Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Руините на бобслея в Морската градина - все още забравени и още по-опасни
Автор: Екип Varna24.bg 11:12 / 03.05.2012Коментари (0)7044
© Народно дело
С медиен шум, официално подписване пред камерите на съответния договор и тържествени обещания за по-добра грижа за Морската градина, преди седмица общината пое стопанисването на любимия на варненци парк. Причината това събитие да бъде широко афиширано беше даденото още при първото му посещение тук като премиер обещание на Бойко Борисов да "върне" градината на Варна. Който както и да е разбирал тези негови думи, Морската градина е най-сетне възможно "най-общинска", след като беше предоставена безвъзмездно за управление на местната власт.

По тази причина адресираме именно към общината за пореден път един въпрос, зададен още преди четири години: Кога руините на някогашния бобслей в Морската градина ще бъдат разчистени? "От съоръжението, което се състоеше от бетонен улей за спускане с бързи колички и лифт на монорелса в обратната посока, днес са останали само бледи спомени. Но също и една прогнила дървена конструкция, която рано или късно ще падне от само себе си. Единствената й функция е да приютява наркомани, клошари и да дава терен за среднощни пиянски изстъпления. Това лесно може да се установи и от пръснатите наоколо бутилки и парчета от тях." Това можете да прочетете в броя ни от 12 април... 2008 година! Четири години по-късно, спомените за някогашната атракция са още по-бледи, а дървената конструкция още по-прогнила. Останалото си е същото.

Свърталището е стеснило ориентацията си

През 2008-а, като коментар на репортажа за останките от бобслея, шефът на общинската дирекция "Осигуряване и опазване на обществения ред" Стойчо Бакалов заявява, че рушащата се постройка трябва да се премахне. "Служители на общината извършиха оглед на обекта след сигнал и се убедиха, че мястото е опасно. Проблемът е не само че конструкцията може да падне, но и това, че мястото се е превърнало в свърталище", обяснява още преди 4 години Бакалов. Явно тогавашната загриженост на общинаря, както и на цялата институция, която той представлява, е изгубила силата си. Свърталището и днес си е факт, само дето леко е стеснило своята ориентация, а и вече е пълно не само нощем, а и през деня.

Докато снимах актуалното състояние на някогашния бобслей, на мястото заварих група от мъже на различни възрасти, някои от които гримирани. Появата ми на мястото предизвика притеснение и дори известно раздразнение от тяхна страна. Групичката обаче предпочете да се оттегли по-встрани от руините, особено при вида на фотоапарат.

Преди три години го искали за барче

През 2009-а предприемчиви търговци са подали искане за превръщане на остатъците от някогашния бобслей в заведение. Според публикация във варненската преса от ноември същата година искането е било насочено към областния управител като представител на държавата, когато и тогава, и сега е собственик на Морската градина. Без да е съвсем ясно по какви причини, разрешение за превръщането на руините в заведение не е дадено. По неофициална информация в проекта е предвидено извършването на ново застрояване, което е недопустимо в тази част на парка.

В момента статутът на обекта е доста неясен. Не се знае със сигурност дали той е в списъка на опасните самосрутващи се сгради на общината, въпреки че очевидно е такъв. Не е ясно, ако е в този списък, защо не е обезопасен и защо достъпът до него не е спрян. Ясно е само това, което се вижда, а то е, че някогашната атракция и целият район около нея е бяло петно на картата на Морската градина, където нито се чисти, нито се поддържа зеленината. Място, криещо потенциални опасности и за което отговорните институции и лица предпочитат да забравят, ако от време на време не им се напомня, пък било то и веднъж на 4 години.

Източник: в. Народно дело




Още по темата: общо новини по темата: 206
29.09.2022 »
15.07.2022 »
15.07.2022 »
15.07.2022 »
09.02.2021 »
31.01.2021 »
предишна страница [ 1/35 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Газови доставки
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Реформи в БДЖ
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: