Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Доклад: Варна е сред най-шумните градове в България!
Автор: Екип Varna24.bg 14:46 / 15.06.2012Коментари (12)1829
© Varna24.bg
Пловдив е едновременно най-мръсният и най-шумният град в страната. Това става ясно от доклада за състоянието на околната среда у нас, който беше представен вчера.

В класацията за най-шумните градове влизат и София и Варна, а към най-мръсните са причислени Перник и Враца. 

Според данните на Изпълнителната агенция по опазване на околната среда за периода от 1990 г. до 2010 г. фините прахови частици във въздуха в страната са намалели с 62%. Въпреки това 57 на сто от населението у нас диша въздух с наднормено съдържание на фини прахови частици. Основните източници на замърсяване пък са отоплителните уреди на твърдо гориво и транспорта. Огромният брой автомобили допринася и за надуване на децибелите (dB). При норма от 50-60 dB средно през деня 67 dB тормозят пловдивчани. В столицата пък шумът достига 72 dB.

Наднорменият шум вечер засяга 73,40 на сто от пловдивчаните и 72,23% от столичаните, показват данните от доклада. Това означава, че над 2 млн. българи спят на врява. Европейският съюз е изработил директива за оценка и управление на шума в околната среда, която цели да изгради общи мерки за справяне с проблема. Стратегическите шумови карти са направени в съответствие с условията на директивата и са предназначени за оценка на шума.

Използват се като основа за определяне на приоритетните проблеми при разработването на плановете за действие за намаляване на шумовото натоварване.

Подобряване на организацията на движение също е мярка за борба с шума, както и въвеждане на зелени вълни на светофарите, които ще намалят престоя на кръстовищата. По улиците, където е отчетено завишено ниво на шум, може да бъде ограничена скоростта на движение. Ограничаването на движението на тежкотоварни автомобили през нощта в жилищните квартали и локални улици също ще доведе до положителен резултат, казват експерти.


Източник: в. "Монитор"



Още по темата: общо новини по темата: 16
03.01.2024 »
21.01.2023 »
27.01.2022 »
03.06.2021 »
04.02.2021 »
08.09.2020 »
предишна страница [ 1/3 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+3
 
 
Иска им се на дървените шопи Пловдив да е по-мръсен от София.
0
 
 
Ами да то колите коли,ама те вкарват колите да минават през кварталите защото са некадърни и смотани.Не могат едни булеварди да построят.Защо? Нямали пари.А парите от данъците които ни взимат къде са.Че не се сещам.Ако трафика се насочи по главните пътища ще е друго ама не.Тук до нас на улица "Борба" е ужас.Коли,камиони и бусове колкото искаш,и това да олекнело колелото.А спокойствието на хората.Покрай детска градина "Весела" и "Борба" 3 е магистрала.Защо?Покрай къщата в която живея на същата улица е Магистрала цялата тъговия минава от тук.Защо?Жертвите по пътя.И аз съм шофьор ама такива малоумници по пътя нямам думи.Къде е кат да поседи само 1 ден на въпросната улица "Борба" ще си оравят бюджета за годината.
+9
 
 
и тъпите ПСЕВДО "рейсъри" ако си махнат грозните бучащи гърнета на колите , шума също ще намалее!!!
+7
 
 
Не е най-мръсният,поне не е по-мръсен от София,спестили са истината само заради другарката фандъкова. Което няма значение,разбира се,факт е,че най-после трябва да започне да се работи в тази посока и градската управа да спре да се прави,че не разбира за какво иде реч.
+6
 
 
Не виждам как един кмет от половин година може бъде винен за тенденция, започнала преди толкова години. В тази насока трябва да се работи много, но отнема време.
+6
 
 
Така е вече 20г. най мръсния в Европа.Жалка картинка.
+6
 
 
кметчето освен да лижат г*за на бат боико да вземат и малко работа да свършат .... или това им е работата ... по цял ден слушаме за насраната столица ,това се прави ,онова се прави ... а за Пловдив ...??? назначили 2-3 послушници и това е ...!!!!!! да видят улиците , въздуха , шума , мръсотията в града ,а не само да ми имитират деиност под на ОХРАНИТЕЛЯ крелцето ... смешна пасмина ...няма оправия ...
+4
 
 
кметчето не го ли знае това ...??? ама освен да лижат г*за на боико може и да свършат няква работа ....или това им е само работата
+13
 
 
А това си го знаем, въпроса е час по - бързо да се реагира на този много, много сериозен проблем. Аз лично се съмнявам че има адекватност от заинтересованите служби.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
Дете почина в училищен двор в Казанлък
Президентски избори в Русия
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: