Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Първите "виновници" за "Аспарухово" вече са предадени на прокуратурата
Автор: Екип Varna24.bg 08:44 / 08.07.2014Коментари (0)2298
© Impact Press Group
Позицията на общинския съветник Костадин Костадинов и на журналиста Калин Руменов, които бяха посочени като първите виновници след бедствието във варненския квартал "Аспарухово" и вече са предадени на прокуратурата:

След наводнението в квартал "Аспарухово" на 19 юни, причинило 13 жертви и материални щети за милиони левове, Варненската окръжна прокуратура образува досъдебно производство, което трябва да изясни причините за бедствието и евентуално да открие преки или косвени виновници за него. Разследването още не е приключило, но първите виновници вече са посочени, обвинителните им актове са написани и дори на 4 юли в София пред Съдебната палата беше организиран "граждански" протест с искания да бъдат вкарани в затвора.

Посочените виновници са общинският съветник Костадин Костадинов, роден в "Аспарухово", и журналистът Калин Руменов, който от 25 години има постоянна адресна регистрация в "Аспарухово". Тяхната виновност се изразява в използване на "език на омразата" при изразяването на лични мнения за поведението на част от циганското население от квартала в първите дни след бедствието. И по-конкретно - поведението им пред пунктовете за хуманитарна помощ и поведението им по време на доброволческото почистване на района. Мненията им са публикувани в личния блог на Костадинов и в седмичната колонка на Руменов във вестник "Новинар".

Посочването на виновниците беше извършено от група хора, представящи се за български граждани и за правозащитници. Може да е спорно къде започва и къде свършва тяхното "българско", защото с последователните си действия през годините се държат повече като поданици на едно "отворено общество". Може да е спорно къде започва и къде свършва тяхната "гражданска обикновеност", тъй като част от тях членуват или гравитират към различни политически партии и към една политическа коалиция. Може да е спорно къде започва и къде свършва обективната им "правозащитност", тъй като е очевидна тяхната избирателност според етническия произход при обгрижването на жертви на действителни или мними престъпления.

Безспорното обаче е, че успяха да издигнат доносничеството на по-високо ниво и се гордеят с постижението си. За тях вече не е достатъчно просто да набедиш някого в престъпление пред държавните институции - техните доноси по същество представляват готови обвинителни актове, които не подлежат на редакция или на отхвърляне от страна на българската прокуратура. Ако тя си позволи да бъде нещо по-различно от пощенска кутия на новите професионални доносници, тогава самите прокурори получават обнинения в расизъм.

"Има ли расисти в прокуратурата" попитаха чрез протест и отворено писмо до главния прокурор, до председателя на Върховния касационен съд и до омбудсмана професионалните доносници. Въпросът им е вдъхновен от отказите на прокуратурата да разследва расистки мотиви при престъпления срещу "роми, имигранти и чужди граждани". Сред изброените групи на жертвите липсва тази на етническите българи, към които доносниците никога не са демонстрирали загриженост дори за Бог да прости - дори когато старци и старици от български произход биват нападани, изнасилвани, пребивани и убивани в домовете си от престъпници, които са от различен етнически произход. Хилядите подобни примери биват наричани с безличното "битова престъпност" и нито веднъж досега доносниците не са настоявали под каквато и да е форма разследващите да търсят расистки мотиви.

Ако поискаме, можем да открием във въпроса "Има ли расисти в прокуратурата" политически натиск върху институциите и опит за ограничаване на свободата на словото. Това в случая обаче е по-маловажното. Истински важният въпрос, като си позволяваме да използваме определението на Николай Хайтов за поданиците на "отвореното общество", е "Има ли троянски коне в България?". Или преведено на юридически език - кога за последно български гражданин беше подведен под наказателна отговорност за престъпление срещу републиката?
Повече от ясно е, че маскираните като "сигнали" доноси целят едно единствено нещо. Да принудят Костадин Костадинов и Калин Руменов повече да не говорят това, което виждат, а останалата част от българското гражданство да бъде принудена да не казва това, което мисли. Тази форма на политическа репресия освен всичко друго има и точно название. Нарича се фашизъм.


С уважение: Костадин Костадинов и Калин Руменов




Още по темата: общо новини по темата: 444
20.06.2021 »
19.06.2020 »
13.08.2019 »
19.06.2019 »
12.04.2019 »
29.08.2018 »
предишна страница [ 1/74 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: