Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Култовото "И почвам да бегам, бате" влезе в устата и на Слави Трифонов
Автор: Екип Varna24.bg 15:47 / 21.12.2018Коментари (3)7103
©
Слави Трифонов коментира отлагането на електронното управление в страната, за което обаче вече са похарчени милиарди:

"Уважаеми зрители, не знам дали знаете, но според данни на Българската стопанска камара – от 2002 г. до днес България е пръснала около 2 милиарда лева за електронно управление. В резултат на тия пръснати 2 милиарда, електронни услуги предлагат едва 20% от българските администрации. За сведение – за най-доброто електронно правителство в Европа Естония е похарчила 25 милиона евро.

Основна причина за невъзможността ние, българите, да ползваме електронни услуги, предоставени от държавата, е липсата на лични карти с електронен чип. Такава лична карта с чип отдавна трябваше да има всеки български гражданин и той да може да я ползва като електронен подпис. Карти с чип няма, но и двата милиарда ги няма. Така, да обобщим – нямаме електронно правителство и електронни услуги, щото няма карти с чип.

Сега, какво още нямаме заради липсата на такива документи за самоличност? Дали се досетихте? Фамозната Централна избирателна комисия препоръча електронното гласуване да се отложи, докато не се въведат личните карти с чип. На депутатите тази препоръка от ЦИК им дойде "тамън-тамън“, както пее един рапър, и те с едно гласуване елиминираха конкретния срок, в който да бъде въведено електронното гласуване. Припомням – имаше конкретен срок, записан в закон. Според този закон електронно гласуване трябваше да има на евроизборите през май догодина.

Припомням и друго – на Национален референдум, проведен, забележете – през октомври 2015 година, 70% от българските избиратели гласуваха "за“ електронното гласуване. Изминаха три години, уважаеми зрители, и никой не иска да се съобрази с волята на българските избиратели, с волята на суверена.

Въобще, българските политици, като чуят "електронно гласуване“, и почват да бегат, бате! Но пък харченето на пари си върви – през май миналата година агенция "Електронно управление“ усвои един милион и половина лева за проект за изграждане на Пилотна система за електронно гласуване. Този проект трябваше да е готов в края на тази година, но от агенцията обявиха, че ще е готов в края на другата година. Евентуално. Едно от оправданията и тук е липсата на лични карти с чип.“

Слави припомни заглавия от медиите, от които се вижда как върви през годините ангажиментът и обещанието на политиците да има лични карти с чип:

Заглавие 1: "Личните карти с чип от 2017 година, ще подаваме заявления онлайн“

Заглавие 2: "Новите лични карти с чип от 1 януари 2018 година.“

Заглавие 3: "Електронни лични карти – да, но не сега! Отлагат ги за 2019 година“.

Заглавие 4: "Новите електронни документи – най-рано през 2020 година“.

"Уважаеми зрители, Естония има най-доброто електронно правителство, а естонците до ден днешен продължават да си гласуват онлайн. Освен това, не знам дали знаете, но в Исландия написаха Конституцията си по интернет. Гражданите излъчиха партийно независими личности, които да напишат Конституцията. Всичко се излъчваше онлайн, като в реално време всеки исландски гражданин имаше възможността да направи свои предложения.

У нас обаче 16 години не може да се създаде адекватно работещо електронно управление, над 4 години не са достатъчни да се направят лични карти с чип и над 3 години не са достатъчни да се приеме волята на гражданите да има електронно гласуване. Целият свят се развива. … Важно е българите да сме част от технологиите на света. Всичко цикли като забил компютър "Правец“. А защо? Защото, според въпросните политици, така се пазела стабилността.

Уважаеми зрители, уважаеми съграждани, уважаеми сънародници, като слушате всичко това – абе, не ви ли идва да направите нещо?“ – коментира Слави Трифонов.

Излъчен беше и видеоматериал за партийните субсидии, от който става ясно, че към 40-те милиона партийни пари на влог, през 2019 г. към тях ще се добавят още 32 милиона от субсидии.




Още по темата: общо новини по темата: 75
28.09.2020 »
26.06.2019 »
25.06.2019 »
25.06.2019 »
21.06.2019 »
12.06.2019 »
предишна страница [ 1/13 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+5
 
 
Главният проблем не са ЛК с чип, а това че 80% от адниминстацията ни хал хабер си няма какво е това животно компютъра. Всички си гледат само какво се пише по бележки и писмени декларации. Ако пратиш нещо онлайн и никой не знае как да го прочете. Масово все още се ползва Windows XP, който официално е спрян от всякакви обновления и поддръжка преди 4 години. Всички в администрацията са си свикнали да работят по техния си архаичен начин и умишлено саботират какъвто и да е напредък и еволюция на системата. Трябва всички тия технологични инвалиди да се сменят с можещи хора и нещата ще тръгнат за 0 време, ама там е другия проблем, че и в училищата не се учи кой знае каква компютърна грамотност. В гимназията 5 години имахме учителка, която не знаеше как се отваря PDF файл. Значи пак всичко идва до училищата.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
Парламентарни избори 2024
Решения на Общински съвет Варна
Проблем с недостига и износа на лекарства
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: