Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Жителите на "Аспарухово": Паркът ни е история, начин на живот, синоним на любов
Автор: Пламена Николова 15:23 / 13.02.2019Коментари (0)5301
© Varna24.bg
Както Varna24.bg съобщи, публично обсъждане за съдбата на парка в "Аспарухово" организира инициативен комитет в района на 16 февруари от 11 часа в читалище "Просвета". 

На него се очаква да присъства главният архитект на община Варна Виктор Бузев, пред който жителите на района ще поставят своите виждания за развитието на територията. Ето какво споделиха организаторите на дискусията за Varna24.bg:

На 22 юни 2018 г., е обнародван ПУП - ПРЗ за Аспарухов парк. Информацията за това достигна до нас месец след това. След като всички срокове са на път да изтекат. В резултат от множеството критики и натиск от гражданите на район "Аспарухово", планът беше публикуван на сайта на Район Аспарухово. Съвсем очевидно е, че обществено обсъждане не беше организирано от компетентните органи и гражданите бяхме лишени от възможността да бъдем изслушани и да изразим своите притеснения относно този план.

А именно:

1. Планът не е изработен върху актуалната кадастрална карта. Имотите в парка са с нови идентификатори след реализацията на проекта за източен охранителен канал, а в представения план все още се ползват стари такива, които вече не съществуват в кадастралната карта. Това е недопустимо и прави плана невалиден.

2. За квартал 4 в плана (отреждане за рибарско селище, рибен ресторант и информационен център) няма упомената устройствена зона в таблицата за режим на застрояване. По ОУП на Варна зоната трябва да бъде "Зп" (градски паркове и градини за широко обществено ползване) като съответно за УПИ-тата в кв. 4 се спазят параметрите за застрояване за тази зона заложени в ОУП.

3. Директорът на РИОСВ – Варна, задължава административния орган “да се извърши предварително тахиметрично заснемане на съществуващата растителност" и “да се изготви цялостен ландшафтноустройствен план с цел максимално съхраняване на растителността", които липсват в предложения за одобряване проект. Неспазването на тези условия прави решението за оценка за въздействие на околната среда невалидно.

4. Сграда в УПИ IV-"за Детски Свят" не съществува в действителност а е отбелязана на плана като съществуваща сграда. Това ще даде възможност за незаконно строителство под форма на ремонт на несъществуваща сграда, което е грубо нарушение на закона.

Аспарухов парк не е просто парк. Той е история, начин на живот, символ на детско щастие, радостна глъч, много смях и игри. Синоним на любов, спомени от миналото за възрастните хора, които тихо се разхождат по алеите изпълнени със мисли за отминалият си живот по тези пътечки, вървяни хиляди пъти. На настоящето, докато растат децата ни, и бъдещето им. Затова ви каним, да се съберем на 16 Февруари, от 11: 00 ч. В Читалище "Просвета" Аспарухово, за да се опитаме да запазим едно от прекрасните кътчета в нашия град, да не допуснем то да бъде застроено, да настояваме заедно, да се спазват законите в държавата, а не за пореден път, да бъдат нарушени, с идеята един проект да се реализира. Да настояваме заедно, да се осъществи, съобразно законите и разпоредбите, действащи в България."








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Матури 2023 г.
Лято 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: