Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Започват проверки на трите електроразпределителни дружества
Автор: Екип Varna24.bg 16:08 / 11.01.2019Коментари (0)1711
©
Съвместни екипи от Министерството на енергетиката и Комисията за енергийно и водно регулиране ще проверяват от 15 до 25 януари трите електроразпределителни дружества. Това е една от спешните мерки, които предприема държавата в отговор на притесненията от страна на бизнеса за сериозно поскъпване на електроенергията на борсата, по-специално – на сегмента "ден напред“. Мерките бяха обявени на брифинг днес от министъра на енергетиката Теменужка Петкова и председателя на КЕВР Иван Иванов.

"Днешните ни разговори са в отговор на извънредното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество на 8 януари, където синдикатите и бизнесът изразиха сериозна загриженост от поскъпването на електроенергията. За нас е важно българският бизнес да бъде конкурентоспособен и държавата ще предприеме всички законови действия, за да гарантира това“, каза министър Теменужка Петкова. Проверките ще стартират с "Електроразпределение Север“ ЕАД, след това ще бъде проверено "Електроразпределение Юг“ ЕАД и накрая – "ЧЕЗ Разпределение България“ АД. Според своите законови правомощия експертите от Министерството на енергетиката ще проверяват техническото състояние и експлоатацията на енергийните обекти, както и спазването на подзаконовите нормативни актове по прилагането на Закона за енергетиката – наредбата за техническата експлоатация на електрически централи и мрежи, наредбата за устройството на електрическите уредби и електропроводните линии, наредбата за дейността на операторите на електроенергийната система и на разпределителните мрежи, както и наредбата за сервитутите на енергийните обекти.

В рамките на своята компетентност регулаторът ще провери как трите дружества изпълняват своите лицензи.

В понеделник, 14 януари 2019 г., председателят на КЕВР Иван Иванов свиква среща на ръководителите на трите електроразпределителни дружества, държавните компании, които осигуряват основните количества електроенергия за свободния пазар (НЕК ЕАД, АЕЦ "Козлодуй“ ЕАД и ТЕЦ "Марица-Изток 2“ ЕАД), както и на БЕХ ЕАД, Българската независима енергийна борса и ЕСО ЕАД. В срещата ще участва и министър Теменужка Петкова. Целта е да се набележат допълнителни мерки за повишаване количествата електроенергия за пазар "ден напред“ и намаляване на натиска за търсене на електроенергия на този сегмент. В момента електроразпределителните компании купуват енергията за технологични загуби именно от пазара "ден напред“ на борсата и тези количества достигат до 30% от търгуваната електроенергия на този сегмент.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
Интегриран градски транспорт на Варна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: