Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Оцелял от потопа в Аспарухово: Спасих децата, но изгубих сестра си
Автор: Екип Varna24.bg 09:27 / 21.06.2014Коментари (0)5009
© Impact Press Group
Пожарникари започнаха по двойки да претърсват всеки метър по улицата за трупове.

"Опазих децата, но сестра ми я няма. Била в моргата вече", казва с равен глас 63-годишният варненец Халил, цитиран от "Монитор". Той е сред десетките почернени, които загубиха близки в калния потоп, отнесъл квартал Аспарухово.

След страшната нощ, в която всеки гледал да се спаси, дошла още по-страшната сутрин, когато след оттичането на голямата вода се показаха трупове на хора. До късния следобед бройката им беше 12, но спасители смятат, че цифрата ще се увеличи.

Сестрата на Халил - баба Айше, отишла на гости на съседката си Жана, когато пороят отнесъл и нея, и къщата. Само Жана успяла да изплува, защото в последната секунда се хванала за дърво. Къщата от север също била пометена. В момента на потопа в нея имало 7 - 8 души и все още не се знае къде са.

Водата отнесла и 63-годишния дядо Исмаил направо с леглото му. По-късно намерили трупа му далеч надолу по течението. Около обед екипите на Гражданска защита извадиха още един труп на възрастна жена. Тялото й било под отломки в ромското гето на ул. "Голяма Студена".

В кола, довлечена чак до морския бряг, пък е била извадена още една жертва - жена, която се е удавила в автомобила си. Тялото й е било извадено от водолази от ВМС. Преди нея в Съдебна медицина са били откарани труповете на шест жени, две деца и един мъж. Деветима пък са потърсили лекарска помощ с контузни рани. В болницата е настанен и 7-годишният Контантин Шопов. Момчето е настанено без придружител, тъй като полицаи издирвали родителите му. Детето е намерено само върху капак на лек автомобил.

Жена, която в скръбта си не беше забеляза дошлите репортери, се давеше в плач на мястото, където довчера е имало къща. "Комшиите вече й ги няма, двама са намерени мъртви, а нейната къща пък е разрушена", обясняват покрусата й насъбралите се хора.

"Първо заваля, отначало нормално, както друг път, потече вода по улиците. После дойдоха боклуците и накрая какво стана... потече една вода три метра и стигна над прозореца", разказа оцелелият Халил. "Пред гаража имаше един мерцедес, моята кола беше ей тука, а там - на съседа. Една по една потекоха като кораби по реката. След тях дойдоха други. Снаха му Илияна се забавила на работа, ако била подранила, можело да я отнесе калният поток, разказа Халил.

Мехмед и Миневер живеели до хранителния магазин с кафеавтомата. След потопа и магазинът, и автоматът изчезнали. "Към 5.30 ч започна дъждът. Пред очите ми една кола доплува с голяма скорост тука, пред моята къща, и се заби в магазина. С един удар го събори и продължи да плува надолу", възстановява картината Мехмед.

Пред дома на Миневер и Мехмед се събират зяпачи, които очакват да започне изтеглянето на потопените коли. Някои така са намачкани, че не си личат нито марката, нито моделът им. Разчистването на улиците започна още към полунощ. Само по главните улици има над 100 ударени коли. Една е препречила кръстовище. Целият квартал беше потънал в мрак - подстанцията беше наводнена, а трансформаторът на "Горна Студена" гръмнал. Цял ден вчера екипи се опитваха да възстановят електрозахранването, но пораженията бяха огромни.

Българският червен кръст изпрати психолози, специализирани в работа с жертви на бедствия и аварии. От вчера във Варна е разкрит пункт на БЧК, в който се раздават безплатно чай, вода и сандвичи на пострадалите. Хората получаваха одеяла, спални чували, походни легла, медикаменти, тоалетни принадлежности, дрехи и консервирана храна, както и бебешки адаптирани млека и храни от запасите на червенокръстката организация.

Днес към Варна потеглят и санитарните камиони на БЧК с препарати за дезинфекция срещу различни зарази след оттеглянето на водата.




Още по темата: общо новини по темата: 444
20.06.2021 »
19.06.2020 »
13.08.2019 »
19.06.2019 »
12.04.2019 »
29.08.2018 »
предишна страница [ 1/74 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Реформи в БДЖ
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: