Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Газопроводът "Южен поток" е "брак по италиански" за България
Автор: Екип Varna24.bg 11:01 / 12.11.2010Коментари (0)1721
© Varna24.bg
Руският премиер Владимир Путин ще пристигне в събота в България с цел лично да присъства на капитулацията й пред "Южен поток", пише московският в. "Время новостей", цитирани от БТА.

Предвижда се шефовете на "Газпром" и на Българския енергиен холдинг да подпишат най-сетне споразумението за създаване на съвместно предприятие, което ще проектира, построи и управлява българската отсечка, посочва изданието.

Това ще стане почти три години, след като Русия и България подписаха междуправителствено споразумение. И в двете страни оттогава кабинетите се смениха, но в София дойде на власт лидерът на десноцентристка партия Бойко Борисов, който веднага замрази всички проекти за енергийно сътрудничество с Москва, стартирали по време на социалистическото управление. Русия убеждаваше България, заплашваше да я съди и да промени маршрута на газопровода с намек, че може да го отклони към Румъния, през лятото направи малка отстъпка в цената на газа (към 10-15 долара за хиляда куб. метра). Доскоро обаче Москва не бе успяла да постигне осезаем напредък, пише всекидневникът.

При неофициална среща по случай своя рожден ден Путин дори се оплака от България на своя приятел, италианския премиер Силвио Берлускони. Последният обеща "да поработи дипломатически" с Бойко Борисов, за да престане той да прави спънки на "Южен поток". Доколкото италианската ЕНИ формално все още остава партньор на "Газпром" в проекта, а г-н Борисов и синьор Берлускони се смятат за приятели, се казва в коментара, озаглавен "Брак по италиански".

Не се знае със сигурност дали италианският премиер е удържал на думата си. След това обаче шефът на "Газпром" Алексей Милер наистина направи твърде плодотворно посещение в София. Той заяви, че България е склонила да създаде смесено предприятие още през ноември, а не да чака до февруари 2011 г., както е настоявала по-рано, пише изданието.

Няма обаче да е лесен животът на партньорите в този принудителен съюз. Много е голям рискът той да приключи с шумен развод или да се точи вяло с елементи на дребен саботаж, както се развиват нещата между "Газпром" и ЕНИ, коментира "Время новостей".

Прекалено голямо е според вестника желанието на Брюксел да построи тръбопровод за газа от Каспийския регион, който да заобикаля Русия. Днешното българско правителство е силно ориентирано към Европейската комисия и Вашингтон; освен това, София е член на консорциума и потенциален транзитьор на "Набуко", припомня изданието.

Перспективите на двата други руско-български проекта - петролният и атомният, изглеждат още по-зле. Те очевидно нямат международен застъпник в лицето на Берлускони. Нещо повече, Бургас-Александруполис изобщо си е трън в петата за италианците, тъй като се конкурира за суровинни ресурси с техния проект Самсун-Джейхан през Турция, който заобикаля Проливите, пише "Время новостей".

Колкото до АЕЦ "Белене", България просто няма пари за нея, нито готов инвеститор, освен "Росатом". А София не желае да вземе кредит от Москва, водена от политически съображения. Българите впрочем не се очертава да съберат пари и за финансиране на техните 50 процента от "Южен поток". Което допълнително застрашава нормалната дейност на съвместното предприятие, допълва "Время новостей".

Източник: Днес +




Още по темата: общо новини по темата: 276
15.03.2022 »
14.01.2021 »
02.01.2021 »
01.01.2021 »
31.12.2020 »
29.12.2020 »
предишна страница [ 1/46 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: