Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Гръмки скандали огласиха гласуването на промените в Изборния кодекс
Автор: Екип Varna24.bg 08:32 / 15.02.2019Коментари (8)1179
© БГНЕС
Вчера депутатите работиха по промените в Изборния кодекс в навечерието на евровота, а целият ден беше белязан от скандали. Част от най-спорните текстове скараха депутатите на няколко пъти, съобщи бТВ.

Един от основните сблъсъци е около вдигането на прага на преференциите, необходими за пренареждане на имената в партийните листи. Другите конфликтни точки в Изборния кодекс са машинното гласуване, изискванията за уседналост на избирателите и оповестяването на социологически данни в изборния ден.

Пълен обрат претърпя позицията за огласяване на резултати от социологическо изследване в изборния ден и в крайна сметка мнозинството реши да остане забраната за оповестяване на подобни данни. Беше отхвърлена и идеята на ДПС да се премахне уседналостта.

И в момента тече ожесточен скандал заради идеята на управляващите да се отложи машинното гласуване частично – да се купят само 3000 машини при необходими 12 000. БСП казва, че така ГЕРБ искат да фалшифицират изборите, а управляващите отговарят, че от БСП умишлено клатят демократичните устои на страната. 

Тепърва предстои и скандалът за преференциите. След снощното гласуване в правната комисия, за да сработи преференцията, вече за всяко лице ще са необходими над 130 000 гласа.

Опозицията започна деня с бойкот и затова кворум се събра от втория път. БСП обвини ГЕРБ, че нарочно е приела кодекса на тъмно и посред нощ.

"Това, което се случи минава извън всякакви граници. Не ви ли прави впечатление, че само няколко часа има хора, които са готови да протестират?", заяви Крум Зарков от БСП. 

"Да, мисля, че има петима души ваши симпатизанти отвън, които горещо разкъсват ризи, и те не знаят за какво", отговори му Данаил Кирилов от ГЕРБ.

Преференциите скараха депутатите веднага. "Ритуално заклахте преференциалния вот по предложение на ДПС с вашите гласове и подкрепата на Патриотите", посочи Явор Божанков от БСП.

"Темида е с превръзка на очите и не я превръщайте в леко момиче по бельо. Начинът, по който се отнасяте към закона, е все едно, че се отнасяте като към проститутка", заяви Таско Ерменков от БСП.

И докато се караха на принципна основа, депутатите отказаха да подкрепят идеята на ДПС да отпадне уседналостта. Идеята на БСП всеки да може да провери в списъка дали не е "мъртва душа" доведе до блокаж на заседанието и извънредно свикване на правна комисия.

След като правната комисия предложи машинното гласуване да се въведе в края на тази година, а социологическите проучвания да останат забранени в изборния ден, опозицията продължи с апаратните хватки и поиска прекратяване на заседанието и поименна проверка.

Кворум имаше и така се стигна и до скандала за отлагането на машинното гласуване.

"Защото ГЕРБ се готвят да фалшифицират изборите през 2019 г. Да спрем диктатурата на режима "Борисов" днес и всяка диктатура на която и да е партия утре", призова лидерът на БСП Корнелия Нинова.

"Демокрацията може да приключи много бързо, когато изборите станат нелегитимни. Това може да върши работа на вашия конгрес, когато излезете след изборите, само че това е удар срещу демократичните устои на българската държава", отговори Тома Биков от ГЕРБ.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
-1
 
 
КУРнелка е много гласовита ,защото ако изгуби Евроизборите и после местните ще и бият шута.И съм сигурен,че онази мастия милиЙончева ще и подлее вода с неадекватните си "скандали".
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Природни стихии
Избори в Турция
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Евроизбори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: