Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Бойко Борисов се среща с Путин в Провадия, дават старт на "Южен поток"
Автор: Екип Varna24.bg 10:45 / 11.10.2012Коментари (0)2266
©
Премиерът Бойко Борисов ще се срещне с руския президент Владимир Путин на българска територия. Височайшата визита все пак ще се състои на 9 ноември. Двамата ще дадат старт на изграждането на "Южен поток" и ще посетят Провадия, където на българска територия се очаква да излезе газопроводът под Черно море.

Много е вероятно преди или по време на визитата България да е домакин на бизнес форум, както и на заседание на междуправителствената комисия. В момента върви последното уточняване на документацията преди финализирането на проекта.

При посещението на Путин ще бъде подписан и най-важният документ за изграждането на газопровода "Южен поток" - т.нар. Окончателно инвестиционно решение. То ще отвори вратата към реалното строителство на тръбата на българска територия, а по този начин ще може да тръгне и изграждането на газопровода под Черно море. За целта най-вероятно в делегацията на Путин ще влезе и шефът на "Газпром" Алексей Милер. Той, заедно с изпълнителния директор на "Българския енергиен холдинг" Михаил Андонов, трябва да сложи подписа си под Окончателното инвестиционно решение. Тъй като акционери в проектната компания "Южен поток България" са именно БЕХ и "Газпром".

Ако Окончателното инвестиционно решение бъде прието на 9 ноември, с една седмица ще бъде изпреварен и договореният преди няколко месеца срок. Той беше от изключително значение и за двете страни. За "Газпром" е важно да разполага с документа, за да може да започне реалното строителство на морския участък от "Южен поток". В противен случай руснаците нямаха гаранция, че изграждайки трасето под Черно море, тръбата, която трябва да излезе на нашия бряг около Варна, ще продължи нататък по маршрута към Европа. С подписването на документа се затваря и една от най-напрегнатите страници в руско-българските енергийни проекти. Именно липсата на гаранция, че Окончателното инвестиционно решение ще бъде взето преди края на 2012 г., накара руснаците да забавят договорената още през април отстъпка от 11.1% в цената на газа за България. При сегашното положение не е изключено и по време на визитата на Владимир Путин да получим по-голяма яснота около новия директен договор с "Газпром експорт" за доставка на синьо гориво от 1 януари 2013 г.

След взимането на Окончателно инвестиционно решение проектната компания "Южен поток България" ще може да продължи спокойно останалите дейности, предхождащи строежа на тръбата като уточняване на окончателното трасе, изготвяне на Оценка за въздействие върху околната среда, Подробен устройствен план и накрая договор и поръчка на оборудването, необходимо за реалното строителство. След приключването на всички тези процедури около средата на 2013 г. трябва да бъде направена и първата копка и физическата реализация на проекта да започне, твърдят запознати.

Източник: в. Стандарт




Още по темата: общо новини по темата: 276
15.03.2022 »
14.01.2021 »
02.01.2021 »
01.01.2021 »
31.12.2020 »
29.12.2020 »
предишна страница [ 1/46 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: