Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
"Агрополихим" - Девня разби монопола на газовия ни пазар
Автор: Екип Varna24.bg 09:51 / 28.07.2010Коментари (0)2827
© Impact Press Group
Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разсече гордиевия възел около алтернативните доставки на природен газ за "Агрополихим" АД - Девня, от находище Калиакра, което се експлоатира от шотландската Melrose Resources. Това заяви за "Черно море" Христо Петров, изпълнителен директор на торовия завод. "Агрополихим", който е най-големият консуматор на синьо гориво у нас, от миналата година има договор с "Дексиа България"- търговец, който работи с Melrose Resources, за доставка на 81 млн. куб. м газ през второто полугодие на 2010 г. Шотландската компания е концесионер на старото находище "Галата", разработва и новото "Каварна".

Само допреди 2 дни идеята за разбиване монопола на "Булгаргаз" с алтернативен доставчик изглеждаше обречена, тъй като "Дексиа България" все още няма подписан договор със собственика на газопреносната мрежа "Булгартрансгаз". Драстичното поскъпване на газа с близо 25% от 1 юли изостри проблема. За "Агрополихим" газът представлява около 80% от себестойността на продукцията. Така че търсенето на алтернативни доставки на по-добри цени става въпрос на живот и смърт за торовия завод. В началото на тази седмица по повод жалбата срещу "Булгартрансгаз" КЗК обяви, че тя няма право да отказва транспортирането на газа от алтернативния доставчик.

Това означава, че вече не би трябвало да имаме пречки за доставките от Melrose Resources, подчерта Христо Петров. Той е получил уверение за скорошно решаване на въпроса и от министъра на икономиката Трайчо Трайков по време на посещението му в завода в началото на юли. Според шефа на "Агрополихим" азотното производство ще стартира от 5 август и от 15-и линията ще заработи с пълен капацитет.

Според договора с шотландската компания през август трябва да получат около 12 млн. кубика газ, през септември - 21 млн. кубика и по още толкова през оставащите месеци до края на годината. Разликата до покриване на месечното потребление на завода от общо 27 млн. кубика ще бъде поета от "Булгаргаз". Христо Петров отказа да каже на каква цена ще получават синьото гориво от Melrose Resources, тъй като било търговска тайна, но при всички случаи тя била конкурентна на сегашния доставчик монополист.

Източник: в. "Черно море"




Още по темата: общо новини по темата: 16
16.11.2018 »
01.11.2018 »
26.10.2018 »
26.10.2018 »
27.08.2010 »
29.07.2010 »
предишна страница [ 1/3 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Газови доставки
Природни стихии
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: