Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
КЗК поиска от кмета ясни правила за достъп до Морската градина
Автор: Екип Varna24.bg 11:34 / 28.12.2012Коментари (0)1378
©
Комисията за защита на конкуренцията е изразила становище, че органите на местната власт във Варна трябва да приемат ясни правила за достъп до Морската градина и крайбрежната алея в града. Това става ясно от информация, публикувана днес на сайта на ведомството.

"Липсата на правна сигурност, яснота и предвидимост в нормативната уредба може да окаже възпиращ ефект върху свободната стопанска инициатива на предприятията и да доведе до ограничаване, предотвратяване или нарушаване на конкуренцията на съответния пазар", пише в публикуваното становище.

Комисията е била сезирана от три еднолични дружества - "Лазурен бряг 91" като собственик и "Парти" ЕООД и "Ароганс" като наематели на обекти, разположени на крайбрежната алея в град Варна. Трите компании оспорват заповед на кмета на града Кирил Йорданов, издадена на 3 август т.г. , с която достъпът на превозни средства в Приморски парк бе ограничен. Според контролния орган това действие е наложило "рестриктивен режим на достъп и снабдяване по отношение на лицата, извършващи търговска или друга стопанска дейност на територията на парка и крайбрежната алея".

Липсата на последователност в политиката на варненския кмет Кирил Йорданов към опазването на приморския парк в града създава нови проблеми вместо да решава вече съществуващите. Това становище изразиха на 5 ноември т.г и други собственици на заведения за хранене в Морската градина. Те останаха без клиенти, след като три месеца след като въведе специален режим за достъп до територията на Морската градина във Варна, кметът на града Кирил Йорданов издаде втора заповед, с която отпаднаха и малкото възможности за влизане с превозни средства на територията на парка. До тогава това ставаше при ограничителен режим, за неотложни дейности, бизнес, снабдяване или срещу представянето на документ, удостоверяващ адресна регистрация в местност "Салтанат".

По думите на Желязко Каракашев, председател на "Еуроток - България" - международната организация на майсторите кулинари, пълната забрана за движение на автомобили в част от морската градина е изправила собствениците на заведения за хранене, които от години работят в северната част на парка, пред невъзможността да упражняват бизнеса си.
"След налагането на забраната на практика достъпът до заведенията ни е прекъснат, тъй като поради отдалечеността им от централната част на Варна, единствената възможност да се стигне до тях, особено във вечерните часове, е с автомобил, обясни Каракашев".

Повод за издаването на новата кметска заповед стана друг протест, организиран от сдружението "Варна диша" на 26 октомври. В разпространената по този повод декларация се настояваше "Община Варна да вземе незабавни мерки и да прекрати веднъж - завинаги движението на автомобили в Морската градина". Този ултиматум варненският кмет Кирил Йорданов изпълни с изненадваща бързина и безкомпромисност. Заради тях активисти на други граждански организации го заподозряха в използване на повода за разчистване на сметки и настройване на гражданите и бизнеса срещу екоактивистите, за това, че през последните месеци на няколко пъти протестираха с искане за оставката му.
Заради протестите в началото на ноември кметът на Варна даде заден само седмица, след като наложи пълна забрана за движението на моторни превозни средства в приморския парк на града. Така той прехвърли проблемите на администрацията си върху гражданските сдружения и бизнеса, които трябваше сами да стигнат до решение, удовлетворяващо и двете страни.
През всичките 12 години на трите си досегашни мандата като кмет на Варна Кирил Йорданов непрекъснато декларираше готовност да защити парка от застрояване с всички средства. В същото време администрацията му издаде десетки строителни разрешения с които в северната част на Морската градина бяха изградени жилишни и офиссгради, фитнесклубове, расторанти, градински центрове. и др. Част от собствениците им са придобили имотите след построяването им и така нямат никакво отношение към начините, по които те са били построени . Независимо от това обаче сега всички са изправени пред невъзможността да развиват бизнеса си заради закъснели и половинчати мерки от страна на местната администрация, твърдяха днес протестиращите.

Според публикуваното днес становище КЗК счита, че макар заповедта за забрана за движение на автомобили в парка да създава административни бариери за упражняването на стопанска дейност, те не са непреодолими.

"Правото на конкуренция допуска въвеждането на административни ограничения, когато това е оправдано с наличие на значим обществени интерес, в случая това е опазване на чистотата на зоните за обществени ползване, зелените площи, буните и като цяло територията на Приморски парк от безразборното навлизане и паркиране на МПС, което е в интерес на всички жители и гости на град Варна", пише в текста.

Според него обаче Комисията застъпва становището, че "органите на местната власт в община Варна следва да приемат ясни правила за достъп до Приморския парк и Крайбрежната алея, тъй като липсата на правна сигурност, яснота и предвидимост в нормативната уредба може да окаже възпиращ ефект върху свободната стопанска инициатива на предприятията и да доведе до ограничаване, предотвратяване или нарушаване на конкуренцията на съответния пазар".




Още по темата: общо новини по темата: 206
29.09.2022 »
15.07.2022 »
15.07.2022 »
15.07.2022 »
09.02.2021 »
31.01.2021 »
предишна страница [ 1/35 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: