Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Новата библиотека във Варна ще е по холандски проект
Автор: Екип Varna24.bg 12:27 / 15.02.2016Коментари (4)5214
През 2017 г. ще започне строежът на новата библиотека във Варна, която ще е по холандски проект, предаде репортер на Varna24.bg

Днес кметът на града Иван Портних награди с 20 000 лв. победителите в международния конкурс за проект на регионалната библиотека "Пенчо Славейков" - архитектите от Architects for urbanity, представлявани от Marina Kounavi, Холандия.

Припомняме, че проектът на Architects for urbanity, 5-членен екип представляван от Marina Kounavi от Холандия, обедини международното жури за нова сграда на Регионалната библиотека "Пенчо Славейков". Второто място спечели български участник - "ИОАрхитекти ООД, от София, а трето - Spatial Practice, с представляващ Chi, Dora Hsiao - jiun, регистриран в Hong Kong.

Определени бяха и две поощрителни награди - за Stewart Hollenstein , с представляващ Matthias Jabez Hollenstein, регистриран в Австралия; и за Ioannis Karras, архитект от Гърция.

"Обединихме се около този проект, тъй като той се вписва ненатрапчиво в околното пространство включително и със сградата на Община Варна. Материалите в заданието са близки до обкръжаващата среда, има окачени структурни фасади и двойна фасада, известна като т.нар. двойна кожа от неръждаема мрежа. Отвореното пространство през всички нива на сградата чрез дълги рампи дава възможност за провеждане на мероприятия с голям брой хора - изложби, моноспектакли, камерни концерти", обясни главният архитект на общината Виктор Бузев. 

Той припомни, че за първи път конкурс от такъв ранг се провежда в морската столица. "Варна влезе като тема на 5 континента, тъй като получихме проекти от цял свят, а в надпреварата се включиха едни от най-добрите архитектурни компании", каза той. Той благодари на журито за професионализма по време на двудневните заседания, по време на които бяха прегледани 370 идейни проекта. Арх. Бузев допълни, че при добра организация е реалистично сградата на библиотеката да бъде факт до 2020 г., като финансиране ще бъде търсено от новите програми на ЕС.

"Проведохме силен конкурс, с интересни идеи, много съм впечатлена. Избрахме достоен проект за сграда на библиотеката във Варна", сподели арх. Анета Булант - Каменова, съосновател на австрийското архитектурно студио Bulant&Wailzer.

"Радваме се, че бяхме част от процеса на избор на новата библиотечна сграда- архитектите се вслушваха и в нашите мнения, но, разбира се, професионалният избор бе направен от тях", каза неотдавна Емилия Милкова, директор на Регионалната библиотека "Пенчо Славейков".

Конкурсът бе организиран от Община Варна и Камарата на архитектите в България и се реализира с подкрепата на WhAT Association. Целта е колекцията на библиотеката, разпръсната в шест сгради в града, да бъде събрана на едно място и едновременно с това да бъде създадено ново обществено пространство в центъра на морската столица.

Теренът за новата библиотека е между бул. "Осми приморски полк", ул. "Братя Миладинови", ул. "Проф. Марин Дринов" и сградата на Община Варна.




Още по темата: общо новини по темата: 16
13.05.2022 »
16.02.2020 »
04.02.2020 »
30.04.2019 »
14.03.2019 »
07.01.2019 »
предишна страница [ 1/3 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Дано са останали дотогава четящи хора...
0
 
 
Стига вече с това негативно отношение към всичко ново!!!! Това ще е първата построена библиотека в България след комунизма и ще е във Варна. Нима е лошо? А и проектът включва озеленяване, тъй че нищо няма да се изгуби. Спечелилият проект на холандци. Прочети повече за тях, преди да ги обвиняваш.
0
 
 
Въобще някой проверил ли е миналото на фирмата, която спечели конкурса, да не се окаже създадена няколко дена по рано и собственост на офшорка. Не си давам градинката и дърветата, искам природа в града, това ще е толкова библиотека, колкото "Гра.ити" е галерия. В София американската агенция по наркотици построи тази сграда за под 2 млн. долата, тук отново ще крадат яко, поне 35млн. лв
0
 
 
Нищо лично но: 1- излиза че председателя на журито си избира "собствения" проект 2- сега сменят плочките пред общината, а след 10 месеца ще започнат да ги рушат /без това рушене, няма как да стане новото строителство/
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Откриха тяло на мъж в запален автомобил в кв. "Драгалевци"
49-ото Народно събрание
Убиха Мартин Божанов - Нотариуса в София
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: