Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Павлин Косев: Служителите в туризма искат не само по-високи заплати, а отношение и условия на труд
Автор: Пламена Николова 12:19 / 02.04.2019Коментари (1)4928
© Varna24.bg
Проблемът с намирането на качествени кадри в туризма стои не само във Варна и в България, а и на много места по света. Работещите в бранша искат не само по-високи заплати, а добро отношение, социални придобивки и условия на труд. Това сподели за Varna24.bg Павлин Косев, председател на Асоциацията на ресторантьорите и хотелиерите в града. 

Той коментира още как тече подготовката за предстоящия летен сезон в морската столица, как се отразяват големите инфраструктурни подобрения във Варна и влиянието на сивия сектор върху бранша.

"Подготовката за новия туристически сезон тече още от януари месец във Варна. Има колеги, които от преди Нова година започнаха да се подготвят. Доста ремонти, освежаване и реновации се направиха в много от хотелите. В момента тече усилено набиране на персонал, за да се попълнят екипите за лятото. В бойна готовност сме за летния сезон. 

Що се отнася до това ще има ли увеличение на заплатите за работещите в бранша искам да кажа, че заплатите са много важна тема, всички работим за пари и не го омаловажавам. Да, заплатите ще растат, но плавно, няма как да скочат рязко, защото са обвързани с разходите, които имаме и цената към крайния клиент. Туроператорите са много чувствителни към вдигането на цените, а заплатите са едно от най-големите пера в един хотел или заведение. Искам да подчертая обаче, че заплатите са едната страна на нещата. Служителите започнаха да се интересуват много от социалната политика на работодателя, дали е коректен, лоялен и има ли той отношение към служителите си. Има хора, които напускат места с по-добро заплащане и отиват там, където има по-добро отношение и условия на труд, където се спазва работно време, има социални придобивки и т.н. Всички детайли имат значение. Служителите започнаха да стават по-взискателни към самите работодатели, което е нормално. Недостигът на кадри дава отражение. Това, че можем да внасяме служители от други страни компенсира, но това не е проблем само на туризма и не само в България. Проблем с кадри има и в други отрасли на икономиката ни. 

Относно очакванията ми от предстоящия сезон, въпреки противоречивите прогнози, аз съм оптимист и очаквам добър сезон. Летищата Варна и Бургас дават сигнали за отлив на руски и немски туристи, така че хотели, които имат предимно заявки от тези пазари ще имат отражение. Но хотелите, които имат балансиран пазар, няма да бъдат засегнати. Надяваме се откъм сигурност да нямаме проблеми и да се похвалим в края на сезона с добри резултати. 

От известно време проблем създава сивия сектор в туризма. Миналата година бях на един семинар в Сърбия, където беше споделено, че се засилва проблемът с апартаментния туризъм. За Варна само за миналата година са регистрирани 700 нови апартамента, отдавани под наем на туристи. Знаем, че много хора теглят парите си от банките, където лихвите вече не са толкова изгодни и стават "хотелиери". Има фирми, които изкупуват и наемат апартаменти, менажират такъв вид туризъм на тъмно. Правят дъмпинг на цените и това ни влия негативно изключително много. Държавата и местната власт трябва да направят всичко възможно да отрегулират този процес. Контролът в частните домове е сложен, губим туристи, които отиват в тези апартаменти. Качеството е различно, но заради по-ниските цени туристите предпочитат често тези услуги.

Бих искал да кажа относно реализираните големи инфраструктурни проекти, че това е една много положителна тенденция, от която печели туризмът. Заслужава поздравление нашият кмет и общинската администрация за това, че създадоха коренно различен облик на града. Доста се спекулира с това нещо, но аз лично твърдя, след разговори с туристи, че всичко, което се прави ги привлича. Многото цветя, обновената Крайбрежна алея, новите булеварди и тротоари, реставрираните стари сгради, всичко това не остава незабелязано и гостите се снимат за спомен с тези акценти на градската среда. За един турист не е важен само хотелът или кухнята, не само културните обекти, които посещава. Цялата атмосфера и заобикаляща среда влияят. Това, което се случва във Варна определено ще даде огромно отражение в дългосрочен аспект не само на туризма, а и за цялата икономика в града", каза Павлин Косев.

Повече вижте във видеото!









Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Няма втори шанс за първо впечатление - сетиха се :-)))))))
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бум на коклюш в България
Енергийна криза
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Съдебна реформа
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: