Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
В ход е поетапното възстановяване на електрозахранването в "Аспарухово"
Автор: Екип Varna24.bg 14:30 / 20.06.2014Коментари (0)3038
© Bulfoto
Разразилата се над Варна около 19 часа снощи буря заля града с незапомнено наводнение. Макар, че поражения по електроразпределителната мрежа има навсякъде в района на Варна най-засегнат е квартал "Аспарухово", който понесе удара на няколко приливни вълни, които влачеха по улиците и дворовете кал и отломки.

По разпореждане на държавните органи електрозахранването на квартал Аспарухово във Варна бе преустановено минути след 20 часа вчера за да се гарантира безопасността на гражданите и да се предотвратят животозастрашаващи ситуации при попадане на вода в електрическите съоръжения от уличната мрежа. След преминаването на основния фронт на бурята около 21:30 часа председателят на кризисния щаб на областта, областният управител Иван Великов и Управителя на ЕНЕРГО-ПРО Варна Стефан Абаджиев съгласуваха в телефонен разговор, че електрозахранването в района на Аспарухово ще остане прекъснато до момента, в който може да се гарантира пълната безопасност на жителите на квартала.

Представители на ръководството на компанията взеха участие в работата на двата кризисни щаба - към Областна администрация и община Варна и координираха действията по овладяване на ситуацията през цялата нощ.

Екипите на ЕНЕРГО-ПРО бяха сред първите, които успяха да влязат в квартала след 21 часа вчера и веднага започнаха работа по разчистване на отломките, проправяне на достъп до съоръженията и оценка на нанесените върху целостта на мрежата поражения. От развиделяване днес в Аспарухово са съсредоточени допълнителни екипи и голямо количество високопроходима и специализирана техника, които не само отстраняват с максимални темпове авариите по съоръженията, но и помагат на Гражданска защита и жителите от квартала в разчистването и отстраняването на препятствията по улиците в района.

Още тази сутрин ЕНЕРГО-ПРО се обърна към институциите с предложение за оказване на помощ със жива сила и техника при разчистването на кв. Аспарухово. Екипите на компанията, които от началото на стихийното бедствие снощи до сега постоянно се намират в най-засегнатия район непрестанно оказват помощ в разчистването и спешните възстановителни работи, както на екипите на Гражданска защита и полицията, така и на жителите на квартала.

Пораженията по електроразпределителната мрежа в резултат от бурята са значителни. Още през изминалата нощ екипите на ЕНЕРГО-ПРО започнаха преглед на всички захранващи района на квартал Аспарухово съоръжения. Един трафопост е напълно унищожен, а тежащата близо 2 тона трансформаторна машина е изхвърлена на стотина метра от съоръжението. Друг трафопост за момента е недостъпен, поради огромното количество натрупана кал около него.

Екипите ще работят интензивно през днешния и следващите дни колкото е необходимо до пълното овладяване на ситуацията и отстраняване на авариите.

Днес, около 10 часа, започна поетапното възстановяване на електрозахранването в квартал Аспарухово. Подадено е напрежение към района на Специализирана болница за лечение на онкологични заболявания "Д-р Марко Антонов Марков" и още три трафопоста в близост до нея. Въпреки изключително тежката обстановка, в 11 часа екипите на ЕНЕРГО-ПРО успяха да възстановят захранването на още 9 трафопоста в квартала. Екипите разполагат с необходимата техника и във всеки един момент над 40 специалисти на компанията са съсредоточени в кв. Аспарухово. В периода от 11 до 13 часа напрежение е подадено и към още 34 трафопоста. Без захранване към 13:15 часа остават 16 трафопоста от първоначално засегнатите 62.

"Стремежът ни е да възстановим захранването на целия квартал възможно най-бързо, но естеството на работата ни не позволява никакви компромиси със сигурността на хората, които живеят там. Електричеството и водата са изключително опасна комбинация и обществената безопасност е основен приоритет", заяви Радослав Цветков, член на управителния съвет на ЕНЕРГО-ПРО Мрежи.

"След огледите и анализите, които извършихме днес и като се има предвид обема на ремонтните и възстановителни работи в отделните райони, които нашите екипи извършват в момента, мога уверено да кажа, че квартал Аспарухово във Варна е най-засегнатият участък в електроразпределителната мрежа в Североизточна България. Стихията порази основно районите на Варна, Добрич и Велико Търново, но сериозни проблеми има по цялата територия, за която отговаря нашата компания. От вечерта на вчерашния ден работим в пълен синхрон с кризисните щабове, с областните и общинските власти. Водим ремонтни и възстановителни работи практически навсякъде на територията на Североизточна България, мобилизирана е цялата налична техника, с която разполагаме и навсякъде, където е било необходимо нашите екипи оказват съдействие на институциите при почистването на засегнатите райони и възстановяване на нормалния ритъм на живот", сподели Стефан Абаджиев, Управител на ЕНЕРГО-ПРО Варна.




Още по темата: общо новини по темата: 444
20.06.2021 »
19.06.2020 »
13.08.2019 »
19.06.2019 »
12.04.2019 »
29.08.2018 »
предишна страница [ 1/74 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
България в еврозоната
Кабинетът "Денков - Габриел"
Издирват 17-годишно момиче от Дупница
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: