Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Какво трябва да знаем за имотите в София, Пловдив и Варна?
Автор: Екип Varna24.bg 11:37 / 09.11.2018Коментари (0)3614
© Varna24.bg
Накъде трябва да се развива София – на север или на юг? Какво се случва на имотния пазар в другите два големи града на страната – Пловдив и Варна? Това бяха основните въпроси, които участниците в жилищния панел на Balrec обсъдиха вчера.

София

Пазарните участници останаха раздвоени за това накъде следва да се разширява столицата. Според Ивайло Мишев, управител на Инвестиционна дивизия в Arco Real Estate, това трябва да е Северната част на столицата, където обаче има нужда от сериозни инвестиции в изграждането на инфраструктура.

"Северна София е мястото, където има свободни площи в момента, но някой трябва да направи първата крачка“, каза Мишев. Според него, общината следва да направи първата крачка и да подпомогне развитието на този регион. От една от компаниите, насочили своето внимание в развитието на комплекс с контролиран достъп в Лозен – Residential Park, посочват, че за момента не се вижда особена подкрепа от общината.

Румен Величков, търговски директор в Residential Park Lozen, заяви, че компанията му планира застрояване на парцел от 1000 дка, а за бъдещите си планове е закупила още 300 дка. "Планираме реплекиране на вече успешния ни проект Residential Park Sofia и създаването на приятна среда, която се контролира и поддържа. Днес в нашия първи проект живеят 2000 души“, допълни той.

На пазара на луксозни имоти се отчита 30% ръст на запитванията през първото шестмесечие на 2018 г., но същевременно и спад в наемите и продажбите поради повишените цени. Бистра Харизанова, старши консултант в Unique Estates заяви, че очаква ръстът на отпуснатите кредити да достигне 10%, а относно кварталите с най-голям интерес в момента, тя посочи, че това са част от Бояна - около Беловодски път, Драгалевци, Симеоново и тези около Южната дъга на Околовръстния път.

Харизанова допълни, че според нея надценените имоти ще отчетат спад с 10% в следващото шестмесечие, основно и заради факта, че се очаква излизането на много нови площи. "Засилен интерес отчитаме при сделките с парцели“, каза още тя.

Варна

"Основните проекти са в западната зона, която до този момент не считахме за толкова престижна. Реално обаче продажбите там не са много цветущи, въпреки че основните проекти са с цени от 650-750 евро/кв. м. Пазарът в Морската столица е добър и устойчив", каза по време на своето изказване инж. Пламен Андреев, управител в Planex invest.

"Цените в центъра на града достигат и до 2000 евро/кв. м, а в добрите кварвали са между 950 и 1150 евро и дори 1200 евро/кв. м. Най-скъпо е в кв. "Чайка", където имотите се предлагат на нива от 1400-1500 евро/кв. м. В крайградските затворени и полузатворени комплекси цените са на нива от 1000-1100 евро/кв.м, заяви още Андреев.

Според него сериозни резерви има в Св. Константин и Елена, където, въпреки желаните цени от около 1000, днес има 1000 непродадени жилищни единици на цени от около 650 евро. Planex Invest разполага и с проект в София, където инж. Андреев заяви, че продажбите вече са на 80-85% малко преди издаването на Акт 16.

Пловдив

"Цените в Пловдив са на нива от 450 до 950 евро/кв. м за различните по вид и качество имоти, а луксозните дори се предлагат на цени от 1000-1200 евро/кв. м., посочи арх. Радко Тодоров от RT Consult. Според Тодоров, в последната година голяма част от сделките в Пловдив са осъществени от софианци, пише "Профит".








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Газови доставки
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Реформи в БДЖ
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: