Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Ръст на болните от грип във Варна, неяснота за грипната вълна
Автор: Екип Varna24.bg 09:11 / 24.01.2013Коментари (0)2727
© Impact Press Group
Над средните за страната са стойностите на заболеваемост от остри респираторни инфекции във Варна. През последната седмица е регистриран ръст на болните от грип и най-вече на възрастовата група над 30 години. В момента заболеваемостта във Варна е 100 на 10 000 души при 93 на 10 000 за страната.

За да бъде обявена грипна епидемия, болните трябва да достигнат 120-130 на 10 000 души. Учебните занятия биват отменени при 30 % отсъстващи ученици, съобщава Дарик.

Трудно би могло да се прогнозира кога се очаква да удари грипната вълна във Варна, въпреки че болните се увеличават, заяви шефката на дирекция "Надзор на заразните болести" към Регионалната здравна инспекция д-р Светла Станева. Тя допълни, че стойностите в момента са колебливи и тенденцията за ръст на броя на болните може да се запази седмици без да се стигне до епидемично разпространение.

Сигурното обаче е, че и тази година няма да се размине без наличието на сравнително нови щам, който предразполага към по-голяма заболеваемост. Очаква се масова циркулация на грипните вируси от тип А "Калифорния" и "Виктория", както и "Уисконсин" от тип Б.

Най-малко познат за България е щамът "Виктория". От него бяха поразени мнозина в Западна Европа и САЩ. Твърди се, че макар да има много общо с останалите вируси, преболедуването му е по-тежко. Д-р Станева обаче смята, че няма повод за сериозно притеснение. Според специалиста дори и стари щамове биха могли да предизвикат същия ефект като новите и боледуването да протече по-тежко.

"По принцип грипните вируси са изключително изменчиви и когато настъпи дори и незначителна промяна за отделния индивид и човешкия организъм, който до този момент не се е срещал с този вирус в последните няколко години, този незначително изменен вариант се явява нов и е в състояние да предизвика заболяване с различна тежест в зависимост от това какво е състоянието на имунната му система.", обясни д-р Станева.

Определни групи от населението са най-уязвими независимо за какъв щам на грипния вирус се касае. По-голям е рискът за хората над 65-годишна възраст. По-голяма е опасността от боледуване при хората с хронични заболявания, на сърдечно-съдовата и ендокринната система, както и на белите дробове. По уязвими са бременните жени и ангажираните в обслужващата сфера.

Има и доза успокоение за тези, които са се срещнали с един вариант на грипния вирус. В следващите 3-4 години остават в някаква степен защитени към този вирус, каза още специалистът.




Още по темата: общо новини по темата: 14895
28.03.2024 »
28.03.2024 »
26.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
22.03.2024 »
предишна страница [ 1/2483 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Газови доставки
България в еврозоната
Грипна епидемия обхвана страната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: