Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Приеха рекордния бюджет на Варна за 2018 г.
Автор: Пламена Николова 12:07 / 31.01.2018Коментари (0)2789
©
С 32 гласа "За" на днешното заседание на Общинския съвет бе приет рекорден в историята на Варна бюджет от 393,7 милиона лева, което е увеличение със 123 млн. лева спрямо миналата година предаде репортер на Varna24.bg.

"Благодаря на колегите от Общинския съвет за конструктивната работа, всеки глас "за" е подкрепа за развитието на града и съм убеден, че с този бюджет 2018 г. ще бъде изключително успешна за Варна и ще продължим реализацията на важните инфраструктурни обекти и към края на годината ще се похвалим с добри резултати", каза кмета на Варна Иван Портних

Приоритетите пред местната администрация и през 2018 г. са изграждане на модерна градска среда, образование, създаване на възможности за развитие на целогодишен туризъм. За поредна година повишение на местните данъци и такси няма да има.

Очакваните местни приходи в бюджета са в размер на 267,2 млн. лева, а постъпленията от делегирани от държавата дейности - 126,5 млн. лева.

Увеличение на средствата има почти по всички пера в бюджета. Най-голям дял заемат разходите за дейностите "Жилищно строителство, БКС и опазване на околната среда" - 162,7 млн. лева. От тях за изграждане, ремонт и поддържане на уличната мрежа са заложени 110 млн. лева при 18 млн. лева през 2017 г.

Знаков обект през тази година е изграждането на бул. "Васил Левски". За изпълнението на най-мащабния от десетилетия проект са предвидени в бюджета на общината 88 млн. лева. Други 6,4 млн. лева са заделени за пробива на бул. "Сливница" , а 2,2 млн. лева - за реконструкцията на ул. "Ал. Рачински".

Част от амбициозната капиталова програма е и изграждането на пътна автомобилна рампа на автомагистрала "Хемус", с качване от бул. "Ат. Москов", и южно обслужващо платно на бул. "Левски", между бул. "Сливница" и бул. "Вл. Варненчик". В нея е включена и реконструкцията на кръговото кръстовище в началото на к.к. "Св. Св. Константин и Елена".

През 2018 г. с пари от общинския бюджет ще продължат ремонтите на ул. "Студентска", "Ана Феликсова", "Цар Борис III". Ремонтни дейности ще има и на улиците "Кап. Рончевски", "Баба Тонка", "Флора".

За реализацията на мащабни проекти през тази година Варна отново ще разчита и на европейско финансиране. Със средства от еврофондовете ще бъдат ремонтирани основните пътни артерии в кв. "Аспарухово" - ул. "Мара Тасева", ул. "Първи май" и бул. "Народни будители". Предвижда се още рехабилитация на алеи и изграждане на нови площадки за спорт и игра в Морската градина. Междублокови пространства в града също ще придобият нов облик с финансовата подкрепа от европейските структурни и инвестиционни фондове.

Другото голямо разходно перо в бюджета е това за образование. За него Община Варна ще отдели рекордните 118,5 млн. лв., или малко над 30% от общия си бюджет. Рекордна е стойността и на капиталовата програма на функция "Образование" в размер на 6,7 млн. лв.

И през тази година е предвидено изграждане на нови детски градини. За ДГ "Иглика" в кв. "Виница" и ДГ "Карамфилче" са заделени средства за нови сгради. Предвижда се също сграда на ул. "Ген. Колев" да бъде преустроена в детска градина.

Модернизация на образователната инфраструктура във Варна тази година ще бъде направена и с пари по оперативна програма "Региони в растеж". Над 14 млн. лева ще бъдат инвестирани в обновяване и разширение на 7 общински училища и 3 детски градини.

За здравеопазване в общинския бюджет са заложени близо 20 млн. лева. 2,6 млн. лева от тях ще получат три варненски болници. За болницата по акушерство и гинекология "Проф. д-р Димитър Стаматов" - Варна са планирани 1,3 млн. лева, част от които ще бъдат инвестирани в ремонти и апаратура. МБАЛ "Св. Анна" ще вложи средствата от общината в ремонт на родилното отделение и на неонатологията и ще купи нови инструменти за клиниката по ортопедия и травматология. Онкоболницата ще се сдобие с нова лапароскопска и ендоскопска апаратура. Финансовото подпомагане на двойки с репродуктивни проблеми ще продължи и през 2018 г.

С над 15,5 млн. лева ще разполага Варна за социално осигуряване, подпомагане и грижи. С част от тези пари ще бъдат направени ремонти в дома за стари хора "Гергана" и дневния център за деца и младежи с умствена изостаналост "Св. Йоан Златоуст".

За поредна година в хазната са заложени средства за доплащане на абонаментите карти за градски транспорт на пенсионерите, учениците и хората с увреждания. За тази социална придобивка общината е заделила 8,2 млн. лева.

16,8 млн. лева е бюджетът за почивно дело, култура и религиозни дейности. За културни събития, празници и естетизация на градската среда са заделени близо 3,7 млн. лева. В тази сума влиза бюджетът за фонд "Култура", който тази година е размер на 1 млн. лева. С част от тях Варна ще подпомогне изпълнението на културната програма на българското европредседателство.

Леко завишение има и на парите за спорт. Общинският бюджет през 2018 година е 1,3 млн. лв., което с 50 хил. лева повече спрямо предходната година. Фокусът на общината отново ще бъде върху ученическия спорт.




Още по темата: общо новини по темата: 5
19.12.2018 »
31.01.2018 »
24.01.2018 »
22.12.2017 »
30.11.2017 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: