Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Цветари протестираха във Варна, похапнаха и цветя. От "Пазари": Направили сме допустимия компромис, за да не фалираме!
Автор: Пламена Николова 13:00 / 19.05.2020Коментари (1)5124
Познатият с нестандартните си хрумвания варненец Росен Марков похапна цветя, гарнирани със сиренце, пред Община Варна. Демонстрацията бе по повод протест на търговците на цветя до Катедралата, които настояват за по-ниски наеми след кризата заради коронавируса, предаде репортерна Varna24.bg.

"Не е нормално наем за 4 квадрата на цветния пазар до Катедралата да е над 400 лв., колкото е наема на тристаен апартамент. Повечето павилиони са затворени, в почивните дни правят по 40 лева оборот колегите. Виждали сте в Холандия как изхвърлят с фадромите цветя. Няма абитурентски, няма сватби. Първата сватба, за която ни поръчаха цветя, е през септември месец. Това означава блокаж. Затова аз сега ще изям цветята, взел съм си и малско сиренце, да не ми присядат. Тази салатка не е шопска, а цветарска", обясни Росен Марков.

Той допълни, че лично той подкрепя исканията на своите колеги, но не иска намаляване на наема за своите търговски обекти за продажба на цветя, които са в гробищния парк. 

"Много семейства се храним от този пазар. Наемите са високи, ва същото време няма елементарни условия. Нямаме тоалет, имаме мивка, която е обществена. Ние плащаме водата за тази мивка, а тя се ползва от цялата паплач на Варна. Отношението към нас е обидно с тези ограничителни линии. Идват служители на "Пазари" и ритат вазите, защото сме минали ограничителната линия. С 4 вази цветя няма как да изкарам парите за наема. Затворени сме по заповед на министъра на здравеопазването и трябваше да напуснем от 13 март. Изхвърлихме маса цветя за стотици левове. Това никой не ни го компенсира. Ние не продаваме краставици и домати, не можем да си консервираме цветята. Няма ка да реализираме тези наеми, при условие, че сме били затворени. Другият проблем освен наемите, е че два месеца не сме работили, а всички имаме да плащаме ток. Електромерите ни се отчитат без наше знание", сподели Елена Йовчева, търговец на цветя на пазара до Катедралата.   

Според управителят на ОП "Пазари", Недко Радев, фирмата е направила допустимите компромиси и е намалила наемите на своите наематели с 30% за юни и юли, като за неработещите обекти по тържищата наем не е бил заплащан във времето, когато те са били затворени. 

"По принцип дали имат обороти или нямат не е сигурно. Аз имам поглед върху нещата. Намалели са малко оборотите, но постепенно ще се нормализират нещата. Издал съм заповед, съгласувана с Община Варна, според която за юни и юли всички наематели на "Пазари", не само тези на цветята, ще плащат 30% по-ниски наеми. Ние им даваме глътка въздух, да влязат малко в час, да се успокоят нещата. Надяваме се, че през есента вече ще има сватби, кръщенета и други празненства, които се нуждаят от цветя. На този етап това е, което може да си позволи фирмата, за да не фалира. Не само от цветята, имаше подписки и искания от наематели на другите обекти за промишлени стоки, рибна борса, хранителни стоки. Отделно няма да имат никакви неустойки до края на юли. Освен това за времето на извънредното положение наемателите, които не работеха не са плащали наеми. Фирмата също има много разходи и никой не ни ги е намалил. Повече от това не можем да си позволим да помогнем. 

Що се отнася до тази ограничителна черта за цветята това е определено место, докъдето да се изкарват цветята. При нас всяко търговско място се заплаща, а ние сме определили някаква територия, която могат да ползват към павилионите без да плащат за това. Разпоредил съм на нашите служители да не издребняват и да не притесняват наемателите за това дали са спазили точно ограниченията.  Смятам, че компромисите, които правим са разумни. Да не говорим, че голяма част от наемателите на цветята имат назначени продавачи и нощна охрана. Те също могат да се замислят как да съкратят разходите си, така, че да им излизат сметките. Някои вече си работят сами и се справят. 

Няма как да се съобразим с всички искания на наематели. Например, тези от промишлените стоки на Колхозния пазар искаха 6 месеца да плащат по 50% от наемите. В същото време промишлените стоки на "Чаталджа" искаха само за юни да им се опрости наема. Има и такива, които настояват тотално да се намали. Това е, което можем да си позволим, обаче, за да дочакаме по-добри времена. Не може фирмата да си позволи да поема повече удари", обясни Недко Радев.









Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Абе намалете наемите на хората-- те едвам оцеляват !!!
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: