Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Бабата-муле се изповяда: Старческа наивност и слабоумие
Автор: Пламена Николова 14:38 / 22.02.2019Коментари (1)6071
© Varna24.bg
Версията на 80-годишната баба Веселинка, която днес застана пред съда в обвинение за съучастие в телефонна измама, беше, че тя е вярвала, че помага на полицаи да заловят "ало" измамници, предаде репортер на Varna24.bg

Жената сподели, че тя самата два пъти е станала жертва на телефонни измамници и оттам нататък е вярвала, че съдейства за задържането им и разрешаването на случая. Преди години веднъж дала 17 000 евро, а наскоро я накарали да изтегли от ДСК още 20 000 лв., които предала за да "съдейства".  

Възрастната жена е с висше образование. Живее сама. Има син, който от дълги години живее в САЩ, където се грижи за внука й, страдащ от епилепсия след поставена в детството ваксина. 

Ето какво обясни Веселинка Ралчева днес пред съда с най-малки подробности за минали събития, като изведнъж загуби паметта си в мига, когато трябваше да обясни защо е участвала в схемата на телефонните измамници, които позвъниха на прокурор от варненската районна прокуратура на 20 февруари:

"Аз съм се поддала на това обаждане, за да търся съдействие. Първо ми позвъни по телефона мъж, който се представи за полицейски инспектор и каза, че измамникът, който ми взе 17 000 евро, се е появил с група от 14 човека. Десет били заловени, четирима избягали. Каза ми, че иска чрез мен да го хванат. Аз му казах, че не вярвам. Даде ми някакъв телефон. Вдигна ми млада жена и потвърди името на инспектора - Попов и на заместникът му - Николов.

Самотата ми, страхът ми, стресът, който изживях, имам сума ти болести, не съм добре с мозъка, спомогнаха да се случи това. За първи път стават виновна за нещо, за което не съм виновна. Старческа наивност и слабоумие. Той, дето се представи за инспектора ми каза, че ще ми се обажда със специална парола на мобилния телефон, а заместникът му на стационарния. 

Миналата година спрямо мен имаше много сериозен телефонен тероризъм. Обадих се тогава на сина ми, но той нямаше как да се прибере от САЩ заради детето. Той казал на сватовете и те дойдоха от Плевен. Отидохме в полицията.

Аз в Девня не съм ходила. Принудиха ме по телефона пак тия дето се представяха за полицаи да отида с такси до с. Николаевка. Каза ми тоя полицай, че имало сходен случай като моя там и трябвало да помогна да го решим. Каза ми да взема пари колкото имам за такси, той щял да ми ги върне. Отидох, спряхме до голяма къща със зелена порта до детската градина. Една женичка с бяла коса излезе и ми подаде една торбичка. В таксито установих че вътре има по-малка торбичка и напипах в нея много пари. През цялото време трябваше да държа телефона отворен, за да ми дават напътствия какво да правя. Прибрах се у дома. Накараха ме да изброя парите. Бяха много, пръснати вътре. Сортирах ги и ги сложих в торбички по банкноти от пет, десет, двайсет, петдесет и сто лева. После ми се обадиха да ги дам пред входа на човек, който ще ме чака там. Като слязох ме чакаше висок мъж, млад, с черно яке и черна коса. Дадох му парите и понеже се страхувах за живота си се прибрах бързо. Аз през цялото време вярвах, че ще се срещна с този полицай, с който говорех. Казаха ми, че трябва да действаме бързо, а да не изпуснем измамника. Оттам-нататък започнаха от време на време да ми се обаждат. Не помня вече, забравям... Смятам, че съм измамена жестоко, използвайки годините и безсилието ми. Затова, ако може да не ми налагате най-тежката мярка", каза пред съда Веселинка Рашева. 

Въпреки усилията на съдията да я върне към конкретния случай от 20 февруари, бабата повтаряше в детайли минали случки, след което замълча и наведе глава. 

Според адвокатът й Димитър Димитров не са събрани достатъчно доказателства, че възрастната жена е свързана с престъпната група. 

"Тези измамници ползват схема да привлекат възрастни хора, болни и с умствени отклонения, за да прикриват действията си. Няма доказателства, че тази 80-годишна жена е свързана с тези престъпления. Неосъждана е, попаднала е в схемата им. Има постоянен адрес. Няма опасност да извърши друго престъпление. Затова настоявам за мярка подписка, защото ако я оставите в ареста тя няма да издържи. При домашен арест няма да може да отиде до аптеката или на лекар", каза по време на заседанието адв. Димитров. 

Както вече Varna24.bg съобщи съдът постанови мярка домашен арест за 80-годишната жена. Ако тя реши да обжалва мярката си може да го направи на 27 февруари 2019 г.




Още по темата: общо новини по темата: 6
25.02.2020 »
22.02.2019 »
22.02.2019 »
22.02.2019 »
22.02.2019 »
21.02.2019 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Тъжна работа е това с бабата, може и да са я подхлъзнали с обещание за някаква сума.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: