Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Тубдиспансерът гълта още 385 000 лв. от общинския бюджет
Автор: Екип Varna24.bg 15:35 / 31.10.2014Коментари (0)1300
©
Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания, позната повече като варненския тубдиспансер, иска допълнителни 385 хил. лв. от община Варна в рамките на тази година. С 210 хил. трябва да се осигури изплащането на пресрочени задължения към доставчици на здравното заведение, най-старите от които са още от 2010 г. Останалите 175 хил. пък ще отидат за неизплатени заплати и осигуровки на персонала на болницата за месеците от юни до септември тази година.

Здравната комисия даде положително становище, но ще бъдат ли отпуснати парите, далеч не зависи от нея. Тъй като такива средства не са заложени в общинския бюджет, те трябва да бъдат добавени към него с решения на финансовата комисия. Искането за отпускането им е обвързано с евентуалната актуализация на бюджета, за която обаче все още няма отворена процедура. За момента информацията дали такава изобщо ще има, не е категорична. Не е съвсем ясно и откъде евентуално могат да дойдат необходимите пари.

Тубдиспансерът планира вече и средствата, които са му необходими за 2015-а и за които отново ще разчита на общината. За момента като част от оздравителния план на заведението се искат 150 хил. лв. за довършване на забавените плащания към доставчици. Този разход също получи одобрение от здравната комисия. Нейният председател доц. Лидия Петкова (БСП) коментира, че не само нуждите от финансиране на това здравно заведение, а и на останалите, е добре да бъдат поставени сега пред съвета и общината като цяло. Това дава най-сериозна гаранция, че те могат да попаднат в местния бюджет за следващата година.

Пренареждат приоритетите в харчовете за здраве

Комисията по здравеопазване ще се постарае следващият бюджет на общината в нейния ресор да е по-ясен и структуриран така, че да не бъде оставена нито една дейност без пари. В момента като резерв се използват средствата за еднократни помощи. Именно оттам бяха взети 100 хил. лв. за финансиране на общинската инвитро програма, припомни общинският съветник д-р Ивайло Бояджиев, който повдигна темата за обсъждане. Той също така заяви, че не е редно общината да плаща наемите за жилища на специалисти, които не работят в общински здравни структури, докато медицинският персонал на тубдиспансера стои без заплати. По тази причина приоритетите в бюджета за здравеопазване за 2015-а трябва да са ясни, коментираха съветниците.

Въпреки всичко те най-вероятно ще продължат да обезпечават жилищните нужди на двама специалисти, които са ценни за болница "Св. Марина", както и за Медицинския университет. Междувременно от администрацията съобщиха, че за 2015-а се предлага по същия начин общината да се погрижи и за трети специалист.

Правят отделен вход за линейки пред АГ болница

Общината ще се погрижи в близко бъдеще да бъде осигурен по-бърз и безпрепятствен достъп на линейки до входа на АГ болница. Той е необходим заради започналото строителство на факултета по фармация на Медицинския университет, който "изяжда" паркинга на здравното заведение. Шефът му д-р Минков подчерта, че приветства строителството на факултета, но то предизвиква проблеми за него и лекарите. По тази причина останалата свободна част на паркинга на АГ трябва да се ползва за служебни цели, заяви той пред здравната комисия. По въпроса вече са водени разговори и с комисията "Собственост и стопанство", която има правомощията да вземе подобно решение. Очаква се строителството на факултета да продължи година и половина и за това време трябва да се осигури ред в достъпа на линейки, коментираха съветници.




Още по темата: общо новини по темата: 38
29.06.2022 »
22.06.2022 »
11.05.2022 »
20.01.2022 »
13.01.2022 »
08.08.2019 »
предишна страница [ 1/7 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Почина патриарх Неофит
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Решения на Общински съвет Варна
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: