Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Около 50 000 лева са необходими за ремонт на торпедоносеца "Дръзки"
Автор: Екип Varna24.bg 15:22 / 13.05.2011Коментари (0)1569
© Varna24.bg
Тази година ще отворим парка на Военноморския музей за посетители. Това каза Мариана Кръстева директор на музея във Варна. Тя уточни, че все пак самата експозиция в музея няма да бъде отворена за посетители по-рано следващата година. По отношение на случващото се с торпедоносеца "Дръзки" и всъщност необходими ремонт на постаментите му директора на Военноморския музей коментира, че все още са в период на изчакване, за да се вземе решение от Министерство на отбраната, по каква процедура и как ще стане ремонта на "Дръзки" и на неговите постаменти.

Тя не отрече, че заради лошите метеорологични условия има риск за запазване целостта на торпедоносеца, като припомни, че необходимата сума за ремонт възлиза на около 50 000 лева. По отношение на най-последния експонат на музея - мина открита край село Кранево Мариана Кръстева коментира, че историята й е все още много кратка и съвременна, като това което се знае за нея много малко.

"Открита е край село Кранево в пясъка при изкопни работи, за предотвратяване на по-неприятни инциденти веднага са сигнализирани Военноморските сили. Те от своя страна вземат мерки, обезвреждат я по способи, които те умеят, знаят, практикували са" посочи директора на Военноморския музей. Тя добави, че в музея са получени останките от една мина, за която със сигурност се знае, че е от руски произход и е произведена в първите години на XX век, като допълни, че ще се провежда допълнително обследване. Освен това предстоят разговори и с хората, които са я открили, обезвредили, много документална работа, както и възстановителна и реставрационна.

По мнение на Кръстева в музея мината ще остане и като свидетелство за бойната мощ на този вид морско оръжие, тъй като тя ще бъде оставена във вида, в който е предадена след взривяването й. Според нея по този начин посетителите ще могат да се запознаят не само с типа на този вид оръжие, но и с това, какво остава от него, какво е неговото поразяващо действие, както и каква опасност представлява мината ако е била взривена не от специалисти, а при нещастен случай на брега. На въпрос дали може да се приеме, че тази мина е от Първата световна война или в близките години, Мариана Кръстева отговори, че това е напълно възможно, но не може да се твърди на 100% , като освен това е интересно да се разбере как точно се е озовала в района на село Кранево. Тя уточни, че любопитно би било да се установи и къде е било минното заграждение, където тя е била поставена - дали е някакъв експериментален образец или е масово серийно производство. "Това тепърва предстои да установим", каза още специалистът. Мариана Кръстева добави, че не са рядкост случаите на открити мини в Черно море, като годишно излизат по 2-3 мини.

Източник: Радио "Фокус"



Още по темата: общо новини по темата: 25
28.09.2012 »
21.11.2011 »
21.11.2011 »
07.06.2011 »
18.11.2010 »
03.11.2010 »
предишна страница [ 1/5 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Лято 2024
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Световна черна хроника
Поскъпване на хранителните продукти
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: