята линия е ясна. Искам подход към изкуствения интелект, при който човекът управлява процеса. Човекът е в началото и човекът е в края.

Третата ни най-важна част...Стартирахме вече работата по въздействието на изкуствения интелект върху пазара на труда и върху цифровите умения. Днес повече от всякога имаме нужда от специалисти по изкуствен интелект. Затова хъба, в която се превръща Варна е важен, защото тия специалисти няма да дойдат някъде отдалече. Те трябва да бъдат в полза на местното развитие. Затова искаме да инвестираме средства. В новата  програма "Дигитална Европа" са заложени 700 млн.евро за обучение на специалисти с напреднали вече цифрови умения.

Относно дигитализацията, това е тема много близка до сърцето ми, тема, в която България има какво да покаже на Европа, тъй като продължаваме да сме лидер там. 30% от работещите в тая сфера са жени, при средно ниво в ЕС 16%. Това означава обаче, че не трябва да си затваряме очите пред друга реалност. 17% от предприемачите в този сектор са жени. На 1000 завършващи образование, 24 са жени, свързани с такъв тип специалности и едва 6 от тях правят кариера в сектора. Трябва да се работи още в най-ранна детска възраст, защото знаем че тогава момчетата и момичетата се интересуват еднакво от новите технологии. Тук идва ролята на борбата със стереотипите, на това да им се създаде доверие и да се види, че това е област, в която има перспектива. Затова трябва да продължим с менторски програми, да работим повече с образователната система. Трябва да привличаме повече момичета в специалности като математика, технологии и инженерни науки. Имаме какво да покажем и това означава пряка връзка между бизнес и образование, дуално обучение, професионално трупане на стаж в най-ранна детска възраст. И накрая да окуражим женското предприемачество. Много малко са жените предприемачи, едва 17%. В същото време имаме данни, които показват, че компании, основани от жени имат доста по-добри финансови резултати."








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: