Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Енергото съветва варненци как да пестят от бойлерите
Автор: Екип Varna24.bg 15:28 / 26.11.2018Коментари (0)7539
© Varna24.bg
Със захлаждането на времето разходите за електроенергия в домакинствата се увеличават. В тази връзка ЕНЕРГО-ПРО дава съвети на своите клиенти как най-рационално да прилагат принципите за енергийна ефективност при ежедневното използване на електроуредите в дома. Търсеният резултат е както опазване на околната среда в глобален план, така и непосредствената полза от намаляването на сметките за ток в дома. Един от често употребяваните уреди с висока консумация на електроенергия е бойлерът, ето няколко съвета как той да функционира максимално ефективно:

•           Съобразявайте работата на бойлера с времето на нощната тарифа, която е по-ниска и през зимния период е от 22:00 до 6:00 часа. Съвременните бойлери разполагат с добра изолация, която запазва топлината на водата и на следващия ден.

•           Не дръжте бойлера постоянно включен, защото термостатът ще продължи да включва и изключва, което ще доведе до излишен разход на електроенергия и до прекомерно натрупване на котлен камък.

•           Веднъж годишно източвайте резервоара на бойлера, за да отстраните натрупалите се седименти, особено в райони с по-варовита вода. Така ще улесните преноса на топлина и ще съхраните ефективността на уреда.

•           Изолирайте тръбата за топла вода на бойлера, в случай че е по-дълга и уредът се намира в студено помещение – така ще намалите вероятността от ненужно охлаждане на водата. Правилото е, че късите тръби предполагат по-малко загуба на топла вода.

•           В кухнята използвайте бързо нагряващ (проточен) бойлер с вместимост 5-10 литра, който осигурява топла вода на момента, без предварително загряване.

•           При използването на малки количества вода в кухнята поставяйте лоста на смесителя в студена позиция. Така няма плащате за топла вода, която не достига до кранчето.

•           Качеството на крана, разпръсквача и душ-слушалката също е от значение – в случай на теч или пръскане настрани се генерират излишни разходи както на ток, така и на вода.

•           В случай че работата на стария бойлер е неефективна и е свързана с много загуба на електроенергия, инвестицията в нов енергийно ефективен уред от висок клас е оправдана и ще доведе до спестявания в бъдеще.

•           При покупка преценявайте големината на бойлера според големината и потребностите на домакинството, за да предотвратите неоправдано високи сметки за електроенергия.

•           Задавайте температурата на термостата в рамките на оптималните стойности 50-70 градуса и регулирайте в зависимост от ежедневното потребление и нужди.

ЕНЕРГО-ПРО съветва да се интересувате от спецификациите на електрическите уреди, които купувате, обозначени върху така наречените енергийни етикети. Според тях уредите са разделени на групи от А (най-пестеливи) до G (с най-голям разход). Напоследък поради повишената енергийна ефективност на много продукти се добавят все повече плюсове (A+, A++, A+++). За да не се объркват потребителите, бе взето решение през следващите няколко години да се прекрати използването на тези класове. Новата система ще се върне към класовете от A до G без плюсовете, въпреки че тази класификация ще продължи да се използва успоредно с настоящите класове за известно време. Енергийните етикети позволяват на потребителите да избират продукти, които консумират по-малко енергия и спестяват пари.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: