Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Бащата на Плъха за д-р Димитров: Много лъже тоя лекар. Аз съм циганин, но като него не мога
Автор: Екип Varna24.bg 16:57 / 11.02.2019Коментари (4)3369
“Моля ви, оставете ме. Ще говоря, когато съдът се произнесе. " С тези думи д-р Иван Димитров от Пловдив отбива всякакви въпроси и отказва да коментира обвиненията на прокуратурата срещу него. На 19 март той ще се изправи пред Пловдивския окръжен съд. Тогава е насрочено разпоредителното заседание по делото му. Лекарят рентгенолог ще отговаря за две престъпления - за убийството на крадеца Жоро Джевизов с прякор Плъха, извършено при превишаване на пределите на неизбежната отбрана, и за незаконно притежаване на пистолет и 17 патрона. В същото време роднините на Плъха от “Столипиново" се стягат за битка пред Темида. И възнамеряват да поискат 600 000 лева обезщетение от медика.

“Трябва да плати по 100 хиляди лева на трите деца на Жоро и по толкова на жена

му и родителите", категоричен е бащата на убития Димитър Джевизов. За разлика от мълчанието на д-р Димитров роднините на Плъха не пестят нападки и обвинения. “Много лъже тоя лекар. Аз съм циганин, но като него не мога. А той лекува все пак хора", изригва Джевизов-старши. Според него обвиненията срещу рентгенолога са леки. За убийството законът предвижда до 5 г. затвор, а за незаконното оръжие - до 8 г.

“Той трябва да лежи минимум 15 години. А съпругата му да бъде подведена под отговорност за лъжесвидетелстване. Заблуди цяла България, че в оная нощ е била в спалнята на семейния им дом заедно с двете им деца. После се разбра, че е била в Крумово при родителите си", изрича бащата на Плъха. Той настоява и приятелите на лекаря, които са му помогнали да прикрие следите от местопрестъплението, също да влязат в съда.

“Как става така, че уби човек и го пуснаха от ареста, за да празнува рождения ден на дъщеря си? Ако беше някой друг, щеше да изгние зад решетките", гневи се Димитър Джевизов. Според него и най-големият крадец не заслужавал да бъде разстрелян като куче. “Видях сина си в моргата, пронизан с 4 куршума - два в гърдите и два в гърба", допълва бащата, който твърди, че имал 30 г. “стаж" в затвора. На въпроса редно ли е синът му посред нощ да влиза в чужд имот и да краде, Димитър отговаря, че Жоро и рентгенологът се познавали и поддържали връзка.

От излизането на медика на свобода бащата на Плъха не го е потърсил. “Какво изпитвам към него? Съжаление. И той има деца. Но и моето ми е мило. Аз се разболях след убийството и получих инсулт", казва родителят. По думите му Жоро бил як и здрав мъж на 39 г. Имал три деца от три различни жени. Най-големият му син, който е на 19 г., живеел с майка си в Берлин. Вторият - на 16 г., бил в Смолян. Най-малкото дете на Плъха е на година и половина и в момента за него се грижела майката на Плъха - Златка Атанасова. Тя е в списъка на прокуратурата като пострадало лице заедно с Димитър Джевизов. Категорични са, че трябва да получат обезщетение за претърпените болки и страдания.

“Абсурдно е цяла година разследващите да не могат да открият пистолета, с който докторът застреля сина ми. И този човек е на свобода и ходи на работа. Хората трябва да спрат да защитават убиец", категоричен е бащата. В разговори с колеги д-р Иван Димитров споделял, че много му се иска да благодари на всички, които преди година спонтанно се вдигнаха да го подкрепят. Но засега не искал да привлича вниманието към себе си. Така го посъветвал и адвокатът му Георги Кутрянски. Пред “24 часа" юристът потвърди, че оръжието още не е открито. По думите му всичко може да се случи на процеса, в това число той да протече и по реда на съкратеното съдебно следствие.

Това означава клиентът му да признае фактите и обстоятелствата по обвинителния акт и да не се разпитват свидетели. “Делото е от обществен интерес. Разследването продължи почти година, за да бъдат изчистени всички въпроси", каза Кутрянски. Той твърди, че д-р Иван Димитров работи под стрес. “Няма нормален човек, който да не е в такова състояние при предстоящ процес срещу него", добавя защитата.

Рентгенологът не можел да забрави нощта на 2 март м.г. Около 1,30 ч той бил сам в жилището си на ул. “Лука Касъров" 4 в Пловдив. Гледал филм и се готвел да ляга. Забелязал, че лампата в гаража на двора му свети. Помислил, че е забравил да я изключи, и решил на сутринта да я загаси. Малко по-късно обаче видял, че помещението в двора е тъмно, а вратата - леко открехната. Помислил, че е извършена кражба. Взел незаконния си пистолет “Валтер" и се насочил към гаража. Отпред бил Жоро Джевизов - известен крадец с 9 присъди. Той бил приготвил различни предмети от работилницата на лекаря за изнасяне в найлонови торби.

Прокуратурата твърди, че преди да произведе изстрел, д-р Иван Димитров е бил нападнат от Плъха, който запратил по него нож с 12-сантиметрово острие, както и метална рекламна табела. Ножът причинил прободно-порезна рана в десния крак на медика, а от удара с табелата получил травматичен оток на ръката. Тогава Димитров стрелял. По тези причини разследващите приемат, че убийството е извършено при превишаване на пределите на неизбежната отбрана.

Прострелян, Плъха успял да пробяга близо 110 метра и се скрил до автомобил зад областната управа на Пловдив. На капака на колата е открит трупът му на следващия ден. Съсед, който отивал на работа, пръв забелязал тялото на жертвата и сигнализирал на 112. Полицията за минути отцепила района. Разследващите иззели от областната управа записите от камерите. По-късно се разбра какво е правил лекарят, след като гръмнал апаша. Сам обработил раната на крака си. Направил опит да почисти ръцете от барутните частици, но много от тях са били открити по дрехите му. Пуснал пистолета си в казан за боклук. Стреснал се при новината, че крадецът е мъртъв.

Д-р Димитров се обадил на свой приятел и го помолил да дойде в дома му. Поискал от него да вземе оръжието от кофата за смет и да го скрие на друго място. Къде е успял да го занесе, никой не знае. Рентгенологът настоявал пред съседи да трият записи от камерите, монтирани на къщите им. Все пак обаче някои не са го направили и са предоставили уличаващи клипове на полицията. Убеден, че е успял да замете следите си, лекарят отишъл в УМБАЛ “Пловдив", където работи повече от 15 г. Малко по-късно бил извикан на разпит и арестуван.

Задържането му предизвика вълна от протести в Пловдив. Хиляди излязоха по улиците, скандирайки “Свобода за доктора!". Напрежението ескалира след изявление на съпругата му Жулиета, че крадецът е можел да убие нея и децата ѝ. Протестите замряха след разкритията на прокуратурата, че семейството на лекаря е било в Крумово във фаталната нощ, а той се опитал да скрие случая. След краткия му престой зад решетките д-р Димитров се покри в селото на съпругата си, а дни по-късно влезе за известно време в частна болница, чийто шеф се занимава с благотворителност и моден дизайн.

После излезе в отпуск. А когато нещата около него затихнаха, Димитров се върна на работа. Колегите и ръководството на здравното заведение го хвалят като добър специалист. Обичал много цветята, дръвчетата и животните. Но признават, че имал и буен нрав. Лесно се палел, когато го предизвикат. Здравото си телосложение пък дължал на спорта.




Още по темата: общо новини по темата: 64
16.10.2023 »
14.12.2022 »
10.03.2022 »
11.12.2021 »
30.11.2021 »
30.11.2021 »
предишна страница [ 1/11 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+2
 
 
Нека повече хора да подкрепим Д-р Димитров. Стига сме им мълчали на циганските нападки
0
 
 
За да го отърват от убийството и кръвнината,трябва съдията да го оправдае,че е действал при самоотбрана ,защото хвърляния нож и метална табела се превръщат в оръжие ако те ударят в главата или сърцето(ножа).Тук има един момент,че съдията трябва да е много смел да не се влияе от циганските мъки,а да даде ясно послание,че убийството може и да е при самоотбрана.Какво е превишил в 2 след полунощ след ,като срещу него са хвърлили нож,вече е спорно.За мен е нормална реакция да се защитиш!За оръжието обаче не знам как ще го отърват.Дали има вариант за условна присъда или минималната за това престъпление ефективна намалена с 1/3та при самопризнания и по съкратената процедура.Тук вече е момента,че това не знам как ще го отърват.(наказанието е ДО 5г.затвор)
+4
 
 
Давай Докторе, целият град сме зад теб! Да и плъха е бил човек, но тази макар и дребна престъпност е непоносима. Проблемът е разбира се по високите етажи на властта, от където хората е трябвало да вземат по-мъдри решения навремето. Въпреки това ключа към интеграцията е уважение, респект и спазване на закона. Ако Плъха е отказал да спазва тези базови правила на интеграцията, това е бил негов избор.
на 11.02.2019 г.
+1
 
 
Поправка!!! Доктора не е убил човек! Ликвидирал е плъх в гаража си! Колкото до циганска лъжа... е като тази, че двамата замесени се познавали и поддържали връзка не бих се сетил!!! Не можел да лъже мангала?!! Ама определено има талант за това!
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Газови доставки
България в еврозоната
Грипна епидемия обхвана страната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: