Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Започна дългоочакваният ремонт на Военноморския клуб във Варна
Автор: Пламена Николова 15:37 / 15.07.2016Коментари (0)3095
Започва текущ ремонт на фасадата на Военноморския клуб във Варна, потвърди за Varna24.bg главният архитект на Община Варна Виктор Бузев. 

Укрепването на култовата сграда в сърцето на морския град, която се разпада, бе планирано още миналата година, но заради бавните процедури се отложи. Вече всички проекти са съгласувани с Института за опазване паметниците на културата и ремонтът стартира тези дни. Вече са поставени и огражденията около клуба. 

Още през април миналата година кметът Иван Портних се похвали във Фейсбук : "Ремонтът на Военноморския клуб тръгва. В момента върви процедура за разрешително за строеж от Община Варна. Преди време премахнахме и огромните рекламни конструкции от покрива. Сградата на Военноморския клуб е една от емблемите на града и е хубаво, че в хода на всички ремонти и този символ в сърцето на Варна ще бъде обновен", написа тогава градоначалникът.

Въпреки подетата инициатива за опазване и реставриране паметниците на културата в града обаче укрепването се забави. 

Военноморския клуб е открит официално на 31 декември 1899г. Той е построен в ренесансов стил и е една от най-забележителните сгради в морския град.

Строителството на този значим културен център на военните офицери започва през 1897 година. Архитект е инженер - майор Тодор Бояджиев, дипломирал се в гр. Торино, Италия. Предприемач е свищовецът Стефан Иванов. Импозантната сграда е довършена в края на 1899г. и на 31 декември същата година се открива официално с провеждане на първия офицерски новогодишен бал, с които варненските управници, богаташи и интелектуалци посрещат новия ХХ век.

Постепенно баловете стават традиция. Пищна елха, край която свири оркестър украсяват голямата танцувална зала. Елегантни дами и кавалери пристигат с файтони и за първи път показват пред елитното общество блестящите си тоалети, изписани най-често от Париж, Виена, Букурещ.

Военноморския клуб бързо заема своето място в живота на града и се превръща в културно-просветно средище на офицерите от Варненския гарнизон. На първия етаж се помещават канцеларията на Комендантството, столова за офицерите, аптека, сладкарница, магазин. Вторият етаж се състои от библиотека, голям и малък танцувални салони. На третия етаж и тавана са хотелските стаи.

След 9 септември 1944 година клубът е преименуван в Дом на Народната войска с негов пръв началник капитан Димитър Бахнев.

През 1951 година той получава името Дом Народен флот, поради преобладаващите части от Военноморския флот. Това наименование се оказва най-подходящо и като такъв Домът става много популярен. В този период началник е капитан Яко Изидов Яков. 

През есента на 1980г. до 23 февруари 1983 година сградата на Военноморския клуб е реконструирана и разширена. Главен проектант е архитект Невена Терзийска, главен конструктор Христо Христов. Изгражда се нова част към Дома, свързана стилово със старата. Строителството е изпълнено от под. 38540 с командир полк. Андреев. От пролетта на 1992 година Дом Hароден флот е преименуван във Военноморски клуб. 110 години Bоенноморският клуб е притегателен център за млади и стари, един от най-големите информационни и културни центрове на Българската армия.

Военноморският клуб разполага с киносалон с 320 места, концертна зала със 120 места, заседателна зала, конферентна зала, лекционни зали, библиотека и хотел.



Още по темата: общо новини по темата: 4
21.03.2017 »
02.12.2016 »
30.11.2016 »
23.11.2016 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
Дете почина в училищен двор в Казанлък
Президентски избори в Русия
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: