Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Започна ремонтът на Двореца на културата и спорта
Автор: Екип Varna24.bg 13:42 / 20.11.2014Коментари (0)6669
©
Официален старт на ремонта на Двореца на културата и спорта бе даден днес. Информация за проекта дадоха кметът на Варна Иван Портних и арх. Радомир Серафимов.

За дейността ще бъдат похарчени близо 10 млн. лева. От тях 4,5 млн. вече са осигурени по програма "Растеж и устойчиво развитие на регионите". Останалата част от средствата ще дойдат от държавния бюджет.

"Благодаря на предишния и на настоящия министър на финансите за подкрепата. Искрено се надявам, че ще получим средствата, за да може тази символна сграда за Варна да добие вида, с който да бъдем достоен домакин на престижни мероприятия", заяви Иван Портних.

С ремонта капацитетът на зала "Конгресна" ще бъде увеличен от 3000 на 5000 места, с което ще се покрият изискванията на Федерацията по волейбол. При провеждането на концерти и други културни мероприятия капацитетът ще бъде дори по-голям, заради осигурена възможност за правостоящи. Ще бъдат преустроени всички инсталации и цялостната вътрешна инфраструктура, която е силно амортизирана.

"Идеята на проекта е да запазим автентичния интериор на залата, но и да подобрим изцяло нейната функционалност. Ще бъде съхранена и уникалната акустика. Друг съществен елемент на преустройството е подобряване на пожарната и аварийна безопасност на сградата, седалките и зрителните криви. Ще бъде запазена и изцяло мобилната трибуна, която е най-голямото достойнство на залата. Тя е създадена преди повече от 50 години, но до ден днешен е многофункционална и може за много кратък период да поеме както спортни, така и културни събития", заяви проектантът Радомир Серафимов.

Кметът припомни, че процедурата по избор на проектантския екип е започнала от предишния шеф на Двореца на културата и спорта Симеон Варчев.

"Така бяха избрани Серафимов и екипът му. Тази процедура беше жалена на няколко съдебни инстанции и в крайна сметка Върховният административен съд постанови санкция за лошо проведена процедура. Тогава многократно апелирах да бъде направена процедура по инженеринг, т.е. процедура по проектиране и изпълнение. В крайна сметка беше заложена стойност от 4,5 млн. лева, каквато е и в договора на Серафимов и екипа му. Тъй като обаче стана ясно, че залата не отговаря на противопожарните изисквания и може да бъде затворена във всеки един момент, тази стойност стана около 9, 8 млн. лв. Ако не бяхме взели категоричната позиция възложението да бъде към вече избрания изпълнител, с който има договор, тези 4,5 млн. лева, които бяха влезли в едно министерско постановление, отдавна вече щяха да са един мит и Варна щеше да е загубила шанса да домакинства на Световната лига по волейбол и всички други спортни събития, които предстоят следващата година. Ако бяха стартирали тогава тази "велика" процедура, сега щеше да има изпълнител, който е спечелил процедура за 4,5 млн. лв. без технически проекти, без яснота, а реално щяха да са необходими 9,8 млн. лв. за изпълнение", обясни кметът.

"Неслучайно казвам "велика" процедура, защото помните какви сърцераздирателни писма имаше и какви упреци и то в един изключително тежък момент за града. Ето, г-н Серафимов ще потвърди, че проектите в крайната им фаза бяха готови едва преди месец. Така че - в духа на тезите, които един вестник публикува, нека ги прочетем и към днешна дата, за да видим кой крив и кой прав, кой всъщност прави нещо за града", каза Иван Портних.

По план ремонтът на залата трябва да приключи до края на април догодина. "Няколко значими международни мероприятия има в календара за следващата година и се радвам, че Варна ще бъде техен домакин. Самият проект стартира във връзка с домакинството на Варна на Световната лига по волейбол, уверявам ви, че ще направим необходимото това да стане факт", каза кметът. Инспекция от Европейската централа на федерацията по волейбол се очаква във Варна през февруари следващата година.




Още по темата: общо новини по темата: 30
04.06.2015 »
03.06.2015 »
24.05.2015 »
10.05.2015 »
07.05.2015 »
05.05.2015 »
предишна страница [ 1/5 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Политическо противоборство в САЩ
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
Избори за председател на БСП
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: