Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Варненец изказа цялата тревога на гражданите от строежа на "Южен поток" в едно писмо, изпълнено с болка
Автор: Екип Varna24.bg 09:41 / 20.11.2013Коментари (9)2483
©
Варненец изпрати писмо до медиите, в което изразява болката си от случващото се покрай строежа на "Южен поток". Той споделя как това решение за строеж е променило неговия живот и на още много варненци. Ето пълния текст на писмото:

Уважаеми граждани, уважаеми медии и незаслужаващи уважение управници на Република България,

Пише ви един обикновен жител на Варна, баща на две деца. Построил съм къща за моето семейство в южната част на Варна. Когато избирах мястото исках да е до морето и гората и в същото време да не е далеч от центъра на града. Всичко беше спокойно и приятно до началото на тази година. Изведнъж се oказа, че съм построил къща до бъдещ огромен газов индустриален комплекс с компресорна станция и приемен терминал на площ от почти 500 декара. И вече никой в къщата ми не е щастлив. Няма да се наслаждаваме на чистия въздух и красива природата, а ще слушаме 24 часовото бучене на компресорите и ще чакаме да се случи трагичен инцидент. Пред мен сега е дилемата - дали да започвам всичко от начало или да се ориентираме към терминал 2. Вече ме е страх да започна ново начинание в тази страна, защото не съм сигурен какво ще ми сервира държавата в бъдеще и как ще се подиграе с моя труд.

Това е бъдещето за моите деца, но не и за руските деца в двата хотела на курорт Камчия. За тях руската и българската държава са се погрижили. Както са написали в предварителното обследване, къде да излезе тръбата и да се построи газовия комплекс, цитирам :" Местоположение Б (недалеч от плаж Камчия) се намира в непосредствена близост до популярен туристически район, със значителна туристическа инфраструктура. Степента на социално-икономически въздействия, свързани с възможното разработване на местоположение Б, е определена като висока." Затрогваща е грижата за два хотела с руски дечица, които посещават комплекса през летния сезон. До тях не може да има на 2 километра компресори, а до над 10 000 граждани и деца на Народна Република България може. Извинете. Ние вече не сме народна република, забравих. Наистина България вече не е на народа. Ние трябва де се грижим за чуждите, в случая руски деца. Как може да бъдем толкова нагли да не мислим за нашите собствени деца,ще се оправдаваме след години за унищожената природа с нашето безсилие да променим това. Руските деца трябва да са на поне 8 километра от тези така "безвредни съоръжения" когато си почиват и спортуват. Изведнъж се оказва, че всичко е безвредно и безопасно. В тази безвредност всячески се опитват по най-демагогски начин да ни убедят руските началници и нашите управници. Ами като е толкова безвредно, защо не го построят на 2 км от техните хотели, а трябва да е на 2 километра от южните варненски квартали. Там дори земята е тяхна. Толкова удобно би им било.

Никой не отбелязва, че не един или два пъти сме се жалвали от сега съществуващата станция. Напротив, заключава се, че след като ни е било лошо няколко години, ще издържим и за следващите 50 години. Не се отбелязва, че сега има 1 компресор и когато той работеше на пълни обороти нещата ставаха много лоши, а бъдещите ще са 4. Няма друга дума за това освен гавра. А ние точно се бяхме успокоили, че досегашната станция вече не работи поради изчерпване на находището и отново сме си получили спокойствието. Но уви. Една чужда компания и чужди експерти вземат решение къде ще излезе този газопровод и то базирано на абсолютно фалшива и невярна информация. Чудя се, дали е възможно българи да вземат решение за стациониране на компресорна станция на 2 километра от Петербург примерно.

И в същото време ние, живущите в южните квартали на Варна, сме удивени от незаинтересованността на местната градска власт към този проблем. Внесохме подписка, искахме срещи най настоятелно, но без реакция. Местните господари се държат така, все едно не става въпрос за общината, която те управляват. Господа управляващи, явно сте прекалено страхливи и алчни за да решавате проблемите на хората, които ви плащат заплатите. Много страх от големия брат и неговите структури съзирам в управлението на цялата държавна и градска управа уважаеми съграждани. Жалко и тъжно е. Много по-достойно бе отношението на управата на гр. Бургас, когато ставаше въпрос за проекта Бургас-Александруполис.

Уважаеми граждани, удивен съм от полемиката, която се води около този проект. От три седмици в медийното пространство се говори само за някакви милиарди, лихвени проценти и транзитни такси от Южен поток, но за живота и здравето на хората, за опазване на уникалната природа нито дума. Говори се за някакви имагинерни приходи от тази тръба, а дори ние не знаем дали има подписан договор. Прави се първа заварка, започва строеж, а знаете ли вие въобще, че още няма окончателно разрешение от Министерството на околната среда и водите за излизане на брега на този газопровод. Няма още решение и одобрение на тази най-съществена част от проекта. Още не се провело задължителното обсъждане по закон за това във Варна. Грубо се нарушава собственото ни законодателство за да угодим на нашите началници от братска Русия. Това означава, че нашите управници най-нагло показват, че цялото обсъждане на проблемите около този проект е проформа. Аз съм меко казано шокиран. Държавата заявява, че вече строи при положение, че сама още не си е приключила всички законови процедури по този проект. Удивен съм от това, че след помпозно излъченото невероятно изгодно споразумение на нашите управници, сега различни експерти разясняват колко непечеливш е за нас и никой няма логични аргументи да ги обори. Колко наивен съм бил да се надявам, че нашите управници мислят за нас, че мислят за бъдещото развитие на град Варна. Много показателно казаха при "условното " начало на този строеж, че той е от голяма важност за Русия (на първо място разбира се), България и Европа. Да ама малко по-късно, а и преди това Европа ясно заяви, че за нея този проект не е важен - ето поредната лъжа на нашите управници. За мен, както и за хиляди граждани от южната част на Варна той е пагубен, а ние сме част от България.

Уважаеми граждани, удивих се , когато прочетох едно изказване на една министърка на околната среда ( не знам какво е нейното образование, но определено не е наясно с нещата, а когато не си наясно с нещо е редно да мълчиш ), че "Южен поток" няма да създаде проблеми за околната среда у нас, ако инвеститорите изпълнят всички предписания на екологичната оценка. Да, но тази жена явно не си е прочела обследването подписано от нейния предшественик, където самата компания заявява, че ще има проблеми за местните жители породени, както от шум, така и от нискочестотен звук над нормите на възприятие. Това ясно се чете в доклада подписан от същото това министерство.

Не мога да си обясня и наглостта на разни депутати и управници, които навред тръбят, как няма да има никакъв шум и вреда за нас. Тези всички хора имат безочието да заблуждават обществото, което естествено не е запознато с доклада за въздействието на околната среда, където черно на бяло пише, че шумът ще е над нормите, но не се знае, колко българско население ще е засегнато. Както по-горе писах руското население ще бъде предпазено, разбира се. Като чета тези демагогски изказвания се питам дали ние не сме някакво безправно и омразно българско варненско малцинство във великата руска държава, а минали, сегашни и бъдещи наши управници назначени от руския цар в неговата губерния.

Като капак на всичко това, тези дни се оповести по медиите, че по трасето на Южен поток има над 100 археологически обекта включително и на Паша дере. Преди строежа по закон инвеститора трябва се погрижи и плати за разкопките им. Това не може да се избегне и ще коства значителни финансови средства. А в същото време инвеститора не желае да измести няколко километра по-далеч от нас компресорната станция, нещо което ще му коства значително по-малко усилия и средства. Явно става, че държавата и инвеститора ще се погрижат за останките на вече мъртвите праобитатели на нашите земи, а за нас живите собствената ни държава не желае дори да чуе.


Стоя и се чудя, защо точно до втория по големина град, точно до най-хубавите плажове и местности трябваше да се стовари това чудо. Няма друг половин милионен град, няма друг град в Европа, до който на 2 километра да има подобна компресорна станция с подобен капацитет и размери. Защо в Русия компресорната станция на Северен поток е сложена на 100 километра от Петербург. И в същото време служителите на Южен поток имат наглостта да твърдят , че и Петербург е в същата ситуация. Нима за тях на 100 километра от Петербург означава в Петербург. Наши управници ни агитират, че видите ли и в Петербург било така и имат наглостта да лъжат, че ние сме се били успокоили от този факт. Да, но това е лъжа. В Петербург компресорите са на 100 км от града, а във Варна на 2 км от града и ние хич не сме спокойни.


Много въпроси искам още да задам, но няма, кой да ми отговори. Няма и кой да ни защити. Но важното е "Газпром" да печели милиарди. Аз явно съм твърде нагъл да настоявам този финансов гигант да направи минимално усилие, за да измести този газов комплекс и компресори по далеч от нашите домове. А на всички минали, сегашни и бъдещи управници искам да кажа : Досега дори не предполагах, че нашето родолюбие се изразява в това да предоставяме неповторимата си природа, прекрасни плажове и зелени гори, за да могат чужди империи да стават още по-богати, а ние да сме щастливи, защото сме им в услуга. АЗ слуга няма да бъда.

И накрая, не искам някой да ме разбере погрешно. Аз не съм геополитически и енергиен експерт. Аз не съм против този проект като цяло. Нека за неговата нужда за нашата страна се произнесат компетентните, независими, родолюбиви и честни люде, ако има такива в тази страна. Но аз имам едно семейство и един дом, друго нямам и ще ги защитя с цената на всичко. Жалкото е , че почти век и половина след освобождението ни от турско робството, аз трябва да браня най-ценното си в живота от собствените ни български управници. Дори и в най-песимистичните си мисли не съм предполагал, че ще дойде този момент.




Още по темата: общо новини по темата: 276
15.03.2022 »
14.01.2021 »
02.01.2021 »
01.01.2021 »
31.12.2020 »
29.12.2020 »
предишна страница [ 1/46 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 20.11.2013 г.
+1
 
 
Тогава да оставим и Шеврон да си прави каквото иска с шистовия газ, а?
Aнонимен
на 20.11.2013 г.
-1
 
 
Ей, смешен анонимен, много хора избират къде да си построят къщите или да си купят апартаментите. Ако трябва да сме точни 95 % от хората имат къща или апартамент. Понеже не си разбрал от дребнава злоба, проблемът е че някой идва и решава да си строи нещо - фабрика, компресорна станция, сметище - без да се съобразява с теб и това, което имаш. Не разбирам какво общо има "Щатите" по този въпрос, но предполагам, че става дума за матрицата Русия-"Щатите". Щом някой има нещо против това, което прави руска фирма, следователно е "американец" или обратното. Будиш само съжаление и дано не ти се наложи да се сблъскаш с нещо подобно - например да направят баничарница в блока ти и да ти изпопадат пломбите от вибрации.
Aнонимен
на 20.11.2013 г.
0
 
 
СЪЖАЛЯВАМ БРАТ! НИЕ ИМ ПУСКАМЕ АВАНТА.
Aнонимен
на 20.11.2013 г.
+1
 
 
ей смешен обикновен човеко.... колко според теб в тази необикновена страна избират къде да построят къщите си... ако не си забелязал България отдавна не е Народна.... и не станаха много с финансовата възможност, а и правна такава да строят където им хареса....айде покрий си мислите и лицичето и слез на земята....в Щатите , ако му хрумне на президента може да изисква златото на гражданите безвъзмездно за благото на страната..... иди там...на топло
Aнонимен
на 20.11.2013 г.
0
 
 
Ами, да ти дам пари да отидеш до Терминал 2?
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: