Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
"Владиславово“ ще има нов басейн, стадион и парк
Автор: Пламена Николова 09:54 / 07.06.2017Коментари (11)22980
© Varna24.bg
За всичко, което предстои да се случи в най-младия варненски район за Varna24.bg коментира кметът на "Владиславово" Николай Костадинов.

-Г-н Костадинов, какво предстои да се случи във "Владиславово"?

-Знаете, че през тази година трябваше да започне рехабилитацията на "Кайсиева градина", но поради известни на всички обстоятелства проектът беше прекратен и адекватната реакция на кмета на Община Варна Иван Портних беше да пренасочи усилията в резервния проект за IV микрорайон. Там, това, което ще се случи би следвало до края на тази година да започне. То включва цялостна рехабилитация на инфраструктурата, паркингите, изграждане на нови детски и спортни площадки, построяване на зона за отдих-парк, рехабилитация на две от училищата - Първо основно и училище "П.Кр. Яворов". Предстои рехабилитация на читалището, което не е в цветущо състояние, има течове. Културния живот в нашия район процъфтява и затова имаме необходимост от добра база.

-На каква стойност е инвестицията в квартала?

-От Община Варна могат да кажат повече, но над 8,5 млн.лв. ще бъдат вложени в рехабилитация на съществуващата инфраструктура, паркинги, междублокови пътища и улици, тротоари, предблокови и задблокови пространства, озеленяване на зони за отдих, нови детски и спортни площадки. Средствата са осигурени по ОП "Региони в растеж". Отделно от това Община Варна възнамерява да инвестира около 5 млн.лв. за изграждането на подземна дъждоприемна канализация, която липсва. Няма защо да се копае и да се рехабилитира, преди да е създадена подземната инфраструктура и това е разумно решение от страна на кмета Иван Портних.

-Ще бъде ли изградена нова детска градина в квартала?

-Има проект за разширение на детска градина "Приказка" в "Кайсиева градина". Този проект трябва да се реализира в рамките на програмния период до 2020 г. Надяваме се догодина да започне и до 2019 г. да приключи. Точната бройка на новите детски площадки не мога да кажа, тъй като в момента приоритетна е програмата за изграждане на нови спортни площадки или част от тях ще бъдат нови, а други рехабилитираните стари. Те ще бъдат изцяло подновени и отговарящи на изискванията. Тази година ще бъде много интересна за района. Има неща, които са в процес на проектиране като стадиона в нашия район. Вече тече проектирането или по-скоро процедурата по възлагане на проектирането. Там се очертава да се случи едно спортно-развлекателно съоръжение като това в "Младост". По предварителният проект текат обследващи мероприятия, но се очаква да има игрище със стандартен размер, няколко игрища за футбол на малки врати с изкуствена настилка. Би следвало да има и зала с игрище за хандбал и други видове спорт. До края на годината трябва да приключи проектирането и до края на 2018 г. да започне реализацията. Друго интересно за "Кайсиева градена" е това, е в училище "Стоян Михайловски" има един корпус, който е недовършен. В тоя корпус съществува на груб строеж недовършен басейн с 25-метрово корито. Идеята на кмета за там е да се получи нещо като културно-спортно младежко съоръжение, което ще има режим за ползване от всички граждани, не само от учениците. Там съоръжението е много мащабно и инвестицията ще е голяма. Тежката задача на кмета ще бъде да осигури финансирането на проекта. Там има множество зали, включително и актова зала, както и други помещения, които могат да се използват за култура и спорт.

-Имаме запитвания от граждани относно ПУП-а на Трети микрорайон. Има договор, подписан от Община Варна, собствениците на имоти и проектантска фирма, а в същото време докладната е спряна от кмета Портних, назрява напрежение, как стоят нещата там? Хората са си платили за проектиране, а ПУП-а не се приема?

-Това е оперативно решение, което кметът на общината трябва да вземе. Балансът на интересите е много трудно да се намери в тази ситуация. Защото никой не отрича правото на собственост, но представете си в момента, в който тръгне тази рехабилитация с новата инфраструктура, парк и детски площадки, с паркинги, в един момент това нещо да започне да се разкопава? Не смятам, че има сблъсък на интереси. Трудната задача е на кмета да намери този баланс на интереси. Там живеят 10 000 човека, а хората, които имат собствени имоти са 100 примерно. Темата с презастрояването за нашия квартал е преекспонирана. Никъде поне във "Владиславово" не предстои такова. Икономическата действителност е такава. В "Кайсиева градина" например, никой не е започнал да строи. От 2013 г., откакто е влязъл ПУП-а на тази част има 6-7 кооперации.

-Как мина общественото обсъждане на ПУП-а за Трети микрорайон?

-Да, на 3 юни се проведе такова обществено обсъждане. Имаше някаква възражения от страна на гражданите, които присъстваха. Ще бъде разгледано на съвет всяко едно възражение, от там нататък има съдебна инстанция и ще се установи дали по целесъобразност или законосъобразност е възражението. Основните показатели и параметри са 11% отнемане от частните имоти за благоустройствени мероприятия за обществени нужди. Предвидено е до 26 метра височина застрояване на микрорайона. Това трудно ще се изпълни според разпоредбите на ЗУТ, тъй като в рамките на имота трябва да бъде предвидено място за паркиране на всеки апартамент плюс 10%, което означава че ще има имоти, където няма да може да се изпълни този показател. Затова се очаква да бъде по-ниско застрояването. Този ПУП е по инициатива на възложителите, собственици на имоти на територията на микрорайона. В крайна сметка хората имат достатъчно време да изчистят всички искания по отношенията на устройствения план. Всеки може да си каже претенцията и компетентните хора ще му отговорят.

-Как стои въпросът с обезпечаването на нуждаещите се с жилища в района?

-Около 480 са жилищата, които Община Варна има на територията на района. Над 900 са новите желаещи да бъдат наши наематели. Всички налични жилища са заети, има хора, които повече от 20 години са наши наематели. Не се освобождават лесно общински жилища. Това може да се случи при неплатени сметки или при неспазване на реда от етажната собственост.

-Успявате ли да се справите с осигуряването на реда и безопасността в квартала?

-В района живеят 50 000 жители. Едва ли може да се сведат нещата до някаква перфектна граница относно нарушенията на обществения ред. Но тук искам да похваля ръководството и служителите от Трето РПУ, защото престъпленията и случаите на нарушения на обществения ред са намалели двойно и разкриваемостта се е увеличила значително. Единственото, което силно ме притеснява е вандалщината. Детските площадки се рушат, спирките и новите табла за билетната система не се пазят. Нарушителите са предимно младежи и деца. Когато получим сигнал за подобни вандалски прояви вече е късно. Затова моят апел към хората е да си възпитаваме децата в това да опазват направеното. От друга страна се наблюдава старанието на живеещите да облагородят пространството около жилищата си, на много места има прекрасни цветни градинки и ние ги стимулираме за това. В района също така бяха поставени палми, зацветени са основните булеварди, полагаме усилия да направим района красиво място за живеене.




Още по темата: общо новини по темата: 6
13.07.2017 »
12.07.2017 »
11.07.2017 »
11.07.2017 »
05.07.2017 »
13.06.2017 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Земете оправете улиците , краденият ви проект интегриран транспорт и окосете най-накрая
Aнонимен
на 09.06.2017 г.
-1
 
 
Г-н кмете, защо не коригирате ПУП за паркоустройствен и регулационен план оп.3 Вл.Варненчик? Как евъзможно да не давате да се строи изцяло жилищно строителство в този район? Дайте идея този район да се застрои с къщи до 10 м и в един и същ цвят и с 50 % озеленяване, това ще бъде прекрасен район. Варна няма на къде да се разширява, а вие не давате 100% жил.строителство в града? Освен това така се затвори района, че с Ян Хунияди обикаляме цяла Варна, за да си купим хляб! Как не направихте обръщач в частта от светофара на Мебелна палата до Ханчето? Абсолютно безумие!!!!
-1
 
 
Така става при тоталитарно управление: Журналист: "…докладната е спряна от кмета Портних…" Районен кмет (за решение на кмета на община Варна): "Това е оперативно решение, което кметът на общината трябва да вземе." Закон: "Подробният устройствен план се одобрява с решение на общинския съвет по доклад на кмета на общината в едномесечен срок след приемането на проекта за подробен устройствен план от експертен съвет. Решението се изпраща в 7-дневен срок за обнародване в "Държавен вестник"." Кметът и общинския съвет имат ЗАДЪЛЖЕНИЕ за процедиране на плана, а не ДОБРА ВОЛЯ за изпълнение на ЗАКОНА!
0
 
 
На мен ми е все едно - не ползвам градски транспорт. Велосипед или пеш. Дразни ме това "усвояване". На разни нива. "Проекти", "програми", средства "усвоени" - куха работа, полза нулева или минимална. И по "реакциите" на люде "защитници' на един или друг такъв проект (неработещ) може да се съди и кой "е блажил". Коментиращите обикновено не знаят подробности, но задават въпроси. И се появяват "гузни" люде и то не да обясняват, а нападат и обиждат "коментаторите". Нещо се говореше за "интегриран" транспорт, каквото и да означава. Присъствах и на веломероприятие в тази връзка... Преди години. Не знам кое какво "интегрира". Отвратих се като четох нападки едни към други на люде, които се познават едни други, участвали в разни неща. И представи кой се е държал арогантно? Който е "топил палци в кацата с мед" определено.
-1
 
 
Предаваха по Радио Варна за това тези дни. "Ще стане". Засега се усвояват средства, "нови" стари автобуси от Запад ще се купуват, Засега това стояло на дневен ред, закупуването на автобуси - повториха го и потретиха, затова и аз. Линиите от частни щели да стана общински, тече процес на "прехвърляне". И в някакво бъдеще, билетосистемата... Аз не знам, кондуктор не излиза ли по-евтино? Работни места, контрол на пътниците. Ама "Проекти", "Програми", по които се "усвоява"...
0
 
 
И "Победа", и "Конфуто", "Цветния".... Не знам кой квартал е "свестен". Строи се поголовно, нагъсто... В "Чайка" наслагаха преди година-две беседки, пейки, люлки... Детски площадки демек. Не знам какво им е състоянието сега.
-1
 
 
Да, и аз очаквам нещо в Кайсиева да се случи по благоустройството, но ... Портних бил преценил и бил пренасочил парите И ТОЗИ ПЪТ!! Да лиже миризливия г*з на циганите от Владиславово!! Е, щом му харесва - аз нямам против! рџ¤Јрџ¤Јрџ¤Јрџ¤Ј Така или иначе - вече е адски смешен в решенията си за Кайсиева. Точка!
0
 
 
Първо окосете тревите, почистете детските площадки!
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Газови доставки
България в еврозоната
Грипна епидемия обхвана страната
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: