Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Голяма част от камерите по варненските кръстовища не снимат
Автор: Екип Varna24.bg 11:27 / 08.01.2015Коментари (1)1338
© Varna24.bg
Голяма част от камерите по варненските кръстовища не снимат. Причината е, че вече повече от година липсва сервизна поддръжка за излязлата от строя видеотехника.

В момента капацитетът на системата е силно намален, разкри пред Дарик Владимир Тонев - зам.-председател на Общинския съвет и негов представител в смесеното дружество "Варна - Ефкон". Той отказа да посочи какъв процент от уличните камери са извън строя, тъй като информацията в известна степен била конфиденциална. Тонев обаче уточни, че поддръжката на камерите била спряна в края на 2013 г.

Системата за видеонаблюдение във Варна е на стойност близо 10 млн.лв. Тя бе изградена през 2007 г. от българското представителство на австрийската компания "Ефкон АГ". Мрежата от камери е собственост на създаденото съвместно търговско дружество "Варна - Ефкон" ООД. В него дяловото участие на Общината е 48%, а останалите 52% са на "Ефкон - България".

В края на миналата година стана ясно, че австрийците възнамеряват да продадат мажоритарния си дял във "Варна - Ефкон". Въпреки че все още няма постъпило писмено предложение до Общината, през декември тук бе проведена среща на управителя на "Ефкон" с ръководството на варненския парламент.

Обсъжда се и вариант, при който след преоценката на базата на актуалното им състояние, камерите да бъдат купени от МВР. В бюджета на силовото министерство обаче няма заложени средства за това. "Става въпрос за едни 5 милиона лева, които трябва да се платят на фирмата, която е изградила системата, за да може тя да заработи. А тези пари няма откъде да дойдат", коментира шефът на местната полиция главен инспектор Николай Калчев. Той призна, че голяма част от системата за видеонаблюдение в града не функционира.

Австрийската фирма е възложила мониторинг на мрежата от улични камери. Анализът ще покаже колко от камерите са извън строя и какво е необходимо за отремонтирането им.

"Трябва да ни е ясно колко ще ни излезе ремонтът и как да направим така, че в бъдеще да бъдем независими от софтуерна гледна точка от австрийското дружество", отбеляза Тонев. Според него трябва да се прецени дали няма да излезе по-изгодно закупуването на нови камери и нови устройства, тъй като сегашните са на по 7 години.

Системата за видеонаблюдение във Варна се състои от 8 КПП-та, 12 кръстовища, 10 пункта за видеонаблюдение и команден център в сградата на Областната дирекция на МВР, със 73 обзорни камери и 161 камери за издирване. Областната дирекция на МВР е единственият ползвател на системата. Полицаите са и единствените, извличащи ползи от нейното опериране, без да участват във финансирането, сервизирането и поддръжката.

Според една от клаузите на договора за изграждане на мрежата от камери до пълното изплащане на 4 850 000 евро - цялата цена на оборудването, то остава собственост на продавача. Това означава, че независимо че досега е извадила от хазната си половината от цената на уличния Биг Брадър, Община Варна не е собственик на системата.

Общината не оперира по никакъв начин с данните от уличните камери, заяви зам. кметът по сигурността и обществения ред Тодор Иванов. При всички положения обаче силно намаленият капацитет на работа на камерите се отразява негативно на обществения ред в града, смята Иванов, който е бивш началник на варненската полиция.

"Когато хората знаят, че има видеонаблюдение, се съобразяват, малко или много, и с правилата за движение, и с начина на поведение. Сигурността е нещо, което е важно за такъв град като нашия - голям, с много туристи, с голям поток от хора, с много автомобили. А част от тези камери са с високо качество и могат да заснемат не само номерата на колите, но и лицата на хората", припомни зам.-кметът. Според Иванов системата от камери е много полезна, а едно от доказателствата за това е установеният във Варна съучастник на атентатора от летището в Бургас.

Благодарение на дигиталните "очи" по варненските кръстовища само за първите 9 месеца от пускане на системата бяха задържани 29 откраднати коли и още 10, обявени за издирване по линия на Интерпол. Престъпността в зоните, охранявани с камери, спадна. В районите на обхват не бяха регистрирани автокражби, многократно бе намалено уличното разпространение и употреба на дрога, до минимум бяха сведени джебчийските кражби, значителен бе спадът на нарушенията на обществения ред.




Още по темата: общо новини по темата: 8
15.10.2018 »
11.10.2018 »
27.09.2018 »
01.02.2016 »
30.03.2015 »
19.03.2015 »
предишна страница [ 1/2 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 08.01.2015 г.
0
 
 
Това не е новина, новина ще е ако МВР плати за въпросното видеонаблюдение. Все пак това са хората които го използват.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
Убиха Мартин Божанов - Нотариуса в София
Грипна епидемия обхвана страната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: