Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Разкриха роднинска връзка между атентаторите в Бургас
Автор: Екип Varna24.bg 09:39 / 13.02.2013Коментари (0)1913
© МВР
Канадецът, заподозрян за организацията на атентата в Бургас, има роднинска връзка с извършителя, който загина по време на нападението на летището в морския град. Това съобщава канадската медия "Нешънъл пост" (National Post), позовавайки се на собствени източници.

Според интернет изданието ДНК тест е потвърдил, че в атаката, която уби шестима на аерогарата в "Сарафово", има семейна връзка, но все още не е установено, че човекът, носил бомбата, също е канадски гражданин.

Каква точно е връзката обаче не е ясно. Медията посочва, че замесеният канадец е имал поне един брат, но за момента той не е свързан с атентата.

Изданието цитира мнение на американски топ експерт по темата "Хизбулла", според когото е често срещано в организирани от ливанската групировка нападения да се откриват роднински връзки между участниците в тях.

"Нешънъл пост" припомня, че идентифицираният от българските власти канадец, за когото е било съобщено миналата седмица, не е бил публично назован по име. Той е емигрирал от Ливан и е живеел във Ванкувър до 12-годишна възраст, когато се върнал в родината си. Така получил и двойно гражданство - ливанско и канадско.

Медията съобщава още, че на 28 юни миналата година той е използвал канадския си паспорт, за да влезе в България и да подготви атаката. В страната обаче започнал да се представя с фалшива американска шофьорска книжка, която го идентифицирала като Ралф Уилям Рико от Гранд Рапидс, Мичиган. На снимката на документа вероятно е бил с перука.

Неговият роднина използвал също мичиганско свидетелство за управление на автомобил с името Жак Филип Мартин. Докато "Мартин" се смята за атентатора самоубиец, Европол твърди, че бомбата е била детонирана от разстояние, убивайки терориста, докато се качвал в автобуса. Петима израелски туристи и българският шофьор са жертвите, припомня изданието.

Двамата му предполагаеми съучастници - канадецът и австралиец, използвал псевдонима Браян Джеймисън, по-късно пристигнали в Румъния по земя, преди да се върнат в Ливан. Предполага се, че австралиецът е направил бомбата и е получил за това пари от "Хизбулла", съобщава на сайта си "Нешънъл пост".

Две седмици след атентата полицията е намерила фалшивата книжка на замесения канадец в северната част на България, недалеч от границата с Румъния. ДНК проба от нея показала роднинска връзка с "Мартин", твърди още канадската медия.

Източник: btv




Още по темата: общо новини по темата: 176
18.07.2023 »
19.03.2023 »
08.03.2023 »
18.07.2022 »
10.05.2021 »
21.09.2020 »
предишна страница [ 1/30 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: