Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Готвят промяна в правилата за прием в детските градини на Варна
Автор: Екип Varna24.bg 13:13 / 26.06.2012Коментари (0)1959
© Varna24.bg
Промени в правилата за прием в общинските детски градини готви градската управа във Варна. Новата процедура ще бъде утвърдена в началото на 2013 г., съобщи заместник-кметът Коста Базитов на днешното заседание на комисията по наука и образование към местния парламент. Поводът бе предложение от общинския съветник Костадин Костадинов за изменения в досега действащите правила.

"Практика е всички постъпващи предложения от родители, граждани и институции да се анализират от администрацията, в резултат на което процедурата се усъвършенства всяка година. Всички идеи, не само тези на Костадин Костадинов, ще бъдат обсъдени и в края на декември ще ви запознаем с внесените корекции", поясни Базитов.

Общинският съветник от коалиция "Варна утре" настоява да отпадне предимството за самотни майки. Той твърди, че в 90% от случаите майките не са самотни и демонстрират доста по-висок стандарт от останалите. Вече не са рядкост и случаите, при които се записват деца с "баща неизвестен", а реално малчуганите са припознати от татковците, допълва Костадинов. По думите му това се прави най-вероятно, за да се ползват предимствата при прием.

Костадин Костадинов предлага също да се въведе квотен принцип за предимствата - например 10% или 15%. "Възможно е в една група в детското заведение да има повече от определените в закона деца със специални образователни потребности, което освен че прави работата с останалите изключително трудна, е и нарушение на законодателството", аргументира се съветникът.

Той настоява още да се въведе механизъм за отстраняване на деца, чиито родители са показали бележка от Бюрото по труда като търсещи работа, но три месеца по-късно не могат да представят трудов договор. "Не са малко младите родители, които нямат никакво намерение да си търсят работа или пък работят без трудов договор. Те оползотворяват целодневното си свободно време в срещи с приятели и грижа за себе си, а работещите търсят хиляди варианти, за да намерят кой да гледа детето им, така че да не загубят работата си", твърди Костадинов.

Той е на мнение, че най-справедлива и най-обективна би могла да бъде точковата система, каквато се прилага в София. "За всяко обстоятелство да се дават точки. Например за ТЕЛК на дете - 10 точки, за ТЕЛК на родител над 70% - 9 точки, за близнаци - 8 точки, за двама работещи родители - 4 точки и т.н.", поясни той.

Председателят на образователната комисия Славчо Славов припомни, че тази година без забавачка остават около 500-600 варненчета. "С годините броят на неприетите деца на ясла и градина постепенно намалява. Надявам се в края на мандата този проблем вече да не стои на дневен ред", сподели Славов.




Още по темата: общо новини по темата: 53
23.09.2022 »
17.09.2021 »
03.02.2021 »
12.10.2020 »
05.10.2017 »
07.09.2017 »
предишна страница [ 1/9 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
Интегриран градски транспорт на Варна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: