Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Обезверение сред жители на "Аспарухово" 43 дни след потопа
Автор: Екип Varna24.bg 10:29 / 01.08.2014Коментари (0)2091
© Bulfoto
Повече от месец след водния ад в "Аспарухово", все още има хора, които не могат да се възстановят от бедствието. Изоставени домове, отломки от здания и разхвърляна покъщнина - така изглежда ул. "Моряшка" 43 дни след потопа. На места отводняването все още продължава.

Досега в "Аспарухово" са съборени 108 постройки, като близо половината са жилища, незаконни, опасни или застрашени от свличане на съседни сгради. Разрушена е и къщата на Антон Костов. Човекът недоволства, че багерите са сринали дома му, а общината не платила на фирмата за изриване на отломките.

"Нито ток пускат, нито водата, да мога поне в мазето да направя ремонт, да мога да се прибера. Нито пък плащат квартирните. Обещаха, че ще плащат 3 месеца квартирни, нищо няма", казва Антон и признава, че вече не се надява на помощ от държавата.

Стоянка Тодорова, която е загубила цялата си покъщнина, също е обезверена. "Еднократна помощ от Социалните 325 лева и от общината 300 лева получихме. Казаха, че ще ни носят бяла техника, легла, но до днес няма нищо. Едно се обещаваше, друго се върши", казва тя.

Много семейства изгубиха бизнеса си. На пазара на "Аспарухово" имаше десетки павилиони и магазини. Всички те са съборени, защото бяха построени върху самия отводнителен канал. След потопа във Варна се активираха свлачища и ерозионни процеси. Укрепванията вече започнаха. До дерето над ромската махала се отвори огромно свлачище, с размери над 700 метра.

Приливната вълна там е била от 35 кубика в секунда. "Може би е съизмерима с вълните, които имат обезпечение от порядъка веднъж на хиляда години, така че се налага да направим едно комплексно съоръжение, което ще включва освен отвеждане на водите, също корекция, която ще изпълнява ролята на укрепване на свлачището в най-ниската зона", обясни Никола Милошев, консултант към Минно-геоложкия университет.

Милен Михайлов живее на ръба на свлачището. Казва, че преди 4 години известили общината, но не последвали действия. По-надолу от свлачището е ромската махала. Десетина незаконни постройки бяха разрушени. На метри от водата в дерето обаче къщите остават.

"Всички постройки, които са в дерето, са незаконни. Тези постройки, които са в дерето и са по пътя на водата, са разчистени", поясни кметът на район "Аспарухово" Йордан Николов.

Другото дере - на ул. "Моряшка", е почистено. Това, което е останало от покъщнината на десетки семейства обаче, е само разруха. Над 1200 души бяха принудени да напуснат домовете си. Повечето живеят на квартири, едва 39 са избрали подслон в общински бази. 52 домакинства чакат за настаняване. Само няколко семейства искат да живеят в 30-те фургона, осигурени от общината. Селището е почти готово, но 43 дни след пороя все още не може да посрещне обитателите си.

Източник: btv




Още по темата: общо новини по темата: 444
20.06.2021 »
19.06.2020 »
13.08.2019 »
19.06.2019 »
12.04.2019 »
29.08.2018 »
предишна страница [ 1/74 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Реформи в БДЖ
България в еврозоната
Издирват 17-годишно момиче от Дупница
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: