Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
6 БГ моряци от кокаиновия кораб си купиха свобода
Автор: Екип Varna24.bg 09:13 / 02.09.2013Коментари (1)1635
©
Кокаиновата афера със заловените 3 т кокаин на 15 август 2012 г. на българския "Св. Николай" опустоши като ураган представителя на корабособственика Дойчин Дойчев. Съдия-изпълнител вече е обявил на търг 7 имота на агенцията му "Борд Марин", след като той е спрял да си плаща кредитите, пише в-к "Стандарт". Дойчев е разорен, но какво се случва със "заложниците" в кокаиновата афера - 21 моряци, част от които вече година лежат в испански затвор?

Докато "корабната империя" на Дойчин Дойчев се срутва, примката около шията на задържаните в Испания моряци от кораба "Св. Николай" се разхлабва. Шестима вече са освободени, като последният е пуснат под гаранция от едва 2500 евро преди 2 седмици. Това съобщи адвокатът на част от бг моряците Владимир Владимиров.

"Това не са високи гаранции в испанската съдебна практика, което ме кара да мисля позитивно за съдбата на моряците", обясни юристът. Владимиров най-много се надява на резултатите от БГ разследването срещу представителя на корабособственика Дойчин Дойчев и считания за организатор за наемането на екипажа софиянец Руслан Колев. "Сега чакаме Върховна касационна прокуратура (ВКП) да изпрати в Испания резултатите от разследването на Специализираната прокуратура. Надявам се от показанията на Дойчин Дойчев и Руслан Колев да стане малко по-ясна истината за моряците. И в крайна сметка да им се облекчи съдбата", заяви пред "Стандарт" Владимиров. Испанците едва изчакали да мине 1-годишният срок, за да отправят исканията си към резултатите от българското разследване. От него в голяма степен ще зависи обвинителната теза на тамошната прокуратура, както и конкретните обвинения срещу българите от екипажа. Общо 21-те нашенци бяха задържани през август миналата година. 15 са варненци, 4 са от Бургас, един е софиянец, а последният е от Исперих. 15 моряци продължават да лежат в предварителния арест в Испания. "1 г. по-късно не знаем нищо повече за това, което се случва.

Надежди има, но индикации няма каза Ивелина Атанасова, балдъза на капитана на злополучния кораб "Св. Николай" - Иван Станчев. Според нея е добър знак, че има пуснати 6 моряци от екипажа под гаранция. Не всеки, който може да си позволи плащане на гаранция, обаче получава свобода, твърдят близки на моряци. Испанският съд вече е отказал да пусне двама души от сънародниците ни, въпреки че са били готови да платят парична гаранция.

Първите освободени от килиите бяха морякът Атанас Андреев от Бургас и варненецът Мирослав Владимиров. Двамата напуснаха ареста още през януари 2013 г., след като семействата им платиха гаранция от по 10 000 евро. Бургазлията Атанас Андреев се завърна в България малко преди Великден. И той обаче отказва да говори пред журналисти. Майка му Дора Георгиева живее във фамилна кооперация в бургаския комплекс "Меден рудник". Тя дори твърди, че синът й е още в Испания и няма никаква вест от него. Жената е принудена да крие истината, тъй като освободените българи са били инструктирани да не обелват и дума около случая със задържания кокаинов кораб от испанските ченгета, за да не се попречи на следствието.

Само преди месец от ареста в Испания бяха освободени още трима души - двама моряци от Варна и бургазлията Юлиян Петров, който е работил на "Св. Николай" като помощник-механик. Докато Юлиян бе в испански затвор, съпругата му роди момченце. Бургазлията успя да прегърне сина си, когато вече малчуганът бе на 6 месеца. Семейството му е платило двойно по-малка гаранция в сравнение с първите освободени. Съдът в Испания е поискал за Юлиян 5000 евро. С още по-малка гаранция - от 3000 евро, е единият от варненските му колеги. Най-малка е гаранция на последния пуснат, който най-вероятно е от Варна - само 2500 евро.

59-годишният капитан на "Св. Николай" обаче още е в затвора "Валдеморо" в Мадрид. Останалите 14 моряци са разпределени на три различни места зад решетките. Иван Станчев често се обажда на двете си дъщери по телефона и ги уверява, че е в добро здравословно състояние. Момичетата са на 22 и на 29 г., като голямата работи в Норвегия, малката е студентка в България.

Свиждане там е лукс за нас трябва да оцеляваме тук. Крепим се с финансовите средства, които имаме", признава балдъзата му Ивелина. Тя няма надежда, че скоро ще започне делото, защото законът в Испания дава възможност разследването да върви от 2 до 4 г., колкото е и мярката задържане под стража на по-голяма част от екипажа. Сигурно затова съпругата на боцмана Иван Николов - Антоанета, и дъщеря им са заминали в Испания, за да си търсят квартира и работа, за да бъдат по-близо до него. 63-годишният мъж, който за първи път в живота си има работа с полиция и следователи, е в мадридския затвор в очакване на съдебния процес.

Утеха за близките остава, че условията зад решетките в Испания са повече от добри. Нашенците били като на курорт, признават от семействата им. Арестът приличал на общежитие, а моряците били настанени по двама в стая със самостоятелен санитарен възел. Получавали добра храна и имали плувен басейн и фитнес зала на разположение, които можели да ползват по график. Неколцина обаче го закъсали сериозно със здравето, въпреки че получавали безплатна и квалифицирана медицинска помощ. Единият от моряците, който е бил рулеви на кораба, е получил тежко чернодробно заболяване и тамошните доктори са му поставили диагноза "цироза". На друг моряк от екипажа пък открили тежко сърдечно заболяване и в момента е на лечение.

Източник: в. "Стандарт"




Още по темата: общо новини по темата: 53
23.11.2017 »
07.12.2016 »
06.12.2016 »
04.08.2016 »
03.08.2016 »
16.03.2016 »
предишна страница [ 1/9 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 02.09.2013 г.
0
 
 
Този боклук Дойчин , да не си мисли , че Господ забравя, само забавя. Колко хора е разплакал и почернил !
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
Дете почина в училищен двор в Казанлък
Президентски избори в Русия
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: