Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Насочиха протеста против застрояването на Морската градина не срещу Общината, а към Министерството на културата
Автор: Екип Varna24.bg 11:08 / 11.05.2012Коментари (4)3524
© Varna24.bg
Протестът за спасяване на Морската градина от застрояване вече не е насочен към община Варна, а по-скоро към Министерството на културата, стана ясно от думите на ораторите по време на поредната проява в защита на парка, проведена на 9 май. Според организатори на кампанията "Варна диша", под чиято шапка вече се провеждат шествията и митингите за осуетяване на строителните планове, именно министерството трябва да защити градината, като приеме и местността Салтанат за част от историческото й ядро. Тази идея беше лансирана първо от лидера на варненските социалисти Борислав Гуцанов, според когото т.нар. "историческо ядро" на Морската, в което строителство на нови сгради не се допуска, трябва да бъде разширено до "Почивка".

Лидерите на кампанията "Варна диша" също така дадоха да се разбере, че вече не се противопоставят пряко на приетите от Общинския съвет специфични правила за застрояване на централната част на града, което първоначално предизвика притесненията, че за парка на Варна се дава нова възможност за застрояване. Те заявиха, че подкрепят по-бързото приемане на Общия устройствен план на Варна, част от който са въпросните правила.

От разпространените материали по време на протеста става ясно, че "Варна диша" е на път от кампания да прерасне в организация. По време на самото шествие пък се разбра, че не всички защитници на Морската градина са на едно мнение за начина, по който трябва да се защити паркът. Впечатление направиха неколцина младежи, които макар и без успех, се опитваха да призоват протестиращите към по-радикални действия - като блокиране на улици и кръстовища. Стотиците варненци, излезли да защитят парка по мирен начин, не се поддадоха на провокациите им.

Недоволни от колите в парка блокираха пътя към кортовете

Едно от категорично поставените на 9 май искания на кампанията "Варна диша" беше забраната за движението на автомобили в Морската градина. Явно част от протестиращите приеха твърде буквално този призив и начело с известния общественик Николай Цветков спряха автомобил с млада двойка, който беше навлязъл по една от алеите в парка. По въпросното трасе е позволен достъпът с коли на ползващите тенис кортовете. Макар че автомобилът, който беше с хасковска регистрация, разполагаше с пропуск, групата протестиращи отказа да освободи пътя му по алеята. Наложи се намесата на полицаи, които бяха изпратени да охраняват протеста. След проверка те дадоха възможност на колата да продължи пътя си към кортовете. Гражданите и полицаите влязоха в лек спор заради предположенията на Цветков, че пропускът може и да е фалшив. "Според мен си е съвсем истински", заяви най-старшият от униформените. Междувременно, докато тече проверката, още две коли на членове на тенис клуба в Морската градина се оказаха блокирани на същата алея.

Източник: в. Народно дело




Още по темата: общо новини по темата: 206
29.09.2022 »
15.07.2022 »
15.07.2022 »
15.07.2022 »
09.02.2021 »
31.01.2021 »
предишна страница [ 1/35 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Хаотичността и неясният адресат на протестите водят до неглижирането им. Никои не обясни по човешки за какво конкретно се протестираше срещу "правилата", само общи приказки, сега се оказва, че май правилата са наред, другаде е заровено кучето. Въобще, пълен юруш...
Aнонимен
на 11.05.2012 г.
0
 
 
все още няма орган да спре строителството и своеволието на някои , а орган който разреши всичко това се намери , много интересно . . . ама тези някои се надсмиват на тези които се възмущават !
0
 
 
дано има ефект, наистина ще е грозно, жалко и крайно малоумно да се похаби такъв ресурс, радващ малки и големи, заради приумиците на някои/й си на "високо ниво"...
Сподели Днес съвсем до дома ми виждам, че ми вдигат колата. Действието се развива на бул. Съборни 16. Тичам веднага и заявявам, че съм собственик на МПС-то. Полицаят ми изисква, а аз му подавам документите си. Аз поисквам да му видя значка, понеже няма,
на 11.05.2012 г.
0
 
 
И за какво са им тези пропуски на трениращите тенис ? Когато карах уиндсърф на рибарския плаж и достъпът до там беше също като при кортовете с пропуски никой не ми бе издал пропуск, а имаше ли състезание извън града си звънях на дежурния на Общинска полиция, който ми разрешаваше, като записваше номера на автомобила, който ще влезне и си кореспондираха служебно с патрулиращите екипи, които не правеха проблем. Какво им пречи на трениращите тенис да си идат пеша до корта ? Спортуващи, или какви са ? А и не само те. Това би следвало да се отнася за всички. В морската градина МПС трябва да се пропускат само при крайни обстоятелства, при строг разрешителен режим.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Реформи в БДЖ
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: