Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Живко Тодоров: Не ухажвам циганите - давам жилища на онзи, който работи
Автор: Екип Varna24.bg 09:14 / 28.01.2019Коментари (1)2280
©
Живко Тодоров, член на ИК на ГЕРБ и кмет на Стара Загора в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване "Беновска пита“ по "Канал 3“ и "Радио К2“, заяви позиции по следните теми:

"Червената“ и "Синята“ лампа

Беновска посрещна Живко Тодоров с въпроса каква "мина“ е заложена пред него във връзка с предстоящите местни и евроизбори, цитирайки министър-председателя Борисов, който на Националното съвещание на ГЕРБ заяви, че ако не им светнат "червените“ лампи, той ще им светне "синята“.

Тодоров отговори, че в политиката има много възможности да се стъпи върху "мина“ и политиците трябва да внимават какво правят, защото "мината“ всеки момент може да избухне и да нанесе непоправими поражения и посланието на конференцията на ГЕРБ е било всеки участник в политиката да е отговорен, сериозен и да върши работата си адекватно.

Беновска попита госта си каква равносметка си е направил лично той. Кметът на Стара Загора отговори, че вижда своите грешки и си признава за тях.  "Къде Ви свети червената лампичка и къде трябва да дойде "синята“ лампа – обикновено това са органите, които оказват помощ или въвеждат ред – линейки или полиция – казано образно?“ попита Беновска.

Тодоров сподели, че не иска да си мисли за "синята“ лампа, но подчерта, че политиците трябва да си правят равносметка, защото обикновено не остава време за анализи от ежедневни задачи и работа. За Стара Загора Тодоров обясни, че е направил равносметка на добре свършената работа и допуснатите грешки и бъдещите планове. Кметът на Стара Загора сподели, че е завел няколко дела за обиди във Фейсбук, защото "опозицията много обича да дразни чрез различни организации“, но е решил да ги оттегли, тъй като има много по-важна работа.

"Хайде, аз да Ви светкам "червените“ лампички – упрекваха Ви за ремонтите“ каза Беновска. Тодоров обясни, че ремонтите един по един приключват, Аязмото вече е готово и може да се използва от старозагорци за разходки, обсерваторията също работи, а на 3-ти февруари ще бъде открит мостът, който е създавал най-много проблеми на старозагорци. Относно забавянето в центъра, кметът на града сподели, че е по вина на строителя, който ще понесе глоба от 3 000 лева за всеки ден забавяне.

Провалът в обществени поръчки

"Трябва ли да се продължава практиката в обществените поръчки – най-евтината оферта да се избира непременно като най-добра?“ попита Беновска след горчивия опит от ремонтите в София. Тодоров обясни, че по европейските проекти са задължени да търсят най-ниската цена като основен компонент, но не е добре от гледна точка на ниското качества и затова трябва да се избира икономически най-изгодната оферта с добра цена, качествени материали, правилна организация на труда и качествено изпълнение. "Възниква въпросът, който не само гражданите, но и БСП го размахват като "червено знаме със сърп и чук“ в обществените поръчки, говорим за строителство, успяват "големите“ , които възлагат на други подизпълнители, спечелените от тях поръчки и така практически се монополизира възможността да има други фирми“ каза Беновска.

Тодоров подчерта, че това е работа на Законодателя, който трябва да каже как точно да изпълняват процедурите, а депутатите винаги могат да направят среща с Камарата на Архитектите и Камарата на Строителите и да уточнят правилата, при които ще има по-добри резултати. Кметът на Стара Загора обясни, че е правил срещи с тях и взаимно са достигали до извода, че законодателството трябва да  бъде променено и на фирми, които не изпълняват успешно и провалят европейски проекти, трябва да им бъде отнето правото да участват в бъдеще в подобни търгове. Тодоров обясни, че и в рамките на камарите могат да бъдат поставяне такива правила.

Демокрацията, ромите и изборите

Беновска попита госта си като член на ИК на ГЕРБ и кмет на Стара Загора, и в тон с обидите във Фейсбук – докъде трябва да стига демократичната отстъпчивост и къде трябва да се с нормите и прилагането на закона – "Борисов напоследък много често отстъпва под натиска на улицата – демократичната му отстъпчивост става прекомерно голям процент“.

"Демокрацията трябва да е дотам, докъдето не засяга личната свобода на всеки един друг индивид. По никакъв начин не трябва да създава предимства за определени групи и недостатъци за останалите, защото в случая с незаконните постройки (на ромите) – те са един много ярък пример в годините как не е упражняван никакъв контрол, как са се появили незаконни гета и как никой не е обръщал внимание на това. Аз мога да се похваля, че в Стара Загора има съборени над 130 незаконни постройки, на пролет предстои да съборим още 55 незаконни, масивни постройки, не говорим само за колиби и смятам, че прилагайки закона е най-важното, което можем да направим, за да имаме гаранция, че демокрацията ще съществува. Демокрацията се опира на законите и на тяхното спазване“ обобщи Тодоров. На въпроса на Беновска защо тези постройки изобщо са се появявали незаконно.

Кметът на Стара Загора отговори, че през последната седмица за се появили публикации, в които пише, че в града има незаконно гето, а кметът не прави нищо. Тодоров подчерта, че гетото се е появила доста преди него и досега са съборени много незаконни постройки, а около 120 са идентифицирани и предстоят да бъдат премахнати. Беновска попита къде ще отиде циганският поток след събарянето на къщите. Кметът на Стара Загора обясни, че тези хора няма лични карти, нито адресни регистрации, но отговор на въпроса на Беновска не може да бъде даден от общината. Беновска поясни, че го пита като политик и член на ИК на ГЕРБ. "Като политик ако ме питате – трябва да има интеграционни програми, които да не се опират на това, което беше до момента.

Трябва да се опират на ясно изградени правила. До момента в едни ромски фондации се изливаха стотици милиони и мога да Ви дам пример от Стара Загора – какво направи един такъв водач – той си построи собствена къща, в която в момента живее, пишейки формално, че това е ромски център“ разказа кметът на Стара Загора. Беновска го попита дали би влязъл в темата за циганите, защото тя е неудобна за много политици, тъй като, именно, циганите са донори на лесно купуваните гласове. Тодоров отговори, че никой от този етнос не е гласувал за него и това може да се провери и въпреки това е бил набеждаван, че прави лошо като събаря незаконните им постройки.

Кметът потвърди, че дори в предизборна обстановка ще продължи събарянето на незаконните сгради, за да покаже на хората, че има и политици, които не "ухажват“ циганите преди избори и спазват закона. Беновска каза, че въпреки това циганите ще обжалват нарежданията за събаряне. Тодоров обясни, че вече са обжалвали, минали са през всички процедури и в момента всички заповеди са влезли в сила.

Равносметка, обещания и нови избори

"Какво трябва да направи кметът Живко Тодоров през останалото време до ноември месец – местните избори, за да бъде достойно избран пак?“ попита Беновска. "Трябва да покаже смирение, да изпълни всичко, което е обещал през 2015-та година, когато хората ме избираха, за да излезе с вдигната глава пред хората и да даде отчет за това, което е направил през тези години“ отговори Тодоров.

"Какво трябва да направи на местните избори най-дълго управлявалият министър-председател – 10 години, за да продължи във възходящ тренд, а не както напоследък се вижда – колебливо падайки и приближавайки се към БСП?“ попита водещата.

Кметът на Стара Загора и член на ИК на ГЕРБ Живко Тодоров отговори, че ГЕРБ трябва да покаже, че има справедливост и морал в България и ако има някакво колебания у гражданите – това е, защото в много сфери няма справедливост. "Справедливост ли е циганите да строят незаконно?“ попита Беновска.

Тодоров призова кметове на ГЕРБ да не се поддават на внушения, да спазват закона и да търсят възможности за ромите – как да живеят законно и европейски, защото сегашната практика не е справедлива. Кметът на Стара Загора съобщи, че тази година ще бъдат построени около 80 социални жилища, за да се предложи алтернатива, която няма да е безплатна и незаконна – ще се плаща наем и всички режийни сметки и призова всеки, който иска да изкарва хляба си законно, да търси работа, защото винаги има свободни места, а в момента в строителството има недостиг.

Така завърши разговорът между Живко Тодоров и Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване "Беновска пита“ по "Канал 3“ и "Радио К2“ на 27-ми януари 2019 година.



Още по темата: общо новини по темата: 43
05.10.2022 »
14.06.2021 »
28.08.2019 »
27.08.2019 »
09.05.2019 »
25.04.2019 »
предишна страница [ 1/8 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Хммм... На тоя крехкия и чувствителен кмет да не би сега предизборно да му четкат имиджа, след фала с жалбата в съда...? :)
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: