Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Във Варна болните се увеличават, но грипната епидемия е далеч
Автор: Екип Varna24.bg 15:30 / 15.01.2014Коментари (0)2909
© Varna24.bg
Във вирусологичната лаборатория на Университетската болница "Света Марина" дневно изолират по един пациент с грип. В болницата всеки ден приемат двама-трима пациенти с тежки пневмонии, съобщи доц. д-р Камен Янков, началник на Интензивното респираторно отделение към белодробните клиники. Тук се приемат тежкоболни с животозастрашаващи заболявания на дихателната система, като един 26-годишен младеж е бил в изключително тежко състояние с грипна пневмония, съобщиха от здравното заведение.

Според доц. д-р Янков острите респираторни заболявания и вирусните инфекции, които се лекуват в болницата, са нараснали процентно в последните дни. Тук се лекуват пациенти над 18 години до преклонна възраст, като последните са с по-голям риск от усложнения.

Все още профилактиката не е на достатъчно високо ниво. За да има ефект от лечението на грипна инфeкция са важни първите 48 часа от заразата, когато състоянието може да се подобри с приемането на антивирусни медикаменти "Тамифлу" и "Реленца". Те са известни от последните години и могат да се получат безплатно в болницата и Регионалната здравна инспекция (РЗИ). След този срок те вече не са ефективни и се прилагат други методи на лечение, като обикновено пациентите идват със закъснение, когато вече са налицe усложнения, коментира още доц. д-р Янков. Според него епидемия могат да обявят само оторизираните специалисти в РЗИ и засега във Варна не е обявена епидемия, въпреки увеличените острореспираторни заболявания (ОРЗ) и пневмонии, съобщава Дарик.

Не всички пациенти, които се лекуват в Интензивното респираторно отделение и двете белодробни отделения, са повалени от грипен вирус. Доста от тях са с тежки белодробни заболявания или ОРЗ с висока температура, като чрез възможностите за бързи тестове пациентите се лекуват адекватно и ефективно, допълни доц. д-р Янков. Той все пак съветва пациентите още при първите симптоми да потърсят квалифициран лекар, като не се препоръчва самолечение, което може да доведе до тежки усложнения.

По данни на Регионалната здравна инспекция в момента се отчитат 93 заболели от ОРЗ на 10 000 души, което е далеч от епидемиологичната обстановка, когато се отчитат 200 болни на 10 000 души, каквото е положението в доста градове у нас. Засегнати са най-вече децата от 0 до 4 и до 18 години. Засечени са два щама от група В "Масачузетс" и от А "Калифорния", известен като "свински грип", съобщиха специалистите.




Още по темата: общо новини по темата: 14894
28.03.2024 »
26.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
22.03.2024 »
21.03.2024 »
предишна страница [ 1/2483 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Реформи в БДЖ
България в еврозоната
Издирват 17-годишно момиче от Дупница
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: