Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
От "Златна роза": Документален филм е следващият проект на Иван Ничев
Автор: Екип Varna24.bg 16:34 / 14.10.2014Коментари (0)1674
©
В обедните часове на 14-и октомври приключи втората от серията обзорни пресконференции на 32-ро издание на фестивал на българския игрален филм "Златна роза". Пред медии и критика застанаха екипите на два от излъчените предишния ден филми.

Начело на "Буферна зона" беше Георги Дюлгеров, който представи присъстващите членове на екипа с думите, че никога не е започвал филмите си с надписа "Един филм на...", тъй като е твърде размита границата в приноса на всеки един. Дюлгеров определи филма си като прощаване с киното, което обича; като обяснение в любов към кинематографията от 60-те. Сценарият е до голяма степен базиран върху реални негови сънища - страхове, които е съумял да преодолее, едва след като ги е запечатал на лента. Тълкува например един от сънищата си, превърнал се в сцена от филма като страх от диктатурата - метафора на времето, в което: "Произвеждахме по 24 филма годишно, но много ни беше страх".

Дискусията продължи с въпроса какво ще стане с киното след това сбогуване, с навлизането на термина културна индустрия, предполагаща стандартизиране и максимална ефективност. Режисьорът сподели, че все още има добри примери в лицето на филми като "Великата красота", а и вижда във френското кино последен останал бастион, който дава отпор на разглеждането на киното като търговски продукт. Финал на разговора с Георги Дюлгеров даде проф. Вера Найденова с думите "За малкото хора, за които е важен този филм - той е много важен".

Екипът на филма "Българска рапсодия", който е и българското предложение за Оскар, беше в състав - Иван Ничев, Татяна Гранитова и Стоян Алексиев. Авторите разказаха, че лентата е плод на 50-те интервюта, проведени с еврейски семейства, разказващи своите спомени от 43-та година и времето след войната. Филмът търси диалог и мир между чувството за вина към съдбата на отпратените с влакови ешалони евреи от Беломорието и националната гордост от спасените 50 хиляди. Търсеният акцент са не толкова историческите събития, а това как хората живеят с тях.

Иван Ничев сподели, че несъмнено фактът, че филмът е създаден в копродукция е наложил изменения в сценария в името на това той да стане достъпен като сюжет за международния зрител. За целта е работено с външен консултант, а преговорите за разпространение в САЩ са в развитие. Българската премиера на филма ще бъде през ноември. На въпрос дали публиката да очаква още един филм на същата тематика Ничев отговори: "С удоволствие бих бил консултант на следващия режисьор поел темата, но аз приключих в тези три филма".

Следващият проект на режисьора е в сферата на документалното кино и ще разказва историята на българката Костадинка Кунева - бивша чистачка в атинското метро и настоящ евродепутат от Гърция. Кунева става известна с борбата си за правата на работниците и заливането със сярна киселина, до което тя довежда.

Днес в програмата на "Златна роза" ще бъдат прожектирани филмите "Отчуждение" и "Виктория". По технически причини се отменя прожекцията на филма "Досието Петров", която беше насрочена за 14:00.




Още по темата: общо новини по темата: 35
05.09.2017 »
09.08.2016 »
16.10.2014 »
15.10.2014 »
13.10.2014 »
12.10.2014 »
предишна страница [ 1/6 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Изграждат нов реактор в АЕЦ "Козлодуй"
Парламентарни избори 2024
Бюджет 2024
Заловиха рекордно количество хероин на Капитан "Андреево"
Северна и Южна Корея
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: