Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Събраха над 21 000 подписа за референдума за бъдещето на Морската градина
Автор: Екип Varna24.bg 14:02 / 11.04.2013Коментари (0)1433
© Varna24.bg
21 300 подписа са събрани до момента за референдум за бъдещето на Морската градина във Варна. Необходими са още 9 000 подписа, за да има със сигурност допитване.

Подписката стартира в края на януари - преди протестите и по инициатива на няколко неправителствени организации. Определеният тримесечен срок за събиране на подписи изтича на 26 април, съобщава Дарик.

Вписаните досега имена в документа са с над 6000 повече от изискуемите по закон 15 150 подписа, които задължават Общинският съвет да обсъди публично предложението за допитване и да излезе с решение. Ако обаче в подписката участват 10% от варненци с избирателни права, или 30 300 души, местният парламент трябва да задвижи процедурата за провеждане на референдума.

Законът дава възможност допитване да се инициира също от кметовете или по предложение на 1/5 от общинските съветници. В сряда представителите на неправителствените организации са имали среща с председателя на Общинския съвет Николай Апостолов по повод референдума. "Казано ни бе, че той и общинските съветници искат да чуят гласа на варненци на референдум за Морската година, но ще изчакат развитието на подписката, за да спазели законовата процедура. Това според нас означава, че съветниците няма да вкарат темата за допитването в дневния си ред, а смятат да отлагат решаването на проблема във времето", заяви Юлиян Чолаков, председател на инициативния комитет за провеждане на референдума и представител на Сдружение за оптимизиране на правосъдието и администрацията (СОПА).

Ако съберат необходимите подписи, инициаторите на кампанията за референдум се надяват той да се състои заедно с кметския вот. По този начин ще бъдат икономисани общински средства, тъй като разходите по допитването се покриват от местната хазна, обясниха те. Първоначалните им планове бяха гласуването да бъде едновременно с редовния парламентарен вот през юли, но при създалата се ситуация избори за депутати и местен референдум в едно са невъзможни. За да е валидно допитването във Варна, в него трябва да участват повече от 50 % от избирателите, колкото са били те на последните местни избори.

Инициаторите предлагат два въпроса за референдума:

Да достига ли паркът Морска градина до морето, като включва и зоната от ската до морския бряг?

Да бъде ли крайбрежната зона на Варна паркова зона за отдих с обекти за хранене, спорт, атракции и развлечения, но без жилища, ателиета, офиси, молове, хотели, казина, конгресни центрове и яхтени пристанища?

Събирането на подписи ще продължи до 26 април. На централния вход на Морската градина е разположен пункт, който в делнични дни работи от 17:30 до 20:00 часа, а в събота и неделя - от 10:00 до 20:00 часа.

"Приканваме всички варненци, на които Морската градина им е скъпа, да се включат в подписката. Заедно ще успеем да съберем останалите 9 000 подписа", допълват организаторите.

Освен СОПА в инициативния комитет за провеждането на референдум за Морската градина влизат още Обществен център за околна среда и устойчиво развитие (ОЦОСУР), "Обединено гражданско сдружение", "Зелена Варна", "Варна диша" и Българско дружество за защита на птиците (БДЗП).




Още по темата: общо новини по темата: 206
29.09.2022 »
15.07.2022 »
15.07.2022 »
15.07.2022 »
09.02.2021 »
31.01.2021 »
предишна страница [ 1/35 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Влизането на България в Шенген
Великден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Енергийна криза
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: