Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Партия Зелените с декларация срещу новия ОУП на Варна
Автор: Екип Varna24.bg 09:13 / 27.05.2009Коментари (0)1580
© Impact Press Group
ПП "Зелените" публикуваха днес декларация, в която изразяват позицията си срещу ОУП Варна и липсата на прозрачност и декократичност при обсъждането му. Ето какво пише в декларацията:

ЗЕЛЕНИТЕ се присъединяваме към гражданския потест на варненци за прозрачност и демократичност при спазване на законовите процедури за общото планиране устройството на Община Варна. Основанията ни за това са:

На 12 Май 2009г. изтече 14 -дневният срок по Закона за достъп до обществена информация /ЗДОИ/, в който ние ЗЕЛЕНИТЕ трябваше да получим отговор от страна на Община Варна, за предоставяне на актуалния проект на Общ устройствен план /ОУП/ на Варна. ЗЕЛЕНИТЕ не сме получили писмен отговор, не приемаме мълчаливия отказ и заявяваме, че това е недопустимо бездействие на цялата общинска администрация, ръководена от кмета на Варна. ЗЕЛЕНИТЕ ще предприемем всички законови мерки срещу недопустимия по закон мълчалив отказ на Община Варна във връзка с новия ОУП;

В качеството си на орган на местната власт, длъжен да прилага българското и европейското законодателство, Община Варна нарушава 7 български закона и две международни конвенции във връзка с неспазване на принципите за прозрачно и демократично устройствено планиране: Конституцията на България, Закона за устройство на територията, Закона за опазване на околната среда (част „Екология" не е съгласувана от МОСВ), Закона за предотвратяване и разкриване на конфликт на интереси, Закона за собствеността, Закона за държавната собственост, Закона за общинската собственост, Конвенцията за защита правата на човека и основните свободи и Конвенцията за достъпа до информация, участието на обществеността в процеса на вземането на решения и достъпа до правосъдие по въпроси на околната среда. ЗЕЛЕНИТЕ заявяваме, че това е престъпна злоупотреба с общественото доверие;

Гражданите и юридическите лица на територията на Община Варна вече десетки години са лишавани от модерно устройствено планиране на града и неговите околности, и са жертва на незаконно презастрояване, улични задръствания, липса на основна инфраструктура и зелени площи. Те нямат възможност за участие в задължителното обществено обсъждане на предварителния проект на нов ОУП, тъй като такова не е било провеждано. Отнето е правото на обществеността за участие в процеса на вземането на решения и достъпа до правосъдие по въпроси на околната среда!

ЗЕЛЕНИТЕ се обявяваме в защита на обществения интерес и настояваме за:

1. Незабавно поставяне на подробни информационни табла с разработените до момента устройствени схеми за нов ОУП на обществени места с 24-часов достъп във всички административни райони на Община Варна. Таблата трябва да са с подходяща големина и качество за детайлното им разглеждане от гражданите. Заедно с тях да бъдат достъпни подробни писмени обяснения на използваните специфични термини за видовете зони и условията за тяхното ползване.


2. Да се осигури на гражданите свободен достъп до експерти, които да провеждат безплатни консултации за граждани, и да предоставят за разглеждане цялата преписка от административни актове, съпътстваща проекта за нов ОУП на Варна.


3. Незабавно насрочване на дата за официално обществено обсъждане на актуалните устройствени схеми, разработени до момента, с което да бъдат взети предвид доводи, изисквания и предложения на участващите граждани и юридически лица по нов ОУП на Община Варна.

 

Само при незабавно изпълнение на горните искания ЗЕЛЕНИТЕ ще приемем, че Община Варна все пак ще започне да следва принципите на прозрачност и демократичност при устройственото планиране на територията на Варна, вменени й с редица български и европейски законови норми относно приемането на нов Общ устройствен план на Варна.




Още по темата: общо новини по темата: 228
20.01.2013 »
03.12.2012 »
18.10.2012 »
17.10.2012 »
19.09.2012 »
19.09.2012 »
предишна страница [ 1/38 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Великден 2024 г.
Убиха Мартин Божанов - Нотариуса в София
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Лято 2024
Абитуриентски балове
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: