Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
След потопа във Варна: Слух за хепатит сее паника
Автор: Екип Varna24.bg 09:15 / 21.06.2014Коментари (0)2502
© Varna24.bg
След потопа в морската столица слух за хепатит сее паника във Варна. "ВАЖНО !!! Водата в цяла Варна е заразена с хепатит и салмонела !!! МОЛИМ, разпространете тази новина !! ПОТВЪРДЕНА ОТ СИГУРЕН ИЗТОЧНИК - ЛАБОРАТОРИЯ В РИОКОЗ !!!" Този текст се разпространява лавинообразно в социалната мрежа.

"Няма такава внедрена методика, която да докаже наличието на хепатит във водата. И никой към момента не може да каже - има или няма хепатит, тъй като са нужни поне 20 дни, за да се прояви вирусът". Това заяви пред БЛИЦ шефката на РЗИ - Варна, Светла Станева. Тя добави, че предвид бедствената ситуация в квартал "Аспарухово", от инспекцията са взели водни проби. "Четири от петте проби показват, че няма отклонение и водата е по нормите на Наредба 9 за качеството на водата. Едната има отклонение по няколко параметъра. Правят се микробиологични изследвания, които ще бъдат готови в понеделник.Тогава ще стана ясно дали има микроорганизми в нея. Ние обаче можем да направим само химичното изследване, нямаме методика да проверим дали има вируси", обясни Станева.

Тя обаче добави, че е твърде възможно да има замърсяване на водата. "Все пак при едо такова бедствие, каквото е в "Аспарухово", има трупове на животни, както и на хора. Винаги има замърсяване, което би могло да попадне в питейната вода. А оттам да се проявят и чревни инфекции, салмонела, както и хепатит "А". Но пак повтарям, че към момента не би могло да бъде констатирано подобно нещо, не и преди да минат 20 дни от наводнението", разясни шефката на РЗИ. И добави, че за последния месец са имали само един случай на вирусен хепатит.

Предвид ситуацията от РЗИ са наложили забрана за пиенето на чешмяна вода в голяма част на града, както и употребата й за домакински нужди. "Раздава се бутилирана вода, а водоноски снабдяват домакинствата за битовите им нужди", каза още Станева.

Сред засегнатите от забраната квартали на Варна са: "Левски", Цветният квартал, "Чайка", "Бриз", местностите Горчива чешма и Свети Никола. Забраната важи и за курортен комплекс "Св. Константин", к.к."Чайка", местност Ален мак и "Златни пясъци".

Същото се отнася и за улица "Войнишка", сградата на "Охрид-Гардънс" и Техникума по облекло, както и за село Каменар. Остава пълната забрана и за бедстващия район "Аспарухово".

Издадено е предписание до експлоатиращото предприятие за незабавна промивка и дезинфекция на водопроводната мрежа и извършване на съответния лабораторен контрол до възстановяване на качествата на водата.

Питейната вода в изброените райони не следва да се ползва за пиене и приготвяне на храна. За отмяна на забраната населението ще бъде допълнително уведомено.

РЗИ препоръчва да се ползва бутилирана вода за пиене. Здравната инспекция продължава наблюдението на качеството на питейната вода, за което населението ще бъде периодично уведомявано.

Източник: Блиц




Още по темата: общо новини по темата: 444
20.06.2021 »
19.06.2020 »
13.08.2019 »
19.06.2019 »
12.04.2019 »
29.08.2018 »
предишна страница [ 1/74 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Заловиха рекордно количество хероин на Капитан "Андреево"
Северна и Южна Корея
Великден 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: