Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
С европари помогнаха на хора, които с години не са напускали домовете си
Автор: Екип Varna24.bg 12:00 / 20.11.2018Коментари (0)1301
©
50 души в неравностойно положение бяха обхванати от проекта "Активни в труда на територията на общините Бяла и Долни чифлик“ на сдружение "Форум гражданско общество“, който започна преди 19 месеца. Неговата стойност е близо 400 хиляди лева, а дейностите са финансирани по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси".

40 възрастни в риск – хора в социална изолация и с тежки заболявания, безработни, както и 10 лица с увреждания, бяха изведени от домовете им. С тях  работиха 12 специалисти в различни области. Обхванатите по проекта посетиха различни туристически забележителности, съобщи в Областния информационен център-Варна ръководителят на проекта Борислав Френчев.

Хора от общините Бяла и Долни чифлик, които рядко напускат домовете си, имаха възможността да отидат на екскурзия. Разходка с лодка по река Камчия зарадва момче и момиче с Детска церебрална парализа. Логопеди работиха с възрастни със затруднен говор след претърпени инфаркти и инсулти.

С пари по проекта бе разкрита и предоставена иновативната социална услуга "Мобилен екип за социална и здравна работа на терен“. Специалистите и консултантите от мобилното звено достигнаха и до най-отдалечените и изолирани места и случаи, като оказваха съдействие според потребностите на потребителите на тази услуга. В проекта се включиха психолози, социални работници, логопеди, терапевти, трудови консултанти, здравни работници, юристи, икономисти. Бяха обучени 30 социални асистенти и 5 озеленители. Със средства по проекта те ще практикуват новите си професии в продължение на 6 месеца.

В мобилната група бяха включени предимно хора от двете общини, тъй като те познават местните и могат да работят по-лесно с тях. Полза от проекта имаха и настанените в социални институции в Бяла и Долни чифлик, тъй като от услугите на специалистите са се възползвали, освен подбраните реципиенти, и останалите хора в тях.

Важен акцент по проекта е и комуникацията с работодателите в региона. Те бяха запознати с възможностите, които представя той. Бе организирана връзка с безработни и в резултат на нея някои от тях успешно се реализираха на пазара на труда.

В рамките на проекта бе направено и социологическо изследване на територията на общините Бяла и Долни чифлик. Оформи се изследователски доклад и анализ на потребностите и възможностите за сътрудничество при предлагане на социални и интеграционни услуги на територията на двете общини. След приключване на проекта, чрез споразумение с кметовете на Бяла и Долни чифлик и със съдействието на сдружение "Форум гражданско общество“, специалистите консултанти ще продължат своята работа.

Заснемането на филм също беше част от проекта. Той показа социалните дейности, материалната база и услугите, които се предлагат на лица в неравностойно положение. Представиха се и работодатели, които предлагат различни възможности на пазара на труда, включително и на представителите на целевата група по проекта.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: