Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
От РЗИ-Варна с важен призив към родителите: Нека не допуснем разпространение на една тежка инфекциозна болест
Автор: Екип Varna24.bg 12:03 / 21.02.2019Коментари (1)4920
©
От РЗИ-Варна отправиха призив към родителите:

Към 18.02.2019г. Министерство на здравеопазването е информирано за 27 случая на лица с клинична картина на морбили. От тях има два нови случая – майка на 19г. и детето й на 2 г. от кв."Христо Ботев", гр.София. И майката и детето са хоспитализирани в Инфекциозна болница. Към момента няма данни същите да са пътували в чужбина или да са имали контакти със заразени лица от района на Благоевград.

По повод на създалата се епидемична ситуация с морбили у нас, е необходимо Вашето съдействие, за да не допуснем разпространение на една тежка инфекциозна болест, която у неимунизираните лица често протича с усложнение, стигащи понякога и до инвалидизация.

Морбили (дребна шарка, брусница) е силно контагиозно остро инфекциозно заболяване, което се причинява от вирус. Източник на инфекцията е единствено болният човек. Болният от морбили предава заразата в продължение на 8-10 дни: 1-2 дни от края на инкубационния период / времето от момента на попадане на вируса в организма до поява на оплаквания от страна на заболелия/; по време на катаралните прояви и първите няколко дни от началото на обрива. Обрива обхваща първо лицето около носа и зад ушите, след това слиза към гърдите и крайниците.

В протичането на болестта се наблюдават три периода:

- Катарален: Продължава от 1 до 6 дни. Заболяването започва с повишаване на температурата. Проявява се с кихане, серозно-слузести секрети от носа, сълзотечение и светлобоязън. Появява се груба и неподдаваща се на обичайното лечение кашлица. Телесната температура достига до 38,5 – 39°C. Децата стават апатични, плачливи и загубват апетит. На 2 – 3 ден по лигавицата на небцето, сливиците и фаринкса се появява характерен енантем - лигавицата на бузите срещу предкътниците изглежда като напръскана с вар. Откриват се малки бели петънца, обиколени от червено венче. Тези петна са патогномичен за морбили признак и са известни като петна на Филатов - Коплик (петна на Коплик).

- Обривен период: След кратко понижение или нормализиране на телесната температура, към 3 – 5 ден от началото, тя отново се повишава. Достига до 40°C. През този период се появява характерният макуло-папулозен обрив. Той се развива поетапно като първоначално обхваща лицето в областта около носа и зад ушите, шията и горната част на гръдния кош. На следващия ден обхваща туловището и крайниците. Обривът по кожата наподобява на географска карта. Завяхването на обрива е със същата последователност – от лицето към долните крайници. След изчезването му по кожата остава кафеникава пигментация. Накрая на местата на обрива се наблюдава лющене на повърхностния слой – т.нар. "трицевидно лющене“. Освен проявата на класическата форма на обрив се наблюдават и варианти на същия. Органната патология през този период е най-силно изразена. Поради токсични увреждания и съдови разстройства на централната нервна система (ЦНС) може да се наблюдава и енцефалопатия.

Катаралните прояви също се усилват. Между клепачите се отделя серозно-гноен секрет. Често се наблюдават болки в корема и диария.

- Рековалесцентен период: Наблюдава се постепенно понижаване и нормализиране на телесната температура и изчезване на обрива. Този период е към 5 – 6 ден от началото на заболяването. Предаването на заразата става по въздушно-капков път - при говор, кихане, кашляне и при плач със сълзите. Обикновено заразяването става при близък контакт със заразения в закрити помещения, градски транспорт, училища. Входна врата за вируса е лигавицата на горните дихателни пътища и конюнктивите.

Възприемчивостта към заболяването е почти 100%, т.е. всички контактни, които нямат изграден имунитет, се разболяват. Най-често заболяването възниква в края на зимата и през пролетта. Имунитетът след преболедуване от морбили е траен и пожизнен. Инкубационният период на заболяването (времето от момента на попадане на вируса в организма до пълната клинична изява) е кратък – 7-10 дни.

Заболяването от морбили води до рязък спад на имунитета, поради което много често се наблюдават усложнения. Те се дължат от една страна на директните увреждания от вируса, а от друга – на вторично добавените бактериални причинители (пневмококи, стрептококи, стафилококи и др.). Усложненията от страна на белите дробове са под формата на бронхити, бронхиолити и пневмонии, а увреждането на нервната система протича като енцефалити и менинго-енцефалити.

Единственото сигурно средство за предпазване от морбили е ваксинопрофилактиката. Прилага се комбинирана ваксина срещу морбили, паротит и рубеола на 13-месечна възраст и на 12-годишна възраст.

Уважаеми родители, Обърнете внимание на имунизационния статус на децата Ви, по отношение на ваксинопрофилактиката срещу морбили. Деца, при които е пропусната тази ваксина, трябва да бъдат незабавно имунизирани или реимунизирани. Целта е да се предпазят неимунизираните и нереимунизираните деца от заболяване и да не се допусне епидемично разпространение на морбили на територията на нашата страна.



Още по темата: общо новини по темата: 48
19.09.2019 »
11.09.2019 »
29.08.2019 »
23.08.2019 »
13.08.2019 »
12.08.2019 »
предишна страница [ 1/8 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Децата го отнасят, заради малоумието на родителите си.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Масови протести срещу цените на горивата
Парламентарни избори 2024
Газови доставки
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: